Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 10:41 4 808 41

Заловиха швед, продавал тайни от Volvo на Русия

  • volvo-
  • индустриален шпионаж-
  • русия

Той е бил задържан, докато е получавал пари, но вината му все още не е доказана

Заловиха швед, продавал тайни от Volvo на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

В понеделник шведската прокуратура обвини 47-годишен гражданин на страната в шпионаж, твърдейки, че е откраднал индустриална информация и я е продал на Русия. Заподозреният е работил като консултант във Volvo Cars и Scania в Гьотеборг, а предоставената от него информация се счита за важна и за двете компании, както и за шведската национална сигурност, заявява прокурорът Матс Юнгквист пред Morningstar.

Според обвинението мъжът е прехвърлил материалите от работния си компютър в личния си лаптоп, а след това е качил информацията на USB устройствата. Той също така е направил снимки от екрана на работния си компютър, като по този начин е искал да скрие своите дейности от ИТ отдела.

Обвиняемият е арестуван в ресторант в централната част на Стокхолм по време на среща с руски разузнавач, действащ в Швеция под дипломатическо прикритие, където получил 27 800 шведски крони (3 359 долара) от руснака.

Според Юнгквист, по време на шпионажа в полза на Русия, продължил поне от 2017 до 2019 година (все още предстои да бъде доказан), този човек е получил поне 300 хиляди шведски крони (приблизително около 30 000 евро). Максималното наказание за индустриален шпионаж съгласно местното законодателство е шест години затвор.

В отделно изявление ръководителят на звеното за контраразузнаване на Шведската агенция за вътрешна сигурност Даниел Стенлинг отбеляза, че броят на установените случаи на индустриален шпионаж от други държави през последните години се е увеличил драстично в Швеция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Случаен

    25 20 Отговор
    Те ако искат ще си платят на някой китаец, те волво вече не са шведски. И как така сега бил задържан, а е работил уж за руснаците до 2019?

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Шекел

    24 14 Отговор
    Много западняци видяха че са предадени от техните собствени държави.И по-зле ще става.
  • 3 гадно

    37 3 Отговор
    Всеки който може го прави и представям си какви тайни е продал след като са му платили такава пренебрежителна сума.

    Коментиран от #8

  • 4 233

    15 6 Отговор
    Не трябва ли да го арестуват по искане на китайците?!
  • 5 Перо

    18 5 Отговор
    Чудното е,че шведа не е работил за конкурентна западна фирма,които плащат и действат много повече от руснаците. Там не важат правилата на ЕС и НАТО!
  • 6 Дърт пее..раст...

    22 3 Отговор
    Хе. Големи тайни продал.за 3000 е..!!!
  • 7 толкова

    20 3 Отговор
    евтино да продаде таините на Волво и Скания, този е много некадърен шпионин, та това са влекачите на 1-во и 2-ро място в света, Волво продава в САЩ, Канада и Австралия и то много успешно, но Скания не е толкова позната на тези континенти, въпреки че в Европа е номер 1, с нейния V-образен осмак с 500+коня, да не говорим за Гърция където е издигната в култ сред тираджиите, междудругото гърците са най добрите маневристи на тесни пространства като корабни кейове, цял ден ги гледах на един голям бетоннен кей, докато разтоварваха един огромен кораб със сол, единия влиза на преден, другия излиза на заден, на боя разстояние се разминаваха с гондолите по един километър връщаше на заден ход/на огледала/, без му мръдне ремеркето, това е майсторлък.
  • 8 Перо

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Каква сума да му платят за “тайни” на Скания,която не е конкурентна никъде. Чудя се въобще на интереса на руснаците. Сигурно руския разузнавач е бил принуден да отчита дейност,да не го върнат.
  • 9 Емилия

    16 14 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    Китайски са леките автомобили, а руснаците крадат технологии от ВОЛВО камиони, което си е шведско! Крадци, след 4-5 години ще вкарат някоя технология в ЗиЛ и ще ги обявят за безаналогови! ХАХАХААА....

    Коментиран от #12, #15

  • 10 гост

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    Въпроса е какво ще ги правят ушанките тия "тайни" , като не могат направи нищо по-ново от Зил и Урал , модел 30-та година !!!! Пак изкопирани , ама със 100 години закъснение !! Значи тия ги купуват за следващия век , ама то тогава кюмбета няма да има !

    Коментиран от #13

  • 11 Любимата марка

    14 9 Отговор
    Какви тайни на Волво!? Волво няма от 1994 година. Тогава е произведен последният истински бензинов мотор на Волво - произведение на изкуството. Волвото остана само на решетката пред радиатора.

    Коментиран от #14

  • 12 Шекел

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Емилия":

    И те са врче катайски.
  • 13 БАЙ Х@Й ‼

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    А ти провери ли класирането при камионите в рали "Дакар" през последните няколко години⁉️/ между другото/

    Коментиран от #16

  • 14 Случаен

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Любимата марка":

    Ford ги купуват 1999г. А си правят техни си двигатели докато не дойдоха китайците.

    Коментиран от #17

  • 15 Случаен

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Емилия":

    Публикувано във факти.бг: "...консултант във Volvo Cars и Scania..."
  • 16 гост

    8 14 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й ‼":

    А ти провери ли какво "руско" има в любимия ти Камаз за Дакар и срещу кого се състезава в него ?? Ще ти помогна , НИЩО , освен емблемата и на всичкото отгоре дори със западните части е сглобен НЕГРАМОТНО !!! Обаче по-важното , що бе дори побратимите китайци не го щат , да не говорим за белите държави , хахаххахаххаха !!!

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Факт

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Случаен":

    Глупости шведските двигатели бяха съвместна разработка на ПСА-Рено и се правеха в Сошо

    Коментиран от #22

  • 18 Емииии нека и другите

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Така да сглобяват неграмотно и да ги ПОБЕДЯТ.... АМА НЕЩУ НЕ СТАВАААААААА.... ХАААААААААССССССС.....

    Коментиран от #20

  • 19 Павел Пенев

    10 0 Отговор
    Волво отдавна е продадена на китайците,какъв е този шпионаж не ми е ясно.
  • 20 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Емииии нека и другите":

    На другите не им пука за тъпия ти Дакар , освен на разни гаражни отборчета !! Да заповяда любимия ти Камаз на пистовите съзтезания в Европа , срещу ЗАВОДСКИТЕ отбори !!! Ама там ще го бият като маче у дирек всички подред , та даже не си и помисля , хахахахассссс !!!

    Коментиран от #24

  • 21 Бай Онзи

    5 0 Отговор
    Волвото са вече китайски нискокачественни боклуци та не виждам какви тайни ще разкрива чак толкоз.
  • 22 Случаен

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Белия и червения блок са си чиста разработка на Волво, ПРВ двигателя е недоизкусурен боклук.

    Коментиран от #25

  • 23 ако се

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    поровиш в ютюб от 1990-1992, ще видиш че тогава на Париж-Дакар, участва почти сериен Камаз с двигател ЗМЗ с леки доработки, и о чудо за две години две трети места, не подценявайте руската военна техника, този Камаз с трите моста изкара цялата 10 годишна война в Афганистан, както и легендарния ударен Хеликоптер за борба с наземни цели Ми-35/все още най добър и без аналог по параметри в световен мащаб/, така че този Камаз е боец още от планинските терени на Хиндукуш и Тора Бора, в по нови Времена от този Камаз, не е останало нищо, може би емблемата на препускащия кон,газотурбинен дизелов двигател 16литра 1200к.с на Либхер, окачване от западни водещи производители и т.н., но така или иначе се развява руския флаг.
  • 24 някой

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Нека ги пуснем из руските територии с тресавищата, там ще схванеш какво е Камаз и всички останали отворко.

    Коментиран от #29

  • 25 Рено Ентусиаст

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Случаен":

    Волво преди ерата Форд Ползваха съвместна разработка с Рено-ПСА.През 1938-ма вече не знам какъв двигател са ползвали.

    Коментиран от #34

  • 26 ГЛУПАВ РАШАН

    2 9 Отговор
    ТУПИТЕ УШАНКИ КАТО НЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ НИЩО, ЕСТЕСТВЕННО КРАДЪТ. ХОРАТА ХАРЧАТ МИЛИОНИ ЗА РАЗРАБОТКИ, ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ КРАДЪТ, КОМУНДЕТА КАКВО ОЧАКВАТЕ.

    Коментиран от #40

  • 27 Хаха

    1 2 Отговор
    Пуснете си го човека. Каквото и да им е предал, то руснаците от Волво само БТР ще направят.
  • 28 Разбирача

    5 4 Отговор
    Има луди фенове на волво дето дават луди пари да реставрират онези грозни и ръбати трошляци като модел 850 и V70 и си мислят че карат здрави и вечни автомобили.И преди волво е била една кръгла нула това определя и търсенето му на пазара и цената.Купил ли си ново Волво си изгорел два ката едно че са много проблемни друго че при евентуална препродажба се обезценява адски много еле пак с тези китайски изпълнения сега в сравнение с другите марки.За туй само БМВ и Мерцедес се кара в наща къща.

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #24 от "някой":

    На кой му пука за "руските територии" , бе мечтател заблеян , хахах !! Хората са си оправили отдавна държавите и инфраструктурата !! Тресавищата да си ги бият в главата ушанките , ама и те предпочитат да скъсат веригата и да идат в гнилия запад , със "лошите" му камиони включително !! Така че тресавищата скоро ще са само за комарите , както и трябва да бъде , хахах !!

    Коментиран от #32, #39

  • 30 Враца Баце

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Разбирача":

    А във вашата къща има ли Буквар и Читанка?

    Коментиран от #41

  • 31 Гост

    6 2 Отговор
    Пъъъълни глупости. Кой швед ще си вкара главата в торбата за 3000 долара? Това му е по-малко от заплатата на месец. И за къде им трябват на руснаците "тайни" от Волво? За италиянските автомобилопроизводители от Лада ли? Скалъпена работа.
  • 32 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Защо тогава Тесла прави Сайбъра високопроходим?
  • 33 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    НЕЩО НЕ ПРИЛИЧА НА ДЕМОКРАЦИЯ - А НА РЕПРЕСИЯ -ИНДЪСТРИЙС ?
  • 34 Random

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Рено Ентусиаст":

    Преди Форд използват 4 цилиндров "червен блок" - чугунен блок, един разпред. вал или два. До спирането на волвата със задно предаване.
    Използват и 4,5,6 цилиндров модулен двигател(бял блок), пак тяхна си разработка, само с два разпред. вала. До 2015 някъде, или 2016.

    Единствения двигател в който рено и пса имат каквото и да е, е 6 цилиндровия v-образен ПРВ, който е с грешен ъгъл - 90 понеже е проектиран изначално като 8 цилиндров. Него го ползват до 1990г. Недоизкусурен боклук е точно заради ъгъла между цилиндрите, не ми се занимава да ти обяснявам, потърси си защо. V6 двигателите за да са балансирани и равномерно работещи трябва да са с 60° ъгъл, V8 с 90°. Ако има двигатели които са наобратно, то те са проектирани на базата на другия тип(V6+2/V8-2).

    Вече Форд като идват, някои модели получават дизел на базата на пежо. Обаче някои, не всички, основно се ползва волво двигател, на базата на белия блок, 5 цилиндров, 2.0 и 2.4.
  • 35 ТЪЙТЪЙ

    5 0 Отговор
    ВСЕКИ МОНТЬОР ГИ ЗНАЕ ТИЯ ТАЙНИ - ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ !
  • 36 ВОЛГА

    1 3 Отговор
    ВСЪЩНОСТ ВОЛВО СА КРАДЦИ НА ВСИЧКО ОТВСЯКЪДЕ !

    Коментиран от #37

  • 37 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ВОЛГА":

    Хлебарките са земноводни. Имаш ли аргументи или си поредния лаладжия?
  • 38 РОН БУРГУНДИ

    3 0 Отговор
    Работил като консултант ??? И какви невероятни тайни знае един консултант. Иновациите и новите технологии се знаят от шефовете, които няма да се продадат за 3 бона. Нещо има гнило тук, както всичко идващо от западната преса. Не им вярвам на една дума. Руски разузнавач дава 3 бона за шведските тайни - хаххха. Ритейл фирмите в бг навремето даваха по 200 лева месечно на касиерки от конкуренцията да казват само оборота, а мениджърите взимаха подкупи доста повече. Ако сметна колко даваха една голяма фирма всеки месец, като нищо ще е същата сума. Какви са тия малоумни новини бе !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Anonimen

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГЛУПАВ РАШАН":

    Държавата са най-активно практикуван промишлен шпионаж в света знаеш ли коя е? САЩ! Другите дори не се доближават до нея в това отношение.
  • 41 Разбирача от Врацу

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Враца Баце":

    Е сега по правопис ли сме седнали да се изпитваме баце?Ти да не си даскал?Я съм одил до 8 клас на даскало не го крия ама пък съм си разбирач на автомобили и готини жени парички си имам кой кат мен та правописа е най малкия ми проблем.