13 Септември, 2021 11:50 13 618 19

Кой и как купува употребяван автомобил

  • употребявани автомобили-
  • тенденции-
  • автомобилът на старо
Кой и как купува употребяван автомобил - 1
Снимка: Shutterstock

Според проучване на Евростат средният експлоатационен живот на употребяван автомобил сред тези, които вече го притежават, е 4,5 години. Но сред тези, които тепърва планират да си купят кола „втора употреба“, тази цифра е по -висока - 5,2 години. С други думи, бъдещите собственици на употребявани автомобили планират да ги карат поне 5 години.

Повече от половината (73%) от тези, които са купили кола през последната година и половина, са проверили колата сами. Сред тези, на които им предстои да купят употребявана кола през следващите 1.5 години, тази цифра е значително по-ниска - само 41%. Останалите планират да използват помощта на независими експерти и познати.

Забелязва се и една друга тенденция. Бъдещите собственици на употребявани автомобили са по-склонни да купят автомобил от автокъща или дилър, отколкото от частни лица. Експертите на агенцията отбелязват, че това може да се дължи на факта, че мнозина вече знаят за възможността да закупят сертифицирана употребявана кола, тоест такава с някаква гаранция.

Що се отнася до методите на плащане, ако в първата категория (на вече закупилите кола втора употреба) 75% от анкетираните са платили покупката в брой, то във втората (на тези, на които им предстои покупка на кола "втора употреба") само 54% ​​планират да направят сделката с плащане в брой. Останалите ще използват кредити.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    53 1 Отговор
    В автокъщите не мамят 😃🙃😃🙃😃🙃 те внасят само коли на баби, дядовци и млади майки 😃🙃😃🙃😃🙃

    Коментиран от #3, #13

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    12 5 Отговор
    Между другото купих две коли от автокъща и ги карах по ДЕВЕТ години и двете ‼️‼️‼️ Предвид навлязлата електроника водеща при повреда, дори грамотен в техниката да я обикаля като голям камък на пътя, сега съм на ниво първи собственик !

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Суха съчка

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Не че не мамят но поне ги почистват и отстраняват дребни повреди по външен вид
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дали??

    18 3 Отговор
    Дали не се купуват от автокъщи, щото българите просто обичат да бъдат лъгани?! У нас колите са най-евтини от цяла Европа, но едновременно с това и най-запазени, на най-малко километри... А и голямата част от колите е внесена от Западна Европа, което също струва няколкостотин евро. И пак цените страхотни, в сравнение с тия в Европа. Много крив пазар - читава кола, от първи собственик, няма как да се продаде на заслужено по-висока цена у нас, щото те "същите" са далеч по-евтини, че някои и на "по-малко" километри.
  • 6 КЪДЕ ЖИВЕЕМ БЕ...

    10 5 Отговор
    95 година кола за 15 , 20 хиляди лева в бг...
    УЖАС УЖАС...
  • 7 Луд

    14 3 Отговор
    Добре де,като казвате в коментарите ,че в автокъщите лъжат/ не споря ,че не е така/ хайде кажат и ми от къде да си купя кола.От аптеката ,че по-малко лъжат ли.
  • 8 гошо

    5 10 Отговор
    колите втора употреба биват доста различни... ;)
    един приятел преди време си внесе от джърмани една колица, на 3 години. 300 000 евро.
  • 9 Шиши бакшиши

    6 3 Отговор
    Ами нотариата стана по скъп от еко такса и първа регистрация, затова се вземат от авто къщи, просто на кола около 7-8хил.лева мастрафите и по рег. Излизат по евтино от нотариално прехвърляне
  • 10 Миро

    7 3 Отговор
    Всичко е до късмет.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Test

    14 0 Отговор
    Ако взимате кола втора ръка е развалена. Всеки си продава колата щот не му се дават пари вече да я прави.
  • 13 Бай Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Да, също така и на капитани на кораби, които живеят на остров.:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Komapak

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Купих си бус от автокъща, но беше заявен и дори аз си го разтоварих от автовоза. На 340000 км с двигател по който нямаше грам масло. Навъртях му стотина хиляди преди и аз да ги продам, но километража не е връщан и машинката си беше чудесна. Е... Малко кончетата бяха станали на магаренца, но за 5000 лв няма зъбите да му гледаме!

    Коментиран от #16

  • 16 БАЙ Х@Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Komapak":

    С много познати съм коментирал ,че коли на 100 000км въртяни на такси градско и въртяни основно по магистрала нямат нищо общо ! Също така жена собственик не е предимство! Както казват в сервиза на 60 000 мъжа влиза за накладки, а жената за съединител ‼️
  • 17 Хаха

    7 1 Отговор
    Автоджамбазите са си добре. Някой да е купил кола за същите пари, които пище в документа за покупка. Няма такъв. Купуваме за 3000, а броим 8000. Това е най-печелившия бизнес!
  • 18 Фон4о

    4 0 Отговор
    Е как да се доверя на частно лице в България, като знам какъв ни е манталитета и какви са ни пътищата, горивата и майсторите. Тръгне някой скъп ремонт и гледа да я шибне в Мобиле-то да прекара другарчето, щот е селски тарикат. И като видиш гумите пета употреба с дот набор на динозаврите, ти става ясно как се е грижил за колата. А колкото до автокъщите, като имаш 10 хил. лева, ще си вземеш кола за 8 и ще си оставиш 2 за обслужване, не да имаш 10 хил. и да гледаш дърти БЕНВЕТА по 12 хилки дето са приклюли с живота
  • 19 Боги такежиев

    1 0 Отговор
    Какви коли втора употреба бе хора, те повечето са почти нови по км. и карани от пенсии над 75г./до гробищата и обратно/.