Last news in Fakti

5 Юли, 2021 10:11 13 011 11

Защо трябва да пием вода докато шофираме

  • алкохол-
  • шофиране-
  • вода

Шофирането в дехидратирано състояние се оказва толкова опасно, колкото да се управлява автомобил след употребата на алкохол

Защо трябва да пием вода докато шофираме - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване на британски учени показа, че шофирането в състояние на дехидратация е много опасно - липсата на течност кара водача да загуби концентрация и да направи редица опасни грешки, които потенциално могат да доведат до инцидент. Като цяло, по отношение на въздействието върху организма на водача, дехидратацията се оказва подобна на алкохолната интоксикация - човек става толкова разсеян и невнимателен, колкото когато е пиян.

Известно е, че алкохолът има силен ефект върху когнитивните функции, така че шофирането в нетрезво състояние е изключително опасно - и незаконно. Но никой не забранява шофирането на водач, който е жаден, въпреки че, както показва въпросното проучване на британската компания Leasing Options, това може да бъде не по-малко рисковано. Дори леко дехидратиран човек губи концентрация по време на шофиране, което го принуждава да прави всякакви грешки при шофиране. Това беше потвърдено в изследване, в което участват 11 възрастни мъже, шофирали кола в компютърен симулатор. Всеки от тях участва в три сесии за шофиране, първата от които беше уводна, а в другите две шофьорът прави двучасово виртуално пътуване.

Само в единия случай водачът редовно консумира вода, а в другия е лишен от такава възможност. Мозъчната активност се наблюдава от специални сензори. Резултатите показват, че шофьорите са по-склонни да грешат под въздействието на дехидратация - главно се отклоняват в съседната лента или спират твърде късно. И то до такава степен, че поведението им става подобно на шофирането на хора под въздействието на алкохол. Заключението е ясно: не забравяйте да пиете много течности, докато шофирате, за да останете фокусирани.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    30 1 Отговор
    Да пиеш вода докато шофираш и да шофираш хидратиран, са коренно различни неща.
  • 2 мечо

    3 15 Отговор
    ас онзи ден се качих сас опела на трутуара штях да мина прес един биях жаден циял ден сас дарва се занимавах лошо е трудно е като се работи триябва дапсе припитаваш
  • 3 Един шофьор

    5 16 Отговор
    Аз до като шофирам пия ладна мастика с ладен айрян и ми е весело и заглеждам каките по пътя.

    Коментиран от #9

  • 4 нашия

    10 1 Отговор
    трябва да пием вода защото не трябва да пием ракия....елементарно
  • 5 Защо трябва да шофираме

    8 0 Отговор
    докато пием вода? Много екзистенциален въпрос,нека БАН да отговори,нали затова им плащат професорските заплати?
  • 6 Миро

    12 0 Отговор
    Инструкция за пиене на вода в автомобил.
    1. Трябва да имате бутилка за вода.
    2. Бутилката трябва да е пълна с вода.
    3. Трябва да сте седнали в автомобила.
    4. след като сте с седнали в автомобила вземете бутилката с вода и опитайте да пиете. Ако тавана на колата е нисък или вие сте високи и не можете да пувтеъ от бутилката то сменете или бутилката с по малка или сменете колата.
    5. Закрепете добре бутилката за вода и ако сте сам в колата то да е близко до вас и да ви е удобно да я взимате.
    6. Ако имате хладилна жабка или кутия то я използвайте внимателно.
    И т н.
  • 7 Тираджия

    14 1 Отговор
    В Испания ако те видят да пиеш вода по време на движение 130 евро ги няма. Ако платиш веднага на място е 80
  • 8 Рошко

    9 0 Отговор
    Защото ожадняваме и трябва да спрем после и по малка нужда
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 васик атанасова

    0 3 Отговор
    ЗНАЧИ КАТ ТРЯБВА ДА ПРОВЕРЯВА ДАЛИ СИ ПИЛ ВОДА
    О МАЛЕ ЛЕЛЕ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.