29 Април, 2021 11:20 15 908 19

Тествахме новото BMW M4 Competition

  • bmw-
  • m3-
  • m4-
  • competition-
  • тест
Тествахме новото BMW M4 Competition - 1

Новите BMW M3 и M4 са в продажба от преди малко повече от месец, а ние имахме честта да сме едни от първите, които да тестват спортния модел на баварците. За целта на разположение бяха два автомобила BMW M4 Competition и едно BMW M3 Competition, като на нас ни се падна матово черната M4 Competition, която може да видите на снимката.

Екстериор

Няма как да не започнем с най-критикуваната част от новите BMW-та, а именно предната решетка или така наречените „бъбреци“. Голяма част от хората ги смятат за прекалено големи и грозни и честно да си признаем и ние не ги намирахме за най-красивото нещо преди да видим автомобилите на живо. Както често се случва, снимките са доста различни от това което колата представя в реалния живот, като тук също случаят не е по-различен. Колкото повече време прекарва човек с автомобилите, толкова повече свиква с дизайна, който става все по-малко натрапчив.

Други важни екстериорни промени спрямо стандартните 3er и 4er са калниците, които са доста по-широки от стандартните, а под тях се виждат ефектни 19-цолови джанти отпред и 20-цолови отзад. Задната броня също се различава с дифузьор в долната част, където на очи се набиват двата двойни накрайника на ауспусите.

Един от тестовите автомобили бе оборудван с M-Performance елементи, като това включва някои карбонови добавки като детайли по предната броня, праговете, спойлерите в задната част на М3-ката и специалната разцветка.

Интериор

Първото нещо което грабва окото в салона са седалките. Те са спортни, тип "корито", като при нашата версия бяха електрически и предлагаха настройки във всяка една посока, заедно с подгряване. Както може да видите от снимките могат да бъдат поръчани в различни разцветки, като се комбинират и с карбоновите акценти от таблото. Благодарение на дизайна си, придържат тялото много добре в завоите и не позволяват на тялото да мърда ни най-малко, дори и в по-острите завои. От гледна точка на спортно поведение това е доста добре, но при по-продължително шофиране започват да стават леко неудобни.

Що се отнася до останалата част от интериора, той е идентичен с този при всяко ново BMW, като можем да отличим карбоновите акценти, които се срещат върху таблото, волана, перата за смяна на скоростите, централната конзола и гърбовете на седалките. Бутони за превключване между режим М1 и М2, както специален скоростен лост пък са запазени само за най-спортните модели на марката. Останалите разлики са главно в надписите М3/М4, които могат да се срещнат при дигиталния километраж, централната конзола и лайстните на праговете.

Двигател и ходови характеристики

Под капака е монтиран 3.0-литров бензинов редови шестак, който според официалните данни на BMW генерира 480 конски сили в M4 и 510 конски сили при Competition изпълнението, макар вече да видяхме няколко теста в които колите изкарват доста повече мощност. Максималният въртящ момент е съответно 550 и 650 нютон метра, а ние тествахме моделите със задно предаване и автоматична трансмисия с 8 предавки.

Интересно е да се отбележи, че нашите автомобили бяха оборудвани с опционалния M Drive Professional пакет, който включва няколко опции, една от които предлага три режима на шофиране. Това са Road, Sport и Track, като последния е само за писта, изключва абсолютно всички системи и дори гаси централния дисплей, за да не ви разсейва.

Ние обърнахме повече внимание на останалите два, като започнахме с Road. На практика това е стандартния режим в който М4-ката може да се шофира спокойно по улиците и дори да забравите, че имате на разположение 510 конски сили. В комбинация с възможните настройки за поведение на волана, окачването, педала на газта, смяната на скоростите и ауспуха, то наистина можем да кажем, че в най-комфортния режим, колата се усеща доста спокойна, поне за това което е.

Превключвайки на Sport, колата изключва част от асистиращите системи, а дисплеят пред водача вече е фокусиран в средата. Там се показват оборотите, предавката на която сте и разбира се, скоростта с която се движите. Тук вече нещата стават доста по-сериозни и може да го усетите още на първия завой. Въпреки, че версията ни бе само със задно предаване, интелигентния тракшън контрол и преработения от M дивизията спортен диференциал се справяха перфектно, а колата стоеше като залепена за пътя.

Все пак и тук може да разчитате на няколко настройки за стабилизиращите системи и при изключен тракшън контрол може да активирате опция наречена Drift Analayser, която да оценява колко добре се "пързаля" колата.

Както споменахме, настройките за колата са доста различни, като може да направите своя конфигурация, която най-често използвате и да я запаметите върху М1 или М2 бутоните на волана. Така например може да настроите М1 с конфигурация за градско каране, а при М2 да са настройките ви за някой забавен планински път или пък писта.

В заключение можем да кажем, че новата М4-ка може да е доста комфортна и спокойна кола когато желаете това да се случи, но пък разкрива и истинския си чар, когато решите, че искате да се насладите на по-спортно шофиране. Пропуснахме разхода, просто защото едва ли е от значение за такава кола, според BMW той варира някъде около 10л на 100км, но пък в реалния живот с каране в някой от спортните режими, едва ли ще паднете под 15л на 100км, ако решите че искате да усетите истинския характер на М4-ката, то цифрите на дисплея ще достигнат до 20 л на 100км.

Цена

Новата М4-ка пристига с начална цена от 163 500 лева, а за Competition изпълнение ще са ви нужни поне 171 400 лева. Разбира се, опциите между които може да избирате са доста, като с тях цената нараства значително и при нашия тестов автомобил тя беше над 200 хиляди лева, виновни за които са цветът по избор, карбоново-керамичните спирачки, джантите, опциите в интериора и други подобни. Ако все пак искате да се сдобиете с четиривратата версия в лицето на М3, която предлага абсолютно същото поведение и характеристики, то може да го направите за около 3 хиляди лева по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    48 16 Отговор
    много красив и елегантен автомобил. Но сандерото някакси по-спортно изглежда.

    Коментиран от #2, #18

  • 2 Коментара

    20 19 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Той и Логан изглежда по-добре...от това

    Коментиран от #11

  • 3 Коня на оня

    6 3 Отговор
    АЙДЕ СМЕНЯЙ КАРУЦАТА
  • 4 бъбреците

    12 9 Отговор
    Не ги харесвам защото са азиатски направени да продават в Китай.Откъде накъде азиатците ще ми решават дизайна на колата.
  • 5 Гост

    17 11 Отговор
    Заводска кола за 200 бона с номера върху решетката като някакво гаражно тунинг творение... Не че има къде да се сложи на друго място.
  • 6 Антон

    18 15 Отговор
    Красота !

    Коментиран от #15

  • 7 Гост

    18 13 Отговор
    Дори да се абстрахираме от грозната решетка, предницата е с крещящ, нехармоничен и натруфен дизайн-език със случайни чупки, сгъвки и издълбавания където им падне. Едната сгъвка ходи в една посока, другата под нея сочи на друга, след това почти се пресичат ама не съвсем. Все едно 5 скарани помежду си дизайнера са я рисували.

    Коментиран от #16

  • 8 Acmilan

    16 17 Отговор
    Няма по красива спортна кола за тези пари всичко друго е ЗАВИС

    Коментиран от #10

  • 9 франкоффонъ

    5 3 Отговор
    Няма значение марката решетката и тн. всичко що е расов спортист е обуто с мишленки.
  • 10 Гост

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "Acmilan":

    Ето много по-красива спортна кола за същите пари:

    Коментиран от #12

  • 11 хахах

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Коментара":

    Гроздето викаш кисело, а? хахахаха цървулан.
  • 12 рено ентусиаст

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    И кво е тва само да не е азиатски кнеф че...

    Коментиран от #13

  • 13 Това е

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "рено ентусиаст":

    Камаз. Не го ли позна?!
  • 14 Ввв

    7 3 Отговор
    Недоразумение,сър
  • 15 Люлински

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Антон":

    Много се чупят иначе и аз го харесвам

    Коментиран от #17

  • 16 кънчо

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Много разбираш от дизайн , сигурно работиш за Пинифарина!
  • 17 Разбирача

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Люлински":

    Че то кой от новите марки коли не се чупят приятелю? Кажи ми една и аз искам да си купя такава! Ауди или Мерцедес ли Тойота Хонда ли или некой друг японец? Всички са в г...о вече ги направиха шир потреба да се развалят и чупят по често иначе тез пройзводители на авточасти нали се сещаш че ще останат без хляб.
  • 18 Врачанина

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Ми че то туй сандерото коля ли беше бе бацка я знам че е румънска каручка.
  • 19 BMW

    0 0 Отговор
    Това е луксозна лимузина предназначена да ви придвижи от точка А до точка Б с висока скорост по аутобан или магистрала, но в никакъв случай не е спортен автомобил! Теглото на този автомобил не отговаря на тези стандарти и може да Ви подведе при шофиране в планински път или градски условия където можете да загубите контрол над автомобила! Бъдете внимателни с тези автомобили имайки предвид многобройните катастрофи причинени от надценяване на възможностите и подценяване на препоръките на производителите!