Last news in Fakti

2 Август, 2021 17:14 14 855

Германски или японски автомобили: кои са по-добри, по-надеждни и по-безопасни (ЧАСТ I)

  • японски автомобили-
  • германски автомобили
Германски или японски автомобили: кои са по-добри, по-надеждни и по-безопасни (ЧАСТ I) - 1

Различните хора харесват специфични видове автомобили. Но немските и японските автомобили у нас имат огромна маса от фенове. И двете страни произвеждат коли, които отговарят на техните високи стандарти за качество, с внимателно обмислени експлоатационни характеристики и набор от ефективни инструменти.

И двете нации са водещи в автомобилната индустрия от десетилетия. Те имат различни целеви пазари, но сред привържениците се водят безкрайни дебати за това чии коли са по-здрави и надеждни. Но и японските, и германските автомобили имат своите плюсове и минуси. Кои са по-добри и по-скоро кой къде е по-добър, ще се опитаме да определим сега, опирайки се на един обстоен анализ, направен от car&driver.

Германските производители са известни с вниманието си към детайлите, мощността и прецизността, докато японските производители са известни със своите по-достъпни ценово модели и най-вече с по-добрата надеждност. За да определим обаче кой е на върха, трябва да се сравнят редица важни фактори.

1. Разходи за единица продукция

Японската кола е по-евтина от германския премиум автомобил, като част от причината е свързана с икономиката на двете страни. Япония, според ООН (икономически рейтинг 2020-2021), е третата по големина икономика в света след САЩ и Китай. Възможността да продават стоките си по-евтино на местния пазар дава предимство на автомобилните производители. Там населението сменя по-бързо превозни средства, продавайки старите евтино.

2. Прецизност

Германците сглобяват автомобили по-дълго от всеки друг. Те също доминират в състезателната история на автомобилите, като предлагат двигатели, които са изключително мощни. Германските марки не се стремят само към силата, а и към новости в технологиите, водещи до мощни и същевременно икономични агрегати.

Например, BMW е известно, че проектира много от моделите си със съотношение на теглото 50:50 между двете оси, което говори за внимание към детайлите. Германия дава приоритет на майсторството и технологиите, а когато инженерите започнат работа, резултатите са изключителни. „Радостта от шофирането“ и „Най -доброто или нищо“ са само няколко лозунга, описващи тяхната философия. По отношение на прецизност, те превъзхождат японците.

3. Дълговечност

Германски или японски автомобили: кои са по-добри, по-надеждни и по-безопасни (ЧАСТ I)

Смята се, че японските автомобили издържат по -дълго от германските. Честно казано, това е така, но не във всички случаи. Срокът на експлоатация приключва, когато разходите за ремонт на автомобила надвишат пазарната му стойност. И точно поради тази причина се смята, че японските са по-надеждни.

Германските марки са високотехнологични, техните машини изискват специализиран сервиз, качествени части и инструменти, което неизбежно увеличава разходите. Всеки автомобилен експерт ще потвърди, че ремонтните ръководства на Mercedes-Benz са произведения на изкуството, несравними с далеч по-опростените инструкции на Toyota, например. Като цяло "Японките" са по -издръжливи, защото са опростени, нямат фатални недостатъци и поради тази причина не се правят толкова чести сервизни акции.

4. Топ изпълнения

Германски или японски автомобили: кои са по-добри, по-надеждни и по-безопасни (ЧАСТ I)

Германските марки често превъзхождат по мощност японските. Те дават приоритет на мощността и лукса, докато японците процъфтяват в продажбите, благодарение на надеждността и достъпността.

Германските автомобили са добре проектирани, имат зашеметяващи характеристики и безброй високотехнологични джаджи - погледнете например Porsche Carrera GT, Audi R8, Mercedes SLR и BMW M3 и много други - това са все несравними спортисти от масовото производството.

ЧАСТ II