Last news in Fakti

25 Март, 2021 13:46 57 498 74

Правилата за продажба на употребявани автомобили се променят

  • автомобилът на старо-
  • продажба-
  • електронен път-
  • употребявани автомобили-
  • русия

Но не у нас, а в Русия. Решението влиза в сила от 1 май, тази година

Правилата за продажба на употребявани автомобили се променят - 1
Снимка: Shutterstock

Едно интересно решение на руските власти, свързано с продажбата на автомобили, привлече вниманието ни. Става въпрос за доста по-улеснена покупко-продажба на употребявани автомобили, която ще влезе в сила от първи май, тази година. За съжаление разпоредбата важи за Русия, а у нас всичко си остава по старо му.

Както следва от заповедта на Руското министерството на финансите, сделката може да бъде изпълнена изцяло по електронен път. За да направите това, ще трябва да качите пакет от документи на уебсайта на държавната служба. Споразумението за покупко-продажба ще бъде заверявано с електронен цифров подпис (EDS).

Отбелязва се още, че електронната регистрация на сделката чрез „Държавни услуги“ ще бъде достъпна само за физически лица и само при продажба на употребяван автомобил. И най-важното е, че Държавната служба проверява и гарантира за изрядността на документите. Интересно решение, което не е трудно да се приложи и у нас, стига да има желание от властимащите, разбира се.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 179 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салют

    92 161 Отговор
    Ма ко ма е.е мене какви са правилата в Русия .....

    Коментиран от #14, #21, #25, #66

  • 2 Марто

    247 33 Отговор
    Добре е да се приложи такава практика и у нас, както пише в статията, ама нали ние не вземаме нищо от Русия, само от ЕС. По-големи католици от папата сме.

    Коментиран от #28, #30, #59

  • 3 БатП

    138 13 Отговор
    В настоящата ситуация с пандемии и глупости, това е прекрасно решение. За нашата реалност, не се препоръчва. В България след 2-3 месеца ще са измислили как да присвояват коли, 'ало'-измамниците ще натиснат още по-лошо.
  • 4 Браво

    148 28 Отговор
    На руснаците. Добре е и нашите да се замислят, ама ББ чете само Винету, едва ли има време за статии в мобиле.
  • 5 110

    166 8 Отговор
    Дори и електронния подпис е излишен, камо ли нотариуса, машина за генериране на пари от държавата. Аз като имам ключове, талони и договор и отида да я прехвърля в КАТ какъв е шансът да съм я откраднал? И ако съм нима ще ида с истинската си лична карта чакайки собственика да я обяви за открадната? Никога няма да се отървем от бюрокрацията.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стефан Петров

    132 5 Отговор
    В сравнение с електронните услуги сме в каменния век. Там почти всичко се плаща през телефона. Трудовите книжки са вече електронни, а сега подготвят и шофьорските. Купувач от Русе и продавач от Пловдив могат чрез нотариус да продават имот без да се ходи там и дори без да се видят и т.н. Ние сме по-назад и от Молдова. Пример от вчера. Нашият КАТ спира техен камион поради изтекла застраховка. Шофьорът се обажда в Молдова, там му правят застраховка и му я изпращат на телефона, като застраховката е за срок от една седмица, колкото колата да се прибере в Молдова. Тук никой не иска да направи застраховка за по-малко от 3 месеца, а в КАТ с голям скандал признаха застраховката. Проблемът им бе защо не е на хартия.

    Коментиран от #19

  • 8 фен

    42 7 Отговор
    Много ми е интересно ако човек е в неприятни предразводни отношения с полвинката си и живее с нея или живее с гаджето си къде ще крие талоните и ключовете че докато работи лисицата токувиж ги гепила и си врътнала опашката с колица за 200х а че пича я взел гола и боса и се сцепва от работа това .....

    Коментиран от #29

  • 9 Пловдив

    127 19 Отговор
    България си остава, най-цървулската държава в Света!!! С тези прости, нагли и необразовани управници, нищо позитивно няма, да се случи!!!

    Коментиран от #13

  • 10 qwerty

    125 2 Отговор
    В щатите: харесах си кола в ибей, дадох си цената и спечелих. Веднага получих съобщение, че продавача ми дърпа 500$ като капаро. Отидох с приятел до продавача, който ми даде ключовете да инспектирам колата, стиснахме си ръцете и готово. Написа на документа на автомобила моите имена и адрес и вече бях горд собственик. На другия ден до ДМВ и колата на мое име. Няма нотариуси и такси, няма застрахователни оценки и 3% общински данък. Тук се моташ един цял работен ден и пак може да не може да я регистрираш на свое име, особено ако искаш да смениш табели.

    Коментиран от #23, #43, #67

  • 11 Абв

    14 98 Отговор
    Айде тея пияндета да не ми дават акъл
  • 12 Другия

    23 9 Отговор
    Браво Роско, много полезна информация.
  • 13 Го4о

    17 89 Отговор

    До коментар #9 от "Пловдив":

    Отивай при Путин, там всичко е електронно! И рублите са в електронен вариант.

    Коментиран от #48

  • 14 Купуваи

    20 36 Отговор

    До коментар #1 от "Салют":

    Си Дачия,и марш по Влашко където са дедите ти без това България е пълна с цигани власи помаци турци и всякакви карашъци като теб,само марсите славянска православна България
  • 15 еасх

    74 2 Отговор
    И как ще лапат нотариусите...
  • 16 Другия с коня

    20 108 Отговор
    Правите всичко възможно да не забравим,че някъде има държава Русия....Факти,те ли ви плащат всеки ден да качвате Руска Пропаганда....Кво ни интерисува как продават коли в Кочината...Местим го на три - едноооо,двеееее ...Три!

    Коментиран от #22, #24

  • 17 БЕЛ

    30 4 Отговор
    > За съжаление разпоредбата важи за Русия, а у нас всичко си остава по старо му.

    Добре е поне, че не остава по старо.му
  • 18 Кръстю димоф

    17 66 Отговор
    прокремълския сайт ни информира какво става в русия.Аре нема нужда.пишете за България ,не за рубладжиите.Аман!
  • 19 Николай

    14 31 Отговор

    До коментар #7 от "Стефан Петров":

    Най много фалшиви документи се правят в Украйна, Сърбия, Черна гора, Молдова, Албания. Същото се отнася за дипломи , застраховки, шофьорски книжки. Така че не ми хвалете колко добре са организирани тези държави.

    Коментиран от #20

  • 20 Петър

    61 1 Отговор

    До коментар #19 от "Николай":

    Не ти ли е тъпо че трябва да прехвъряш МПС при нотариус?
  • 21 Гост

    44 6 Отговор

    До коментар #1 от "Салют":

    Не че те е... нещо, а просто да си знаеш, че си по-долу в класацията за страни със социално насочена политика, към интересите на обществото. Но нищо, това, че си машинка за преработване на европейски отпадък ще ти даде достатъчно самочувствие, все едно, че си наистина европеец.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Читател

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "qwerty":

    И особено ако е Враца
  • 24 Калбо

    61 14 Отговор

    До коментар #16 от "Другия с коня":

    А ти си от другата кочина американската кочина гаден мръсен трол какво ти донесоха тези американци и наркотици проституция рекет нищо друго фалшива Демокрация

    Коментиран от #64

  • 25 Корона мозък

    8 24 Отговор

    До коментар #1 от "Салют":

    Само това ни беше кусура да си продаваме таралясниците
    с ектронен подпис и заверка от мъдър държавен служител...
  • 26 Инж Илич

    9 39 Отговор
    Няма по смешно нещо от руснак в тридесет годишен Мерцедес и да се прави на гъзар
  • 27 Емил

    47 8 Отговор
    Те руснаците ще се оправят, но ние с тиквата пожарникар ще тъпчем на едно и също място и ще пръскаме с шланга простотии.
  • 28 гост

    30 3 Отговор

    До коментар #2 от "Марто":

    И да не чакаме пред кат? То къде е удоволствието от нова кола?
  • 29 Добърден

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "фен":

    Ами отговора е много прост. Ако колата е негово име тя нищо не може да направи.
  • 30 333

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Марто":

    В ЕС е още по-лесно и отдавна. Това сме го взели от Русия по времето, когато за автомобил се чакаше повече от 10 години и е бил приравнен с недвижима собственост. Та може и от ЕС да го вземем, ама вземаме избирателно.
  • 31 карачо

    46 4 Отговор
    Браво на руснаците! Шапка им свалям за това, че непрекъснато въвеждат закони и правила в полза на гражданите. Едно от най-добрите неща, които преди 7-8 години въведоха е във всяка кола да има работеща видеорегистратор. При ПТП се ползват данните от камерите на МПС-тата участващи в ПТП-то, така и на околни МПС-та около катастрофата и така по най-лесен и безпристрастен начин се установява виновника и причините довели до ПТП. По този начин без увъртания и използване на познати или с пари под масата да се оневиняват виновните. Също така записите от видеокамерите се ползват за установяване и санкциониране на много нарушители. Те са превантивна мярка срещу джигитите. Когато знаеш, че всички те снимат, едва ли ще си много нагъл. Ето това трябва да се направи, но защо не се прави не зная. Не само у нас, но и в другите уж развити и цивилизовани държави, а в „неразвитата“ Русия е факт от много години.
  • 32 карачо

    36 3 Отговор
    Забравих да добавя, че това с камерите не са ги задължили шофьорите да имат в колите си по административен път, а просто застрахователя ти казва, че ако имаш камера, която работи в колата ще имаш по-ниска застраховка и така всеки се принуждава да е с видеорегистратор и той да работи, защото, ако се случи ПТП ине е работил и не можеш да предоставиш запис от произшествието го отнасяш много яко и също така рискуваш да те изкарат виновен без да си. Много хитро са го измислили и го прилагат хората там. Вместо разни тролове непрекъснато да плюят да се замислят и да извличат ползите от опита на другите независимо дали ни харесват или не.

    Коментиран от #33

  • 33 Владик

    14 6 Отговор

    До коментар #32 от "карачо":

    Няма такова нещо, нито един застраховател не ти прави отстъпка ако имаш регистратор за ОСАГО (нашата гражданска) или по Каско. Нито има изискване да имаш регистратор. Почти всеки има регистратор да може да докаже ако стане ПТП дали е виновен или не.

    Коментиран от #53

  • 34 Емил

    7 5 Отговор
    Що не го написа че е за Русия още в заглавието ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    24 2 Отговор
    А за нашата държавна администрация,помислихте ли?Горките чиновници,на държавна издръжка,смучейки от нашите джобове като пиявици и кърлежи...
    Ще останат ,без работа...Сега в това време на криза,това е немислимо,ако и те се наредят пред бюрата за безработни...
    Е,чак тогава,държавата ни ще е в колабс...Това сега,дето е по целия свят,ще е капка в морето,от това,което ни очаква,ако това се случи...
    Бюрокрацията,над всичко...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Американец

    5 24 Отговор
    Не ме интересува нищо свързано с русия.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гропбаклюци

    14 5 Отговор
    при нас се усложняват и затрупват с данъци и такси мерси партия гроп
  • 43 Кольо

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "qwerty":

    Продаваш или купуваш ,тук трябва да има още поне трима наредени за чуждите пари. Не е само нотариуса. Това чудо ,за такива дребни сделки трябва да се премахне. Подпис може дори да положиш и пред гишето в КАТ ако толкова не ти вярват. Щом вадиш талон ,защо да не го извадим двамата с ЛК показана пред гишето. А-а , няма пари за онея . Ама много станаха паралиите дето с чужда пита помен правят , та и мнго станаха хората дето ги заобикалят. Те мислят как да ни оберат всячески ,всекидневно и го доказват най-редовно. Ние сме длъжни да оцеляваме и да заобикаляме . Няма как . Хиляди безсмислени неща има създадени умишлено с цел да си обран и да работиш цяла година като ти вземат дохода поне за 10 месеца. Сметнете си такси ,данъци преки и косвенни ,общински ,паркиране , някоя глобичка за дето дишате евентуално , вдигнатите такси за преглед на автомобил ,застраховки задължителни, лепенки и хартийки разни и ... на 04.04 мислете. Тоя сегашния дето 11 години обяснява как някой добрува и колко сме напред особено в София,онези с 4000-6000 лв заплата ,ще иска ОЩЕ и то веднага за да си избие изборите. Мислете.
  • 44 Така е

    6 19 Отговор
    Русия не маже да ти бъде за пример.
  • 45 жжж

    5 13 Отговор
    а нещо за техническото състояние?????руски глупости.
  • 46 Евро 7

    9 6 Отговор
    Друго си е да оставиш 300лв Евро”еко”такса!?.
    Но сенс!
  • 47 от кочина

    4 10 Отговор
    тертип не ни трябва, там и сега е каша, а с това въведение още по голяма.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бойчето

    14 2 Отговор
    А тук, плащаш ДДС при купуване, като нова, после държавата ти налага още едно ДДС...............Ейййй, богата България, богати хора, още има за крадене.......
  • 50 ???

    6 3 Отговор
    Кой има електронен подпис у нас бе
  • 51 Нострадамус

    7 3 Отговор
    Що се чудите бе. Територията се управлява от мутри.
  • 52 Гришата

    10 2 Отговор
    в Русия плащането с дебитни карти покрива почти 100 % много ме учуди когато и в такси платих с дебитна карта издадена от БГ а бакшиша е 0

    Коментиран от #61

  • 53 Карачо

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "Владик":

    Я провери дали е така, както твърдиш! Не ти правят отстъпка, а чисто и просто застраховката ти е по-ниска отколкото, ако нямаш. Имам роднини, които живеят в Русия и от тях ги знам тези подробности. Също така записите важат в съда, а не както в много държави да не ги признават и дори да те осъдят, че си снимал някой без да си го питал. В Германия например е така, а в други държави дори са забранени, за да не нарушаваш личните права на останалите участници в движението, като ги заснемаш.

    Коментиран от #62

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 УТРЕ

    2 7 Отговор
    ЩОМ В РУСИЯ ТОВА Е ФАКТ ТО В НАС ВЕДНАГА БОЙКО ЩЕ ГО ВЪВЕДЕ ЗА ДА ПОДПОМОГНЕ КРАДЕНЕТО И НА КОЛИТЕ И НА КОЛЕГИТЕ СИ - БЪДЕЩИ ПРЕМИЕРИ !
  • 56 Русофоб

    6 4 Отговор
    ЕДНО УМНО НЕЩО ДА ДОЙДЕ ОТ РУСИЯ
  • 57 ЕЕЕЕГАТИ

    6 0 Отговор
    ИЗОСТАВАМЕ И ОТ УШАНКИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 58 Болгария

    8 3 Отговор
    Най-много програмисти и милиционери на глава от населението! Оообаче - управляват милиционерите!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 7 Отговор
    А интернет имат ли?
  • 61 Йо Несбьо

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Гришата":

    И аз съм плащал в Чехия с дебитна карта в такси. Имат едни дребни преносими терминали, мисля от типа СъмАп и срещу 40 месечно си го ползваш да ти плащат с карта. Полицията също ползва подобни терминали. Най-големият проблем в България е точно липсата на електронно правителство, което да улесни максимално потребителя с електронна идентичност и лична карта, пожизнен електронен подпис, 90% от документите могат да се издават и подписват електронно, без да си мръднеш пръста, но не би... Това е трагедия за гражданите и бизнеса, защото можем без загуба на време и финансови средства да си свършим работа, но няма кой да се постарае това да се случи...
  • 62 Йо Несбьо

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "Карачо":

    Регистрирал съм Автоосаго по Интернет веднъж, без да живея в Русия. Недовърших регистрацията, защото нямам руски номера и адрес, но в цената на Автоосаго нямаше включен въобще въпрос за видеорегистратор. Това, което остана, беше да си платя с дебитна карта застраховката. Чисто и просто интерес как става в Русия. Годишен технически преглед пък е годтехразсмотр и също можеш да погледнеш кое как е по Интернет. Важното е, че видеорегистраторът служи като доказателство, но пък и Русия е много корумпирана държава, та не се знае на кого ще налетиш.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Пилат Понтийски

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "Калбо":

    Друго си е Путинската демокрация, направо тичай натам
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Хи хи

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "qwerty":

    Спри всяко административно действие, приложение ипр. Слагаш ли отметката че си данъчно задължен в САЩ бе тарикат?!))))
  • 68 Костя копейкин

    4 6 Отговор
    Тази новина е важна само за русоробите копейчици пищещи във ФАТКИ, да се подготвят защото след изборите ще трябва да се насочат към тамошния пазар на употребявани автомобили. Всички предатели и изменници на Майка България щели да си ходят в кочината пРоссия и да се радват на благоденствието сътворено от ботоксовия им герой жужето ПУТЯ.
  • 69 Костя копейкин

    4 4 Отговор
    И да не чакат най-големия предател прецедента льотчик, могат да си стягат куфарите още сега а зеления чорап го чака мизерията от съжителството с умната ДЕСА.
  • 70 Аре бегай

    1 5 Отговор
    голям праз какво става в златната орда
  • 71 ???

    8 0 Отговор
    А кой ще храни търтеите, и регистраторите в милият ни КАТ???
  • 72 В България 50г.няма промяна

    6 1 Отговор
    В ЦЯЛА ЕВРОПА СИ КУПУВАШ КОЛАТА ДАВАШ ДОКУМЕНТИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛ И СЛЕД 20МИН.СИ ВЗИМАШ НОМЕРАТА.НЯМА НОТАРИУСИ -КАНТОРИ -КАТ.
  • 73 Гост

    3 3 Отговор
    Електронно, ама нема да има за чекмеджетата....
  • 74 ивелин

    1 0 Отговор
    Не ? Не е приемливо ! Защото всичко което е Руско е лошо ( въпреки имаме същият начин на мислене,( манталитет) култура,език,традиции) всичко което е Западно е хубаво, програсивно особено ако е Американско което е великолепно,чудесно нямащо нищо общо с нашият начин на мислене и разбиране. Промивайки мозаците на хората( повтарят едно и също хиляди пъти) накрая хората вярват не на това което е реално действително а на това което те казват.