Last news in Fakti

29 Юли, 2021 16:58 25 952 23

Цените на употребяваните автомобили започнаха да падат: Каква е причината?

  • mobile.bg-
  • автомобилът на старо-
  • употребявани автомобили-
  • цени
Цените на употребяваните автомобили започнаха да падат: Каква е причината? - 1

Всичко започна преди година и половина с разгара на пандемията. Поради нежеланието да пътуват с градски транспорт, много европейци, а и нашенци започнаха активно да обмислят покупката на личен автомобил. Разбира се, най -голямо търсене имаше при употребяваните коли, тъй като пандемията предизвика и финансова стагнация в много от европейците, тъй като бяха засегнати много от секторите в различните браншове.

Друга причина бе липсата на нови автомобили. Поради глобалния недостиг на компютърни чипове, необходими за производството на нови автомобили, много дилъри на нови колв Европа нямаха какво да продават. Така хората, които искаха да си купят кола без пробег, започнаха да купуват употребявани автомобили, което също доведе до повишаване на цената им.

В резултат на това по време на пандемията на един от най -големите автомобилни пазари в света, този в САЩ, цените на употребяваните автомобили се повишиха с 40%! Нещо повече, някои модели автомобили бяха продадени за повече, отколкото са купени като нови. Подобна тенденция, макар и далеч по-слабо изразена, се наблюдаваше и в Европа.

Сега обаче настъпи повратна точка. Според доклад на Manheim Index, през първите седмици на юли цените на употребяваните автомобили са спаднали с 1.7 % в контекста на месеца. Конкретни примери бяха извадени от autoblog.com, които отбелязват, че дилъри на употребявани автомобили в САЩ и в Европа вече започват да предлагат по-големи отстъпки за наличните си употребявани автомобили.

Повечето експерти са на мнение, че пикът на максималните цени за употребяван автомобил вече е преминал. В интервю за CNN старшият икономист от Cox Automotive Чарли Чезбро отбелязва, че в следващите четири до осем седмици купувачите най -вероятно ще започнат да забелязват намаляване на цената на употребяваните автомобилите, но човек не бива да бъде твърде щастлив - цените едва ли ще паднат под тези цифри, които бяха преди пандемията. Всичко казано до тук обаче първо ще се усети зад Океана, а след това в Европа и едва в края на годината - у нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    48 14 Отговор
    И аз съм на мнение, че пазарът у нас постепенно ще се нормализира. Даже наблюденията ми са, че вече е започнал.

    Коментиран от #2

  • 2 Караиванов

    44 8 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    То имаше момент, когато нямаше читави коли на пазара и цените естествено скочиха, но вече всичко си идва по местата

    Коментиран от #8

  • 3 мислещ

    38 5 Отговор
    Онзи ден отворих от любопитство да видя какво е положението. Не знам къде е това падане, ама подозирам, че никога няма да се нормализира. Кола на 3 години/15 000км и 100 коня миналата година беше 17-18К, докато сега за тези пари взимаш кола 85 коня на 50 000.

    Коментиран от #7

  • 4 Жоро

    31 0 Отговор
    Мале мале, помпата от ниските лихви по лизингите май приключи. Сега накъде ще ходим, с отрицателни ли?
  • 5 ЦеЦо

    28 6 Отговор
    Спирането на някои доставчици и заводи вдигнаха цените на употребяваните автомобили миналата година. В България някои се опитаха да си продадат отлежаващите трошки с 200 % печалба и отчасти успяха, след това хукнаха да вкарват още повече дараци от Италия и Германия и сега цените при нас ще паднат бавно. Ще се засили спада, когато отворят свободно граници , но до края на годината едва ли ще стане. Цените ще тръгнат надолу чак декември, януари.
  • 6 Гъзар тънкач

    26 2 Отговор
    У България още се качват.
  • 7 немислещ

    51 9 Отговор

    До коментар #3 от "мислещ":

    затова си взимаш нещо по-старичко , но изпитано. С кола за 7-8к пак стигаш на същите места където стигаш с кола за 20к. И въпреки това може да си с катализатори и дпф-и и т.н. Просто преглъщаш, че нямаш масаж на седалката, не се паркира сама и други ненужни екстри направени само, за да ти вземат парите. А пък и новите миксери ... Опел Инсигния 1.4 Турбо 1550 кг. И на всеки дълъг път четеш библията
  • 8 ПазарЖик

    82 0 Отговор

    До коментар #2 от "Караиванов":

    То и сега няма читави.Вчера ходих до Самоков да гледам Тойота Ярис в "топ състояние" а изглеждаше все едно Искъра я е домъкнал.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Скоро

    32 6 Отговор
    старите коли ще ги подарите за скрап.Честито на ЕС
  • 11 Гладен брокер

    52 1 Отговор
    Паднали са продажбите не цените.Ама и по зле ще става с тези отпадъци дето по автокъщите им викат коли.
  • 12 Хахахаха

    62 1 Отговор
    Причината е че скоро пристигат нов внос като нови(наводнени) коли от Германия!
  • 13 Любка Кумчева

    54 1 Отговор
    още две наводнения в Европа, и колите втора ръка ще станат по 2 за лев ...
  • 14 оня с коня

    24 2 Отговор
    Хубо търсите тука Щанда дето са наредени хем качествени,хем евтини стоки,ама той отдавна е демонтиран.
  • 15 Съдията Дред

    12 0 Отговор
    То, автокъщите са пълни с таралясници. Прави са тези, които казват, че качествените коли са кът, но то винаги си е било така. Има немалко коли, които стоят нововнесени още отпреди пандемията. Как да им расте цената на такива ?
  • 16 Емил

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ПазарЖик":

    А бе, писах ти +, ама ставаше дума за коли, не за въшки!
  • 17 Ю Бре

    5 3 Отговор
    Каквито са куповачите такива са и продавачите ,ай бегайта спецове
  • 18 asan

    5 4 Отговор
    а стига с тия коли бе търтейчета
  • 19 продавач

    7 6 Отговор
    Поредната глупост написана от безхаберник , цените в Германия , Австрия и Италия се вдигнаха с оклоло 20 и повече % , не са паднали и скоро няма да паднат при така създадената криза с чиповете за новите автомобили и отпуснатите 700 мил. евро дотации , скоро няма да има внос на евтини автомобили.
  • 20 сектант

    3 5 Отговор
    Само Дачия и тесни п...и. И Герб и Бойко
  • 21 Ко каза ко

    8 0 Отговор
    Много хубава статия !!!! Силно ме интересува какви са цените на щатските автомобили!?!? В Европа е пълно с американски коли а и са много търсени.
  • 22 Ами сега

    0 0 Отговор
    То като чета няма ненадежни коли 😉😉😉
  • 23 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Че то що тенеке се навнесе! Въобще се изненадвам , че струват нещо!