18 Януари, 2021 16:51 12 601 18

Шестте най-опасни за живота аксесоари в колата

  • аксесоари-
  • автомобили-
  • опасности
Шестте най-опасни за живота аксесоари в колата - 1

Аксесоарите за автомобили позволяват да се превърне стандартен автомобил, в уникален такъв, който изцяло отговаря на изискванията на собственика му. Аксесоарите обаче, за разлика от самите автомобили, не се подлагат на толкова строг контрол на качеството и могат да представляват заплаха за безопасното шофиране.

Доработка по окачването

По-конкретно става дума за използването на комплекти за повдигане на автомобила, която операция сама по себе си измества центъра на тежестта на колата нагоре и, според законите на физиката, я прави по-малко стабилна. Експертите казват, че колкото по-високо се вдига каросерията на автомобила от пружините и като цяло от окачването, толкова по-голям е рискът от преобръщане на колата по време на шофиране. Особено ако това "операцията" се прави след закупуване на колата.

Цветни фарове за мъгла

Те не са широко разпространени у нас, но се срещат такива, най-вече с лилави отблясъци. Установено е, че нестандартните халогенни фарове за мъгла отвличат сериозно вниманието на идващите отсреща шофьори, увеличавайки риска от сблъсък.

Телевизор на арматурното табло

Телевизионните екрани в колата са предназначени изключително за забавление на пътниците. Телевизорът, вграден в таблото на колата обаче, попада в полезрението на водача (при положение, че няма защита за изключване по време на движение или тя е премахната). Много фатални инциденти често се причиняват от това, че водачът губи контрол върху текущата пътна обстановка само за части от секундата, така че от съображения за безопасност е по-добре да се въздържите от този аксесоар.

Навигационна система

Навигаторите са предназначени за лесна навигация в непозната територия и са значително по-удобни в сравнение с използването на карти. Статистиката обаче показва, че процентът на шофьорите, които се разсейват по време на шофиране, е по-висок сред потребителите на GPS, отколкото сред потребителите на карти.

Пиене по време на шофиране

Статистиката казва, че пиенето по време на шофиране е опасно. Това се отнася не само за алкохола, но и за всяка напитка. Горещото кафе оглавява списъка с опасности. Внезапно разлята гореща течност върху водача може напълно да го лиши от контрол върху ситуацията за няколко секунди - и това е достатъчно, за да се случи непоправимото.

Музикален клаксон

Шестият в списъка е т.нар. музикален клаксон, който също е слабо разпространен по нашите географски ширини. Пускането на музикални композиции вместо обичайния „класически“ звуков сигнал в критичен момент, вместо да предупреди участника в движението за потенциалната опасност, най-вероятно ще го разсее.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    102 1 Отговор
    Няма нищо по-опасно от зелен без книжка в Баварец ;)
  • 2 Марио

    28 5 Отговор
    Има логика
  • 3 Китаеца

    62 4 Отговор
    1-При пътуване на дълги разстояния да е прекалено топло в купето, когато навън е твърде студено. Реакциите на водача се забавят, става сънлив и може да пропусне за миг опасна ситуация на пътя.
    2-Дете в скута на водача-мнозина шофьори слагат децата си отпред в тях, докато шофират, дори и на къси разстояния или до магазина. Всеки от нас е виждал подобна ситуация.
    3-Излизане от бензиностанция на главен път или автомагистрала. Малко от младите водачи разбират, че има ускорителна лента, по която трябва първо да се движат, да ускорят над 40км, и тогава да се включат на главното платно.
    4-Никога не спорете и не се карайте, никога не беснейте в колата и да блъскате по волана и таблото, докато шофирате и сте ядосани. Крашът ви е в кърпа вързан.

    Коментиран от #17

  • 4 Арабин

    60 2 Отговор
    Няма по опасно нещо от Жена даваща тъпи съвети и капризи !!!
  • 5 Пиене

    15 2 Отговор
    Аксесоар, та дрънка!
  • 6 qwerty

    19 1 Отговор
    това с навито наистина е така- сегашната ми кола е с мултимедия и вее ръчкам нещо по дисплея. това с повдигането на окачването е опасно за офроудърте, леки коли почти не съм виждал
  • 7 Геро

    13 5 Отговор
    Тия шест аксесоара принципно са голяма селяния...
  • 8 Сексосоар

    18 2 Отговор
    Нека първо, драскача да разбере какво означава аксесоар!!!!
  • 9 КОЮ

    19 3 Отговор
    Аксесоар е миризливото борче , мръсната маска закачена на огледалото , икона на непознат светия . Това което е изброено в статията са вече стандартно оборудване във всеки автомобил, много моля да не се подигравате с читателите си . Особено след като загубихме АвтоМитака , толкова бързо да падне нивото на авто рубриката.
  • 10 111

    22 0 Отговор
    ПАК ЧЕТА НЯКАКВИ ТЪПОТИИ!!!
    Публикувано във факти.бг: Доработка по окачването.
    Това НЕ Е АКСЕСОАР, конструктивно изменение!
    Публикувано във факти.бг: Пиене по време на шофиране.
    И това НЕ Е АКСЕСОАР, а опасно действие по време на шофиране!
  • 11 Алфа Ромео

    11 0 Отговор
    За таблетите сложени в средата на новите коли да не говорим за Тесла, кво ша кажете, ами те са и от телефон по-опасни, аз карам стара кола с едни копчета на парното и климатроника които са равни не са изпъкнали, ниско разположени и даже и те ми отвличат вниманието.
  • 12 Аксо Максов

    6 1 Отговор
    И вода съм пил от бутилка, докато карам, но по европейска магистрала. Тук селяните са много. И навигация съм ползвал. Без навигация е по-опасно. Защото немците викат на водачите, които карат в насрещното на магистрала - гайстерфарер. Едни братя ги бяха утрепали в Италия, дето караха на задна.
  • 13 Йвхвжвф

    0 2 Отговор
    Давам 1ч лева ако познаете колата отвътре

    Коментиран от #14

  • 14 Алфа Ромео

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Йвхвжвф":

    Прилича ми на Форд Фокус.
  • 15 Едмонд Дантес

    4 1 Отговор
    Всеки да спазва ограниченията по пътя. Да се движи със съобразена скорост. Да се спазва дистанция . Има си поставки за кафе , вода . Зимата ако имаш екстрата , ще си вдигнеш автомобила с няколко см . Няма почистване . Боико много краде . По луксозните автомобили имат плазмени телевизори в купето. Особено новата S класа .
  • 16 Голям Слон

    10 0 Отговор
    Откога доработките по окачването са аксесоар? Или пък пиенето? Неграмотното преписване придружено с пълна липса на елементарна мисъл води до подобни журналистически аборти. Промяна в окачването би трябвало да се води доработка или просто силов тунинг. А пиенето по време на път, ако е алкохол, да е лош навик и наченки на престъпление. А ако е безалкохолно или вода - просто утоляване на жаждата. Но има ли смисъл да обяснявам? Погребахте българската журналистика!
  • 17 Maksi

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Китаеца":

    Окей, съгласен съм. И какво общо с аксесоарите за коля?
  • 18 Мишо

    1 0 Отговор
    Абе защо не си прекръстите сайта на фейк.бг ?