Last news in Fakti

7 Август, 2021 10:30 12 287 10

Как да преодолявате умората по време на шофиране

  • умора-
  • шофиране-
  • съвети
Как да преодолявате умората по време на шофиране - 1
Снимка: Shutterstock

Както тези, които обичат дълги пътувания, така и тези, на които не им се нравят, но им се налага, са склонни да изминават по-голямо от комфортното разстояние за един ден. Първите - за да удължите удоволствието си, а вторите - за да може всичко да приключи възможно най-скоро. Но при всички шофьори умората настъпва рано или късно. Пристигането ѝ обаче може да се забави - като се подготвите предварително. Ето няколко начина как да се случи това.

Графикът на пътуванията трябва да бъде съставен, като се вземат предвид характеристиките на организма. Има ранобудни, има и такива, които не им се доспива до късно вечер и тези различни хора се чувстват комфортно по различно време на деня. Съобразете се с вашия организъм

Преди дълго пътуване първият съвет е да се наспите добре, независимо в коя категория се класирате. Онези, които усещат прилив на бодрост по-близо до нощта, могат да спят до обяд и да започнат пътуването в средата на деня, а ранобудните трябва да изместят заминаването за възможно най-ранния час.

И двете начина обаче са по-удобни за пътуване през лятото. Когато светлата част от деня е по-дълга, всички се чувстваме по-бодри. Но през зимата си струва да отметнете максимална част от маршрута през деня.

Всякакви неприятности и прояви на дискомфорт разсейват, дразнят и в крайна сметка изчерпват преждевременно ресурсите на организма. Това е вярно както през целия живот на човек, така и в рамките на едно пътуване.

Има ли проблем с автомобила, то ще сте обсебени от него постоянно, ще спирате по-често, за да проверявате състоянието му и ще се притеснявате се дали ще стигнете до крайната си точка. Това също изморява.

Климатикът не работи? През лятото ще се уморявате по-бързо от жегата и шума на вятъра през отворения прозорец. Износени ли са гумите? При най -малкото влошаване на времето ще започнете да забавяте и ще загубите увереност в сцеплението. Проверете и състоянието на светлините. Това не само ще спести време, но и ще направи шофирането безопасно.

Удобната седалка е изключително важна и е първи помощник в поддържането на енергия и бодрост. Но тук - уви, едва ли много шофьори имат избор по отношение на седалката. Ясно е, че във „класиката“ Lada ще се уморите многократно по-бързо, отколкото ако седите на вентилиран контурен стол с функция масаж в някоя нова премиум кола.

Има много съвети за борба със съня. И най -доброто от тях е да се поддадете на тялото. За да получите жизненост за няколко часа, достатъчно е да подремнете за 15-30 минути. Можете да направите това и на шофьорската седалка. Просто намерете подходяща отбивка.

По време на спирания по пътя за тонизиране можете да измиете лицето си и да направите кратки упражнения. Големият резервоар и ниският разход на гориво са вредни. Между задължителните спирки за зареждане с гориво минават много часове, а някои шофьори не обичат да спират просто така. А трябва: ще загубите малко време, но движението ще ви освежи. С други думи спирайте за почивка по-често.

Трябва да внимавате с храната. Обилната закуска няма да навреди, но по пътя обилният обяд или вечеря бързо ще ви накара да се унесете. По -добре хапнете умерено, въпреки че, разбира се, такъв съвет не може да се нарече здравословен на 100 %.

Комфортният микроклимат е сложна концепция, която включва всичко, което ви заобикаля в колата. Климатикът или парното трябва да поддържат комфортна, основно за водача температура.

Ще се въздържим от съвети относно музикален съпровод. Някои предпочитат лирична музика, а от рок или "метал" получават раздразнение и преждевременна умора. А при други е точно обратното. Просто подберете ободряваща музика за вас.

Същото е и с ритъма на движение. Един шофьор се чувства перфектно при 90 км/ч и когато не изпреварва никого. Други се уморяват да шофират с такава монотонна скорост. Просто намерете оптималният ритъм, но не превишавайте ограниченията.

Съвременните електронни помощници в колата поемат много работа. Адаптивният круиз контрол поддържа не само скоростта, но и безопасно разстояние. Други системи ще ви помогнат да останете в лентата и т.н. До определен етап те помагат много, а шофьорът пести енергия с тях.

Има обаче един нюанс. Веднага щом възникне желанието да се разчита изцяло на тях, това е огромна опасност. Съвременните функции не са създадени за напълно независима работа, те трябва постоянно да се наблюдават от водача. И ако последният се отпусне твърде много, не може да се избегне инцидент.

В заключение ще кажем, че следването на всички съвети и планирането на маршрута ви ще ви позволи да изминете повече километри. Не се правете на свръхчовек и си поставяйте реални цели. Никой няма да оцени факта, че сте изминали огромно разстояние без да спирате, а шансовете за инцидент са много големи. Погрижете се за себе си и другите!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    5 2 Отговор
    "И двете начина обаче , ГОВОРИ САМО ЗА ЕДНО !!!!!!!
  • 2 сила

    17 3 Отговор
    с 200 по пишман магистралата,на първата дупка спукана гума и по таван у нивите....БГ РЕАЛНОСТ по Тракия
  • 3 Изпитано!

    9 12 Отговор
    Ако усещаш,че заспиваш от умора на кормилото...!Спираш на първата бензиностанция и изпиваш една енергийна напитка от рода на ,,РедБул"...!Ефекта наистина е много ободряващ...!!!
  • 4 Nikola

    16 2 Отговор
    Дъвчете дъвка докато шофирате- доказано помага!!!
  • 5 отегчен

    3 10 Отговор
    Боже, каква боза е тази статия! А за заспиването - сваляш обувките и караш бос - проверено!
  • 6 Аз пък

    11 7 Отговор
    преди пътуване винаги жуля по едно патронче "Пещерска" и съм свежарка.Пробвал съм с кафе но ми действа разхлабващо и все търся храсти.
  • 7 Име:

    17 2 Отговор
    Едно време ни учиха, че почувстваш ли умора спираш, другото е да си играеш на сънчо.
  • 8 сектант

    3 5 Отговор
    питайте водачите на тесла муХахХАх
  • 9 W124

    8 3 Отговор
    Аз като усетя че заспивам карам жената да се наведе наляво и ми прави една......И после поне час съм свеж като репичка
  • 10 Toni Tsvetanov

    2 0 Отговор
    Какво означава дълго пътуване?