14 Август, 2021 13:30 8 222 13

Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break

  • mercedes-benz-
  • shooting brake-
  • concept fascination
Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break - 1

Добре известен факт е, че автомобилният свят дължи категорията “купе с четири врати” на Mercedes-Benz. Именно щутгартският CLS успя да предефинира отколешните представи за спортен автомобил и броя на входовете към салона му. След фурора на CLS все повече производители започнаха да се възползват от формулата на Трилъчната звезда, което очевидно накара германските конструктори да потърсят ново поле за изява.

Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break

Само така може да се обясни поредната провокация на дизайнерите на Mercedes-Benz, появила се на бял свят през 2008 година. Тази разработка отново има за цел да размива граници - този път между комбито и купето. Нарича се ConceptFASCINATION и представлява триумф на рафинирания стил откъдето и да го погледне човек.

Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break

Чест прави на германците и че за разлика от случая с CLS никога не са се правили на изобретатели на топлата вода. Признават си честно, че хибридът между комби и купе съществува много отдавна. Измислен е от англичаните, които го наричат shooting break.

Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break

А странното име shooting break се дължи на предназначението му. Обикновено се изработва по поръчка на базата на скъпи седани за господа, които държат да имат място за ловна карабина, евентуално дребна плячка, екипировка за езда или поло и... все атрибути, от каквито пролетариатът не се нуждае.

Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break

Съвсем в духа на тези традиции Mercedes-Benz ConceptFASCINATION разполага с предостатъчно багажно пространство, под което има ниша с площ приблизително един квадратен метър. Тя е облицована със скъпи породи дърво и алуминий и приютява два бинокъла, висококачествен фотоапарат с оптика Leica - идеален комплект за посещение на конни надбягвания.

Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break

В центъра на баганжика се намира сгъваема масичка с вграден овлажнител за пури. Може да бъде изтеглена навън зад колата, като по този начин осигурява достъп до хладилен контейнер и чаши за шампанско.

Как Mercedes възроди спортните комбита shooting break


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    9 28 Отговор
    безсмислен клас авто обили.
    Пикапа има смисъл вършиш рябота с него СУВ също ходишв гората
    ама немсмите глупости комби купе що за тпизъм какво е приложението на тоя варел.

    Коментиран от #2

  • 2 хехе

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хо хо хо":

    Да ми го дадат тоя варел, пък аз ще му намеря приложение.
  • 3 хаха

    8 18 Отговор
    Кому е потребна подобна изгъзица?!? Нещо като Ламборгини баничарка.

    Коментиран от #4

  • 4 kkk

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "хаха":

    Ами тази "изгъзица" първоначално е създадена заради едни конкретни британски богаташи които са пожелали да имат такъв тип автомобил и са го получили. И после както обичайно става и други богаташи са поискали такива коли- дали щото лорд Х има или щото им е харесала наистина колата не е ясно, и известно време са произвеждани такива изгъзици...
    А сега... Сега просто някой намери подходяща ниша чрез която да източва парите на не много умните. Стигна се дори до там новият Артеон вместо "комби" да се нарича "shooting break"- верно е много красив автомобил, особено в червен цвят ама НЯМА НИЩО ОБЩО със "shooting break"
  • 5 Теслъ

    3 15 Отговор
    Аман от немски миризливи тоалетни

    Коментиран от #13

  • 6 Случаен

    4 6 Отговор
    Никакъв шутинг брейк не са им техните модели. Шутинг брейковете са с 3 врати, не с 5. Като тия недоразумения 4 врати купета. Купето е с 2 врати, или 3, не повече. А купе сув е това е вече нарк* м*нска история
  • 7 Глокая Куздра

    5 0 Отговор
    Винаги сам си мислил че не е Break а Brake..поне на колата така пише.....някой си мислят че чуждите езици са за всеки
  • 8 Ра до гъ за

    6 0 Отговор
    Много хубав автомобил
  • 9 Komapak

    1 1 Отговор
    Едно време се възхищавак на римспиид бедуин. 20г след това мерцедес реши да направи същото... Плагиати, сър... 😊 Апропо май тези дни Нокиа успя да осъди мерцедес, понеже до извънсъдебно споразумение не се стигна. Наглеци бре!!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Komapak":

    Който ми е бил минуса по добре да чете! По възмлжност без гугъл преводач😄
  • 11 vankicha

    2 0 Отговор
    Спортното комби е само едно и то не е Мерцедес
  • 12 Въй

    1 0 Отговор
    Хубава статия, има изказвания от сорта на "скъпи породи дърво и алуминий", ама грешки като "баганжика" може ли да се оставят, няма ли редактори?
  • 13 Shooting brake

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Теслъ":

    Каза селяка и се качи на Дачията