6 Юли, 2011 13:44 9 883 32

Michelin показа "колелата на бъдещето"

  • michelin-
  • гуми-
  • технологии

Френската компания Michelin представи нов тип автомобилни гуми, които позволяват увеличаване на полезния обем в купето и намаляват теглото. Перспективната разработка включва и специални джанти - заради нетрадициония размер на колелата.

Новите гуми са 10-цолови. Широчината и височината на профила им в процентно съотношение са същите като на обикновените колела. Налягането също е в обичайните параметри. Конструкцията на гумите обаче е съвсем различна, тъй като при толкова висок профил започва да се влошава управляемостта. Конкретни особености на силовия скелет засега не се съобщават.

От Michelin твърдят, че комплектът от гума и джанта тежи 25% по-малко от традиционния аналог, използван при днешните автомобили. Това означава, че колата автоматично олеква с 15 кг. Тази наглед невисока цифра води след себе си куп преимущества. Освен че се подобрява комфортът, отпада нуждата от масивни компоненти на окачването.

Най-важното предимство на новата разработка обаче е икономията на полезен обем в купето. това важи най-вече за компактни градски автомобили, за които всъщност са проектирани 10-цоловите гуми. Благодарение на новите колела обемът на подкалниковите арки може да се намали и 4-местно супермини лесно става 5-местно.

Изпитания показват също така, че авангардните колела подобряват значително икономичността. В рамките на града разходът пада незначително, но на магистрала пробегът се увеличава чувствително.

Гуми с размери 10-12 цола се използват масово до 60-те години на миналия в модели като Austin Mini и FIAT 500, но постепенно губят интереса на конструкторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 maksito

    21 4 Отговор
    S tezi gymi konkretno tazi kola izglejda kato nqkoq igra4ka.
  • 2 123

    24 3 Отговор
    Мяза на ролкова кънка за слон :)
  • 3 Ghost_Town

    4 15 Отговор
    :D :D :D ne e li to 17-ka ne mi go hvali :P
  • 4 rd

    29 9 Отговор
    На умните хора трябва да им стане ясно, че колкото повече ресурс спестяват, толкова повече ресурс се освобождава за негрите и те се развъждат. А негър ресурси не пести - само консумира. Така че всяка зелена идея води до увеличаване на популацията от негри и съответно до увеличаване на замърсяването на земята. Аман! Накъде отива света. Добре че скоро ще свърши...

    Коментиран от #28

  • 5 Iwyy

    13 1 Отговор
    Че прилича на играчка спор няма...ама ми е интересно това нещо как спира !? И тези гуми са приложими само за тази кола.Как да си представа да сложа на моята кола такива гуми при условие,че джанта по-малка от 16-ка не влиза :D

    Коментиран от #7, #13

  • 6 rd

    28 3 Отговор
    Пояснявам - някой човек с възможности (не аз) вместо да си купи Ферари, си купува колело и почва да ходи на работа с него, за да спасява планетата. В същото време негрите теглят кредит, купуват си Киа (които свалят цените още повече щот не се търсят) и опърдяват пет пъти повече бензин, и се развъждат още на 15 и после и техните деца си купуват Кии и всичко си............
  • 7 rd

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Iwyy":

    Ми ще продават пластмасови втулки, за запушване на отвора в калника...
  • 8 kiko

    6 3 Отговор
    rd мисля че няма място за притеснение защото рано или късно тоя с колелото ще го забърше некой негър с киа и справедливостта ще възтържествува.
  • 9 user

    8 28 Отговор
    Отново от Европа идват новите технологии в автомобилостроенето ! Сега задачата на жълтурите е да откраднат идеите и да ги направят по-евтино от некачествени и евтини материали ! идеите, креативността, технологиите и бъдещето на автомобила са в Европа ! В япония може да са добри в убиването на китове и делфини, но не са дали абсолютно нищо на автомобилният свят - само смучат като паразити от Европейските и Американски открития !

    Коментиран от #10, #21, #23

  • 10 shadow

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    Тия нови технологии си ги дръж,аз си обичам живота и не карам с гуми от скутерче.А ти какво точно даде на света .
  • 11 Име:

    10 2 Отговор
    доста малки спирачки ще влезнат в тия 12 цолови джантета
  • 12 MAZDA

    3 9 Отговор
    s teq gumi edna gotina kola she izglejda kato balon po -tapo tvorenie ne bqha pravili
  • 13 Wesd

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Iwyy":

    хората са ти казали че е за малки градски коли ,а не за всяка - те са си направили сметката с това как спират и така нататък.
  • 14 Red

    18 2 Отговор
    Така колата заприлчва на косачката на баща ми.
    Създателите явно пропускат един сериозен аспект от човешката психика отговорен за изборът който правят хората когато харчат парите си за коли. Това е усещането ни за красотата, излъчването и динамиката в една кола.... и колкото и да не им се вярва на тия от Michelin това е по-силно от рационалните мотиви за икономичност.
  • 15 biv6 fen na bmw

    8 0 Отговор
    Гуми с размери 10-12 цола се използват масово до 60-те години на миналия в модели като Austin Mini и FIAT 500, но постепенно губят интереса на конструкторите.
  • 16 ________

    2 1 Отговор
    tezi kolelca sa ot detska koli4ka :D :D :D

    Коментиран от #24

  • 17 W203

    3 4 Отговор
    OT TAZI MARKA GUMI NIKAK NESAM DOVOLEN
  • 18 qwerty

    5 0 Отговор
    red kva krasota v smart ili mini be :D
  • 19 mechka

    6 0 Отговор
    До коментар 9user колега или ти плащат така за говориш положително за немските коли или изобщо не си в час с японското автомобилостроене.
  • 20 mitko

    5 0 Отговор
    teq gumi sa idealno za balgarskite dupki :D:D nqma da se krivqt djantite
  • 21 anti vag

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    APAK vag SE CHUDIAT DALI DAGI SLOJAT NA NOVIAT SI MODEL MOTOKAR
  • 22 Anonymous.

    5 1 Отговор
    Като пазарска количка е...
  • 23 FORDAJIA

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "user":

    Nito puk si v 4as vaobshte za neshto.Melish edno i sushto kato s4upen gramofon.Ai neshto novo kaji -nekoi nov biser
  • 24 aha

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "________":

    ne e taka!da ne iska6 nqkoq lelka da hodi da pazaruva s 20 colovi djanti ili s golqm pikap da izvejda pudela si na razhodka v parka
  • 25 Valioto

    4 1 Отговор
    параметри, показатели ... а дизайна? къде отиде дизайна?! :( поне да има съотношение процентно спрямо големината на колата ...
  • 26 Netcruiser

    3 0 Отговор
    Повече чети, по-малко пиши! Иначе ставаш за смях!
  • 27 Netcruiser

    3 0 Отговор
    Повече чети, по-малко пиши! Иначе ставаш за смях!
    Отнася се за коментар номер 9
  • 28 СМЕШНИКА

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "rd":

    Да ама ние в България сме 50 години назад! И вместо негри имаме друг вид индо-европейски !

    Коментиран от #29

  • 29 graver

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "СМЕШНИКА":

    Добре че мургавите ни съграждани нямат пари за автомобили, а само ги разковачват за скраб, иначе не ми се мисли какво ще е по улиците.


    п.п. Във Вторник на второстепенен в Плевенско път се разминах как БМВ 520 (от началото на "90-те) което теглеше каруца закачена на теглича със скорост над 60 км/ч. Не успчх да го снимам, но повярвайте гледката си заслужава, а и циганинът вътре беше много колоритен
  • 30 Renault Megane 2

    2 1 Отговор
    e grozno e s tia gumi! predpo4itam da mi har4i pove4e i da e po tiasna kolata otkolkoto da karam s tezi ne6ta! ako sa vi tejki djantite minavate na magnezievi 17' - teji 6.5-7kg! ako vi e tiasna kolata - otslabvate, tolkova li e trudno! znaete li kakvo 6te se slu4i s tia gumi po lo6ite ni puti6ta? 6te propadat i v nai-malkata dupka suotvetno i oka4vaneto 6te zaminava po-burzo! 10' djanti -NE mersi!
  • 31 real

    3 1 Отговор
    Тези гуми определено ще станат хит! Първо в западна европа, после и у нас. Само си помислете - намален разход на гориво, значително по-мека возия, нема да те притесняват дупките, че ще спукаш гума и изкривиш джанта! А относно визията - има една камара хора, които ги боли фара как изглеждало и еди кой си какво мислел за гумите му! Плюсовете са много повече! За малък клас коли са перфектни, а за България заради офроуд пътищата ни това важи двойно!!!
  • 32 FMC

    0 0 Отговор
    В статията не е споменато, дали тия гуми возят меко. Ако материалът е твърд, комфортната возия ще остане само мечта. А няма как да е иначе, защото ще се влоши доста управляемостта на колата. Това е по-скоро танту за кукуругу. Печелиш едно, губиш друго. Остава само клиентите да се примирят с загубите, както някои от нас се примиряват с нископрофилните гуми.