Last news in Fakti

2 Юни, 2021 10:55 9 110 22

Безсмислено или гениално: Електромобил добива криптовалута, докато е паркиран

  • криптовалута-
  • електромобил

Канадският производител на леки електрически превозни средства Daymak обяви пускането в производство на електрическа кола, която може да копае биткойни и други криптовалути, докато е на паркинг

Безсмислено или гениално: Електромобил добива криптовалута, докато е паркиран - 1

Канадският производител на леки електрически превозни средства Daymak обяви предстоящ електрически автомобил, който може да добива криптовалутите Bitcoin, Ethereum и Doge - докато се зарежда или е паркиран.

Според съобщението на компанията, електрическият автомобил Spiritus ще бъде пуснат на пазара през 2023 г. и ще бъде снабден с „водещ в индустрията графичен процесор“. Детайлите обаче за това какви са специфичните възможности на хардуера за добив на криптовалута са оскъдни .

„Daymak Spiritus е първата кола в историята с хардуер и технология за добив на криптовалута, програмирани в потребителския интерфейс“, се казва в съобщението. Всеки автомобил Spiritus ще бъде „екологичен възел за копаене на криптовалути“ и ще бъде снабден с хардуер Daymak Nebular, крипто портфейл Nebular и система за зареждане от слънцето.

Безсмислено или гениално: Електромобил добива криптовалута, докато е паркиран

От компанията заявяват, че техният автомобил, за разлика от всички други превозни средства, няма да бъде обезценяващ се актив: „Докато повечето превозни средства бездействат, докато седят в гаража, Nebula Miner ще прави пари, докато вашият Spiritus е паркиран.“

Въпреки технологичния подвиг, много специалисти са на мнение, че начинанието няма да е толкова изгодно. Въпреки това от Daymak вече приемат предварителни поръчки за колата, както тя може да бъде закупена и чрез крипто плащания в Doge, Ethereum, Cardano и Bitcoin, а също така „работи с различни борси, за да предложи лизингови плащания чрез крипто“.

Безсмислено или гениално: Електромобил добива криптовалута, докато е паркиран

Spiritus се предлага в няколко разновидности, като най-скъпата е на цена от 149 000 долара. Изглежда, че моделите се различават само по ефективност на шофиране, като максимална скорост и живот на батерията, както и добавени функции за безжично зареждане и персонализирана боя - а не по хардуерни възможности за "копаене".

„Предвиждаме бъдеще, при което пътните такси, паркингът и поръчката ви от магазина ще бъдат плащани директно в движение с криптовалута. Вашите онлайн сметки и вашето банкиране могат да бъдат обработвани чрез една и съща софтуерна платформа, и всичко да бъде платено с криптовалута“, заявява Алдо Байоки, президент на Daymak.

Това не е първият път, когато кола е оборудвана с хардуер за крипто копаене, още през януари ви разказахме за крипто ентусиастът Саймън Брайн, който инсталира преносима платформа за копаене в своя хибриден автомобил BMW i8. Тогава собственикът заяви, че колата му може да генерира 122 000 долара печалба годишно.

Безсмислено или гениално: Електромобил добива криптовалута, докато е паркиран


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА-ХА-ХА-ХА

    13 1 Отговор
    ХА-ХА-ХА-ХА ХА-ХА-ХА-ХА ХА-ХА-ХА-ХА ХА-ХА-ХА-ХА ХА-ХА-ХА-ХА 😆😅😂😅🤣

    Коментиран от #3

  • 2 КОТарАК

    18 0 Отговор
    пък ако си купиш комбайн , хем ще вършееш за кинти + крипто/ двойна аванта

    Коментиран от #4

  • 3 Това остава като опорка

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "ХА-ХА-ХА-ХА":

    Да викате ха-ха-ха, да обиждате събеседниците и да пишете с тяхните никове. Защото и опорната точка с високата цена на електромобилите по един или друг начин отпада, електромобила не е само автомобил с електрически двигател който те вози от точка А до точка Б, а много други неща, точно както телефона вече не е слушалка от която да се обаждаш на някой друг, който притежава телефонен номер. Ето това не могат да осъзнаят противниците на електромобилите.
  • 4 Комбайните

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ще са със сменяеми батерии, защото няма смисъл заради няколко месеца работа, на комбайна цяла година да има монтирана батерия. Сега обаче ме подсети, че освен батерията, заедно с нея може да свалят и компютъра, който управлява комбайна, за да го ползват за други цели през останалата част от годината.

    Коментиран от #7

  • 5 mi6osp

    8 0 Отговор
    Гениално безсмислено.
  • 6 Turbo

    5 0 Отговор
    Сандвичи дали ще може да прави?

    Коментиран от #8

  • 7 Грета Тунберг

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Комбайните":

    А сФирка може ли да ти направи?Защото на гост съм му приготвила пълна програма.
  • 8 Гладен ли си?

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Turbo":

    Съвсем скоро, ще можеш да си поръчаш сандвичи Тесла, защото тази седмица регистрираха търговска марка но за бързо хранене на тяхно име. Очаква се отваряне на верига за бързо хранене на някои от зарядните станции.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Дизела

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гладен ли си?":

    По добре да бяха регистрирали хотелска верига към ресторанти "Тесла" за да има къде да преспиват собствениците на Тесла докато си зареждат колите.

    Коментиран от #14

  • 10 Спи ли ти се?

    2 4 Отговор
    Пийни едно кафе Тесла за 10 минути, докато заредиш 40% от батерията за следващите 200км и след 200км спри да пиеш още едно кафе, че автопилот, автопилот, ама не може да разчиташ на него на 100%. Карай БУДЕН!

    Коментиран от #11

  • 11 Дизела

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Спи ли ти се?":

    Личи си,че си аматьор в превозите.На всеки 200 км да спирам да зареждам и да пия кафе?Ще ми се съберат 5 6 кафета на ден аматьорче.Да не съм наркоман?Ако карам по този начин няма да ми стигне времето.

    Коментиран от #17

  • 12 Гост

    5 0 Отговор
    Голяма новина. Един балон надува друг балон.
  • 13 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гладен ли си?":

    Сега освен балона на Тесла и този на биткойна, ще помпат и холестерола на американците хахахахахаха
  • 14 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дизела":

    Гениално! Направо визионерско.

    Коментиран от #15

  • 15 Дизела

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Теслю е уникален.Яйцето да учи кокошката.Близо 40 години си вадя хляба с транспорт.Аматьор се опитва на учи професионалист.

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дизела":

    Ти може да се занимаваш с транспорт 40 години, но тесльо чете интернет от 4 години и знае повече от теб за бизнеса ти.
  • 17 Ти да видиш!

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дизела":

    Допреди малко разправяше, че ти се спи и ти трябва хотел, а аз ти предложих да спираш през два часа да пиеш по кафе за да се разсъниш и да работиш вместо да спиш по хотели. Така ще можеш да караш 72 часа без да спиш! Ще станеш милиардер за нула време с баничарката. Всяка минута е ценна и не е нужно да я губиш в сън!

    И само кафета! Да не си посмял да спреш да ядеш някъде! Това е излишен разход на финанси и на време! Транспортния бизнес не търпи такива лигльовци, които се нуждаят от храна! Максимум някой пакет солети и баница с боза, да ядеш докато откарваш километри.

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ти да видиш!":

    Не се иска много ъкъл да измислиш такова нещо? Дори е задължително да не ти е много ъкъла.

    Коментиран от #19

  • 19 Не си измислям нищо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Просто перифразирах изказванията на дизела, който не може да отдели дори 15 минути за почивка през деня защото през това време може да изкара луди пари с бизнеса си!

    Коментиран от #20

  • 20 Дизела

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не си измислям нищо":

    Не ми извъртай думите.В момента почивам и обядвам.Не мога да почивам на всеки два часа и да зареждам по зарядните.Няма да ми стигне времето да си свърша работата.Потеглям имам още път.
  • 21 дада

    0 0 Отговор
    за мен е доста добре измислено.
  • 22 Мега милиони

    0 0 Отговор
    E 115 mh/s се прави с 1 видеокарта в момента… от рода на rtx 3080, дори 3090 вадят повече..