Last news in Fakti

28 Юли, 2021 10:01 7 674 3

Dacia ще пусне електрическо Sandero

  • dacia-
  • sandero-
  • електромобил

Планира се електрическият автомобил от B-клас да бъде построен на базата на предстоящото Renault 5

Dacia ще пусне електрическо Sandero - 1

Румънският автомобилен производител ще пусне електрическа версия на хечбека Sandero, базирана на обещаващото Renault 5. Колата ще се появи не по-рано от 2026 година. От само себе си се разбира, че глобалната стратегия на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi предвижда постепенно изоставяне на двигателите с вътрешно горене от всички марки под негов контрол.

Обаче на практика не се знаеше нищо за политиката в структурата на Dacia. Сега се появиха първите подробности за по-нататъшните стъпки на румънската марка. Според Филип Бруне, директор на Renault Alliance Motorization and Electric Vehicle Engineering, Dacia планира да запази ДНК-то на марката по отношение на ниска цена, практичност и икономичност, които са силните страни на марката, дори чрез преминаване към електрическо задвижване.

Тези идеали ще бъдат отразени в нови хибриди, появата на които ще се случи в много близко бъдеще. Филип Бруне отбеляза, че днес именно хибридите са необходимият компромис за значително намаляване на емисиите на CO2 в атмосферата. В същото време такива автомобили няма да засегнат твърде много бюджетния статус на Dacia.

Това обаче не означава, че марката не планира да електрифицира напълно своя състав. Вече в Китай се произвежда бюджетният електрически автомобил Dacia Spring, който се доставя в Европа и с право може да претендира за титлата на един от най -евтините „зелени“ автомобили. Екипът ни вече успя да изпита възможностите на Spring, а впечатленията ни и цените на най-евтината електрическа кола в Европа, можете да видите ТУК.

Румънците обаче ще пуснат и електрически автомобили в по-големите сегменти. Един от тези автомобили ще бъде аналогът на Renault 5, който ще стане пряк наследник на съществуващия хечбек Sandero. Дебютът най-вероятно ще е рлез 2026 година, но все още няма конкретна дата. Алиансът уверява, че цената на модела ще бъде равна на тази на стандартно Renault Clio.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бушменов

    5 11 Отговор
    По-добре на дрезина да го направят това Сандеро.
  • 2 Пурко

    1 1 Отговор
    И за какво?!?
  • 3 До 1 и 2

    0 0 Отговор
    Карайте си отпадъчните ТДИ -та и бъдете щастливи.