Last news in Fakti

17 Май, 2021 11:24 3 752 48

Електрическите автомобили ще са по-евтини от останалите през 2027 година

  • електрически коли-
  • автомобили-
  • проучване

Данните са от скорошно проучване

Електрическите автомобили ще са по-евтини от останалите през 2027 година - 1
Снимки: Tesla

През последната година наблюдаваме представяне на изключително много електрически автомобили от разнообразни марки, както от популярни европейски такива, така и от не толкова популярни китайски производители. Заедно с инвестициите на голяма част от компаниите, то очаквано цените на електрическите превозни средства ще се намали в следващите години.

Според проучване на BloombergNEF, тези години ще са поне 6, като се очаква през 2027 година цените на колите с двигатели с вътрешно горене ще бъдат по-високи от тези на идентични електрически превозни средства.

Електрическите автомобили ще са по-евтини от останалите през 2027 година

Търсенето на по-големи возила, като SUV-та и кросоувъри е възможно да изравни цените и това да се случи още през 2026 година, но все пак при останалите сегменти се очаква това да се случи едва през 2027 година.

Средната цена на средния клас автомобили ще бъде около 19 хиляди евро през 2026 година, като това се отнася, както за коли на ток, така и на такива с двигател с вътрешно горене. През 2030 година се очаква цената на „електричките“ да падне до 16 300 евро, докато тази на бензиновите или дизеловите ще се повиши до 19 900 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    8 10 Отговор
    Ще ама едва ли.Липсата на и фраструктура ще ограничи броят им а производството в малки серии винаги е по-скъпо.
    Е може някоя калинка като електрическо туинго да е по евтино от Ес класа сега ама нали разлика в габаритите и класовете.

    Коментиран от #31

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    18 5 Отговор
    Даже могат да станат по две за лев😀😀😀
  • 3 Ооо

    12 3 Отговор
    Да си пожелаем да сме живо и здрави поне до 2030 година. От утре почвам да събирам в касичката за електричка, дано до 2030 да събера заветната сума и дано не давате напразни надежди със статията си !
    По написаното от вас следва, че цените на колите ще паднат много , тъй като масово сега цените по-горе са за половин кола само ... но дано може да ви се вярва!

    Коментиран от #23

  • 4 Бушон

    9 10 Отговор
    Ха дано, ама надали.
    Поредната пунта Мара на тема Ел коли
  • 5 DrivingPleasure

    13 5 Отговор
    А един мармот завива ли завива шоколади :D

    С колко пробег ще са тия евтинджоси обаче ;)
    Само преди няколко дни Карлос Таварес, който прави електрички и то евтини за разлика от Т'слите изрази опасение, че електрическите автомобили ще са недостъпни за масовия потребител и това всъщност ще доведе до значително по-голм негативен ефект... ама нищо де важно е да се пробутват е-трошляци за кеф на "зелените" идиоти ("зелени" е прилагателно, което не е задължително да се ползва за тях ;) )

    Коментиран от #33

  • 6 сектант

    5 3 Отговор
    има време значи преди да съсипят природата

    Коментиран от #7

  • 7 Не се притеснявай за природата

    2 13 Отговор

    До коментар #6 от "сектант":

    Щом 100 и кусур години оцеля в съжителство с ДВГ, ще оцелее и в съжителство с електричките, които ще я замърсяват много по-малко, защото заедно с ДВГ си заминават и въглищните централи.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Не се притеснявай за природата":

    Хайде заминавай и ти!!!
  • 9 Хо хо хо

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Не се притеснявай за природата":

    между въглища и двг няма нищо общо бъркашвъглища и парна машина ама парните машини не се използват бая отдавна.
  • 10 Анонимен

    10 2 Отговор
    BloombergNEF е пропаганден сайт на модерния зелен комунизъм . А електричките могат да станат по-евтини от конвенционалните автомобили единствено ако те бъдат оскъпени неимоверно с изсмукани от пръстите изисквания . Такъв между другото е подхода на зелените комунисти и към енергийната система . С целенасочени мерки оскъпяват конкуренцията и после лицемерно тръбят " вижте възобновяемите източници са по-евтини" . Скъпите електромобили не само че ще пречат на това много хора да си ги купят, но и ще унищожат и вторичния автомобилен пазар така че за хората които не са достатъчно богати да си купят нов няма да има шанс за втора ръка . Може да си представите десет годишна електричка например какъв капацитет ще има останал в батерията .
  • 11 ддд

    7 1 Отговор
    Лесно е да си купиш електричка. Инфраструктурата трябва да се развие. Масово хората още живеят в блокове и кооперации. Трябва всеки ден да стоя по 1 час на станция за да си заредя колата. Да но в моя блок живеят още 200 семейства които и те трябва да си зареждат автомобилите. А останалите от квартала. Не съм против електромобилите това е бъдещето. Но за тази част никой не говори.

    Коментиран от #15

  • 12 12345

    3 3 Отговор
    Миналата година данните бяха за 2025, че ще има изравняване. Сега се говори за 2027. Значи реално да очакваме да се случи през 2030
  • 13 Гид

    6 2 Отговор
    Големият проблем на електрическият автомобил е че има разряд дори когато не го ползваш нещо което отсъства при двг.

    Коментиран от #47

  • 14 Behemoth

    1 0 Отговор
    Брутално!
  • 15 Никой не ти говори за твоя квартал

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "ддд":

    Канела В статията на видя да става въпрос за България? Колко от тези 200 твои съседи карат чисто нов автомобил, за да може през следващите години да го сменят с електромобил? Колко от тях карат над 10-годишни автомобили? Залагам на над 80% тоест 160 от тях. Това означава че автомобилът купен през 2030 година за която става въпрос в статията, ще дойде пред вашия блок най-рано през 2040 година. Откъде знаеш тогава колко зарядни ще има пред блока? Дотогава има достатъчно време да ги изградят малко по малко. По три да правят на година, дотогава ще има 60 броя пред блока ти.

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 16 хдфх

    4 2 Отговор
    до 2027 светът ще се е самоубил

    Коментиран от #45

  • 17 DrivingPleasure

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Никой не ти говори за твоя квартал":

    Хахаха електричките си замърсяват колкото и ДВГ
    А за въглищата... абе я малко разгледай по Китай и Индия какво става, мани ги тия изгейчените 500 милиона в Европа, виж 3те милиарда, после надникни и надолу към Африка, после пак обясни :)

    Коментиран от #21, #22

  • 18 DrivingPleasure

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Никой не ти говори за твоя квартал":

    Ти сериозно ли ще си купиш 10 годишна батерия с изтекла гаранция?! Или си ужасно смел - или ужасно глупав ;)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мария

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Никой не ти говори за твоя квартал":

    А блока ще го има ли?
  • 21 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "DrivingPleasure":

    Китай по собствено желание обяви , че 2060 ще е НАПЪЛНО въглеродно неутрален , тоест без никакви вредни емисии , не само от въглища , а и от петрол газ , селско стопанство и каквото още се сетиш !!! А от въглищата ще се освободи ПРЕДИ 2040 , бъди спокоен !! И то без да плаща за емисии като в Европа !! Освен това все още е най-големия пазар за електрички и тепърва ще растат в пъти продажбите на такива , така че не се пъни с Китай , там със сигурност много преди 2027 ще са по-евтини и по-продавани електричките от кюмбетата !!!

    Коментиран от #24

  • 22 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "DrivingPleasure":

    А за Индия да ти напомням ли , че имаше проектозакон за 2030 за ЗАБРАНА на двг !!!! После го промениха , но пак от 2040 ще е забранен !! А за Африка ако ще разчиташ , дето 1 автомобил се пада на 100 000 човека и имат слънце за целия сват , направо ми е жал за тебе , хахах !! То отпреди 10 години е по-лесно и по-евтино там да наредиш панели , отколкото да се вържеш към централно енерго , ако въобще го има , хаха !! Пък да не ти казвам , че бензиностанциите са по-редки и от тока и това дето продават никоя съвременна петролка не може го преглътна !!!
  • 23 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ооо":

    При прогнозна цена от 16300€, през 2030 година, и времето от 9 години да събереш тази сума, ще трябва да пестиш по 3600 лв на година. Надявам се, че не си на 1000 лв заплата.

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Димов

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Миналият август отчетите сочат, че Китай е допринесъл за 28% от СО2 емисиите на света - първо място. САЩ имат вина за 15% а Русия за 5%.
    Амбициите са хубаво нещо, но реалността е по-меродавна от факторът ЩЕ.

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Димов":

    Проблема е , че след 10 години Китай и САЩ ще са станали на по 5 % , а на Раша ще са 20-30 % , щото относителния и дял ще се увеличи , не че може да замърсява повече , то и сега си маже на макс , ама толкова си може !! И само да ти напомня , че САЩ в момента е 30% от световната икономика , а цапа само за 15 % и намалява , а Раша е под 2 % , а цапа за 5 , тоест 2,5 ПЪТИ повече от това което произвежда !!! Как ти се струва , кой е по-големия мърляч ?? Дори Китай относително е два пъти по-чист от нея , 22% от икономиката срещу 28% от замърсяването !! Не вдяна ли поне , че най-добре да не споменаваш калната кочина , щото само още повече я окалваш !!

    Коментиран от #39

  • 26 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Димов":

    Първо да ти напомня , че 2010 година минималната заплата в България беше 250 лева , а в момента е 650 !!! Достатъчно е да напишеш в чичко гугъл , за да се увериш , щото сега ще плещиш , че не е вярно !! Същото е със средната !! Тоест 2030 в най-лошия случай минималната ще е 1690 , а по вероятно около 1000 евро , щото тогава вече ще сме забравили лева !! За средната няма да пиша , че ще се гътнеш от злоба и мъка , хаха !! Освен това лизингите тогава ще са по 1-2 % , пак заради еврото и западните компании , които ще ги предлагат следствие на това , основно тия на самите производители !! Който поне веднъж е влизал в дилър на автомобили в белите държави го знае !! Тоест тия 17 000 евро ще са месечна вноска от 150-200 евро в най-лошия случай !!! Тоест никакви спестявания не му трябват , дори на минимална заплата ще му стигне !! Друг въпрос за какво ще реши да ги дава , за лична кола или доста по-малко за наем само когато му трябва !!

    Коментиран от #37, #40

  • 27 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Димов":

    Също така да ти напомня , че 2000 година минималната заплата в България беше 68 (шестдесет и осем) лева !!!!!!! И беше ПО-НИСКА от тази в Раша , а сега е ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА !!!!

    Коментиран от #28, #41

  • 28 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Пак повтарям за гнусните русопитеци и всички подобни !!!! За последните 20 години минималната заплата в България се е увеличила 10 (ДЕСЕТ) ПЪТИ !!!!! За всичките 45 години социализъм и "грижа за трудещите се " се е увеличила под 3 пъти !!! Толкоз за шумкарите !!!

    Коментиран от #42, #43

  • 29 незнайко

    1 4 Отговор
    Какви дизелови коли през 2030 година ??? Те отсега ги забраняват какво остава след 9 години !!!

    Коментиран от #36

  • 30 TSLA

    1 2 Отговор
    2027-ма? Тия хора времето го нямат за нищо :D
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мхм

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "DrivingPleasure":

    Ти си вечната първа писта, ловиш ги електримобилните статии във въздуха. Ще кажеш, че е скрито влечение към електротехниката
  • 34 Alex

    2 2 Отговор
    Една хипотеза базирана на ситуацията към момента май 2021, а всичко се променя за часове.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "незнайко":

    Не ги забраняват за движение,а ги спират от производство. Мисля че има огромна разлика.
  • 37 Домакин

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Прогнозата ти е грешна и сметките са ти грешни! Но с мозък на амеба толкова!!
  • 38 Бен гъзаря

    2 0 Отговор
    Ако публикувате още веднъж тази статия,ще ви е за първи път!
  • 39 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Какво смяташ ТИ, че ЩЯЛО да стане си е само твоя заблуда. Не беше ли ТИ онзи, който смяташе, че колите на Тесла щели да поевтиняват, а те взеха, че поскъпнаха?
  • 40 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ох, горкото то! Като ти чета финансовите разбирания и направо ми дожалява за тебе. През 2010 явно си карал на мл€кца, защото щеше да си спомняш, че освен, че МРЗ беше 250лв, то и бирата на заведението ми беше 1лв, а сега е 3лв. Също така през 2010 апартаментите в града ни се продаваха за по 400€/кв, а сега са на по 1300€/кв. Смятал съм много пъти какво и колко можеш да си купиш с една МРЗ перз годините и да ти кажа, не си забогатял. Само крайно ощетените ментално робове си мислят, че като се вдигала МРЗ и те забогатявали. Точно обратното, мойто момче. С вдигането на МРЗ всички производители и търговци си вдигат цените, че и закръглят нагоре. Отвори си очите и спри да вярваш на Боковата пропаганда с увеличените пенсии.
  • 41 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Това какво общо има с казаното от мен?
  • 42 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    40 000 апартамента в община Несебър са собственост на чужденци, като 37 000 от тях са на руснаци? На БЕДНИ, СКЪСАНИ, руснаци!!!
  • 43 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    И понеже не си имал книжка през 2000 г, да ти кажа, че тогава ГО на колата ми беше 57лв, а днес е 270лв. И сега съм с по-малък двигател отпреди. За данъците да ти говоря ли, или ти прилоша вече?

    Коментиран от #44

  • 44 Домакин

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Димов":

    Ма той и сега няма книжка тоя непрокопсаник и 2×1 лева в джоба,ама се репчи по форумите.
  • 45 Халифакс

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "хдфх":

    За света не знам,но ЕС определено ще се самоубие.
  • 46 Малеее

    2 0 Отговор
    Че и за на старо не стават. Има да ги трупат по гробищата!
  • 47 Койчо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гид":

    Как ще отсъства ?!
    Не ти ли се е случвало да не си караш колата 2 месеца и да ти се разреди акумулатора ?! Как палиш после , зарядни, теглене бутане, същата драма 😂😅😆

    Коментиран от #48

  • 48 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Койчо":

    Бутваме я с брат ми на 10 м и пали за секунди.
    Теслата ще я запалиш ли с бутане?