Last news in Fakti

26 Септември, 2021 13:15 46 792 59

Производителите на тези пет коли лъжат за разхода на гориво най-много

  • разход на гориво-
  • неверни показания
Производителите на тези пет коли лъжат за разхода на гориво най-много - 1

Много производители на автомобили посочват някои параметри на своя продукт по такъв начин, че да не отговарят на реалността, но в същото време да не подлежат на съдебни санкции. Една от тези характеристики е разходът на гориво. Интересното е, че този индикатор почти никога не е верен, но се оказва, че има модели, при които разликите са драстични.

Британското списание WhatCar проведе мащабно проучване за разхода на гориво на автомобили и посочи топ 5 на автомобилите, които консумират повече гориво от посоченото. Ето и кои са те с и с колко процента повече (според WhatCar) колите изразходват реално.

5. Audi A3 Sedan

Производителите на тези пет коли лъжат за разхода на гориво най-много

Петото място в този списък заемат бензиновите Audi A3. Тази кола използва 16% повече гориво от посоченото.

4. Renault Clio e-tech

Производителите на тези пет коли лъжат за разхода на гориво най-много

Този хибрид също се оказа "по-ненаситен“, отколкото е по документи. По време на тестовете е отчетено, че той консумира 19.6% повече от заявеното.

3. Ford Fiesta

Производителите на тези пет коли лъжат за разхода на гориво най-много

Ford Fiesta с 1,0-литров бензинов двигател с мощност 155 к.с. заема третата позиция в тази антикласация. Поради доста високата си мощност този двигател има леко повишен "апетит". Разликата с декларираното потребление стига до 20%.

2. Suzuki Swace

Производителите на тези пет коли лъжат за разхода на гориво най-много

Хибридът Suzuki Swace показва резултат с 21,6% по-лош, отколкото при тестовете WLTP.

1. BMW 420d

Производителите на тези пет коли лъжат за разхода на гориво най-много

И накрая, анти-ТОП автомобил е BMW 420d. Според теста WhatCar, той има разлика в разхода на гориво от 26,4% (повече от посоченото).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааа

    153 16 Отговор
    Масълце... колко литра хапват...

    Коментиран от #4, #59

  • 2 Потурко

    60 11 Отговор
    Е те това не е точно истински автомобили ... ама нейсе!
  • 3 Газовата уредба е Бъдещето

    75 26 Отговор
    Минимум вредни емисии,в сравнение с дизела и бензина,ДВГ нямат алтернатива,електромобилите са като ветрилниците по Балкана -има вятър,няма вятър,дрън дрън.Аналозите на СП-2 са истината,и АЕЦ.Стига ученически мечти вече..

    Коментиран от #21, #43

  • 4 Механик

    15 51 Отговор

    До коментар #1 от "Аааа":

    Бензинчетата доста,дизелчето до 10 000км не го пипа,после 1/5000км

    Коментиран от #5, #8

  • 5 хо хо хо

    24 78 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Вмятай колко от нефта отива за смазочни материали на тея барутници а електеичката елиминира всичко това.
  • 6 Бъдеще

    56 34 Отговор
    Хората в бъдеще ще усетят ,колко са грешно е било да се правят коли и ядрена енергетика.Почна се с маски,след маските следват скафандри и накрая маймнският век.

    Коментиран от #9

  • 7 Komapak

    131 5 Отговор
    На която и да е кола която съм притежавал разхода на гориво не отговаря на тестовете на производителя. Последната ми е върха с отклонение от 20%😀😀😀 Всички лъжат повече или по-малко. Важното е да си се приготвил. И още нещо. В България колата ми гори с литър повече заради качествено гориво.... Сполай ти Лукойл!!!!! 😜

    Коментиран от #10, #13, #42

  • 8 Ицо

    65 21 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Honda civic 6-th gen, 1999г, 1.4, 90 к.с., бензин, никога не ми е горила масло. Сами можете да сметнете на колко години е вече ( надявам се ). Аз я имам от 13 години и пак казвам НИКОГА не ми е горила масло.

    Коментиран от #18, #20, #29

  • 9 Атомикус

    47 6 Отговор

    До коментар #6 от "Бъдеще":

    И кое е грешното на Аец-а бе суек.
    За двг съм съгласен но тогавашните технологии са били такива а и имало много лесно достъпни нефтени находища и е било икономически резонно да се ползват

    Коментиран от #50

  • 10 перничанин

    46 7 Отговор

    До коментар #7 от "Komapak":

    Напълно съгласен. Досега най-близо до заводските норми ми е била Корса С 1.2 бензин около 6 смесено, дават му 5.2. Мислех, че японките не лъжат , ама и те си лъжат. На Ауриса как и да карам 7,5-8 си ги лапа , натисна ли го 10-11. Полото1.4 на жена ми е с подобен разход. Заводски им дават нещо от сорта на 5.5 и на двете. Карам коли бензинки.
  • 11 Христов

    59 14 Отговор
    Данните за разход на гориво посочени от производителя са за изследвания при идеални условия. Те не отчитат лошите пътища в България, изключително лошото качество на горивото в бг-то, от което разходът се качва от 30 до 50%. Показанията са за нови автомобили, а не за таралясниците, които карат българите.

    Коментиран от #15

  • 12 Камшично запалване

    18 6 Отговор
    Моя Марко харчи най-малко
  • 13 един от стадото

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "Komapak":

    точно така, приготвил. И друго, зависи от пътя. Варна-Шумен, Варна-Поморие е все 100км, но ми дава по вече от два лтр. разлика. Причината е ясна. И никога не забравям, че карам шестак, за разлика от Акорда. А който го е карал знае, че върви прилично за конете си. Два цилиндъра от горе са си два, приел съм съдбата си доброволно, не се оплаквам. И никога не ходя с калема зад ухото. Четох те в Карлос Гон, мислиш почти като мен, не взех отношение, излишно беше.. Лексус и Хонда/Акура силата им е другаде

    Коментиран от #31

  • 14 Тиро вампиро

    8 15 Отговор
    Пропуснали сте и кочината Шевролет.Въобще всички американски автомобили с много малки изключения и те се дължат на фабричен дефект или грешка на инженера.За европейските нямам мнение не ги познавам добре

    Коментиран от #24

  • 15 Komapak

    31 4 Отговор

    До коментар #11 от "Христов":

    Да отбележа само, че чисто нов форд харчи с 2 на сто повече отколкото е казал производителя. С немски горива и пътища... Всички са маскари, беше казал един класик 😀 Лексуса ми под 14 не пада макар производителя да казва 12....Както казваше един колега, шанс!
  • 16 6A13TT

    8 8 Отговор
    Нищо не пише за методиката. Не е добре да се разчита на километража на таблото, защото в много голяма част от колите, да не казвам оовечето, показват по-малко от реалните километри, именно за да се лъже за разхода. Изминатото разстояние трябва да се мери единствено с GPS или още по-добре всички коли да се тестват на един и същ маршрут с известна дължина.

    Коментиран от #23

  • 17 Komapak

    20 3 Отговор
    Не се и съмнявай, че някъде в света е възможно да се случи. С 90 км ч, изключен климатик и равна местност. Предполагам и слънчево, приятно време. В идеални условия може би са постижими стойностите на производителя, но в реални, няма как да стане. Не знам защо производителите не казват колко харчи с 240. Косите ще ви настръхнат. Това 25/100 си е икономичен автомобил... 😀😀😀Всеки път като ми натежи десния крак преценявам на чия сметка зареждам. Моята или фирмената. 😜
  • 18 ЯпонЦки

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо":

    И моята не гори масло ама аз го бутам
  • 19 Цецо

    26 7 Отговор
    Bmw и Audi лъжат най много и не само за разхода за доста неща ама докато има лумпени ше шават ;)

    Коментиран от #26, #41

  • 20 Механик

    34 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо":

    Сметни литровата мощност на твоята Хонда и на Фиестата.В един мотор с малък обем и висока мощност,няма нито икономия,нито екология,нито нито еластичност/въртящ момент,нито здравина.Хондата ти с добра потдръжка,след 20 години още ще е на пътя,докато това 1.0 “ECO”boost,отдавна ще е взело,дало.Да не говорим,че тези нови,малки двигатели се произвеждат така,че да не могат да бъдат ремонтирани.На времето имах едно Пунто 1.2 бензин 60коня.Гореше 6 на сто градско и беше адски здраво и непретенциозно.

    Коментиран от #22

  • 21 Коментара

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "Газовата уредба е Бъдещето":

    Газовата уредба е краткосрочното вече бъдеще за сиромаха в България...
  • 22 Komapak

    23 1 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    На голямо купе като му сложиш малък двигател е пълна трагедия. Опита ми е от един шевролет, авео. Алеле!!! Не ще да отлепи и харчи като змей. Даже не беше турбиниран. 1.4 атмосферен. Добре че това недомислие беше служебно та на никой не му пукаше. Все покрай другите 20 машини все някой го "покрива". Много важен урок беше, безплатен при това😀
  • 23 Komapak

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "6A13TT":

    Нямам никаква идея защо са ти били минус, но си абсллютно прав. Километража е с 5 надолу по стандарт. GPS - а го хваща, но не всеки път. В Германия интернета е лукс както и мобилния интернет. Така че ме всеки път го усещаш, но все пак става въпрос за превишение от 5км/ч за които немските полицаи си затварят очите. Белгийските са п@тки. Австрийците също. Апропо горивото в свстрия е по-добро от Германия. Буса щеше да полети😀

    Коментиран от #30, #38

  • 24 смех

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Тиро вампиро":

    Американска си гледал само у нета клоун
  • 25 емо 73 канар

    4 5 Отговор
    Що няма Мерцедес ???
  • 26 Metodi

    17 5 Отговор

    До коментар #19 от "Цецо":

    Като най големия глупак си купих Ауди А4 2010 2.0 TFSI ново от Германия на 9 месеца на 14000 км.До 80000 км харчеше на 3000-3500 км литър,след това почна повече продадах го на 144000 км разходът му беше литър на 1000.Иначе 9-10 бензин градско на магистралата с 140-150 харчеше 10.6

    Коментиран от #40

  • 27 Гост

    3 8 Отговор
    А за разлика в разхода на Тесла защо не пишете?

    Коментиран от #32

  • 28 Факт

    14 8 Отговор
    Най-много лъжат Тойота. Ярис например харчи колкото Пасат а Ленд Круизер колкото 8 тонен камион.
  • 29 Ама

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо":

    Много ясно, че не гори никакво масло, като върви на маргарин...
  • 30 карача

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Komapak":

    Щом не можеш да разбереш защо са му набили минуси марш заедно с него в трети клас по математика.

    Коментиран от #35

  • 31 ВикиЛексъсВарна

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "един от стадото":

    Варна-Шумен е точно 90 км. докато Варна-Поморие е 110 км. и още по-лошо през скапан - строшен път през проход е 35 км. от пътя и силно натоварен за капак от май месец до октомври. Никаква база няма за сравнение двата пътя...Варна-Шумен прав магистрален път с три ленти....Варна-Баня/73 км.-Сл.бряг/93 км.-Поморие/110 км....жестоко остри завои + баири в ужасно състояние и още по-зле завои на баир и ТИР-ове и респективно двоен разход минимум спрямо - Шумен-Варна..че и до Търговище/125 км....пак е двойно по-малко от пътя до Сл.бряг.

    Коментиран от #33

  • 32 дада

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    споко пак ще вдигат тока и дано не е двойно а ти го смяташе по 4ст. може и да е бил по бай тошово време ама тогава не имало тесли.

    Коментиран от #36

  • 33 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "ВикиЛексъсВарна":

    ми аз какво казах, точно това имах в предвид. А иначе до Шумен където ходя е 106км. Прогонени дестинации
  • 34 Ироничен

    8 0 Отговор
    Ситроен С-кроссер има деклариран разход от 5.9 литра дизел на 100 километра. При най-внимателно каране дава около 6.5 литра. Нормално около 8. Ако имате дебели подметки - нагоре.
  • 35 6A13TT

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "карача":

    Обясни математиката на необразованите
  • 36 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "дада":

    Ама нали уж тока щял да поевтинява и Тесла щяла да ни вози за без пари?

    Коментиран от #39

  • 37 ар146тс

    15 4 Отговор
    Алфа Ромео 159 1.9 JTS - заводски разход 6.6 л/100км,реален разход-6.2...6.4 /извънградско/ замерен в двете посоки многократно по различни маршрути.Рекорд 5.8 л/100км - В.Търново - Ловеч /спазване на всички ограничения/.Разходът зависи от много фактори,но най-важният е зад кормилното устройство.
  • 38 Хайл

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Komapak":

    Абсолютно си прав за германия-жив кахър са и пътища нямат...горивата в Австрия и Унгария са много много по-добри от немските...немците бяха нещо преди години сега са ЗЛЕ
  • 39 Хайл

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Сега като изскочи Галин Ганев Тесларев и като почне да убеждава че тока за теслите ще е безплатен,мъск е казал така,камиона тесла нощно време ще дава ток на домовете а през деня ще работи 🤣🤣🤣🤣
  • 40 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Metodi":

    10.6 ли бе колега???? 😊 Амчи то без пари бе! Под 14 бензин не слизам и карам хибрид 😀😀😀😀 Всеки си знае сметката... Ооловината време ми е фирмен бензина на 250 коня и не ми пука. Ама като се прибера в България се замислям малко. Дип че и горивото ме бута нагоре 😜
  • 41 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Цецо":

    По принцип немците лъжат, но не са само те. Познанието ми за автомобилите се основава на много километри зад гърба и почти нищо под колата. Японските и американските лъжат също. Пляс, пляс пеедалите.... 😀Американците в пъти, но не си опитвал за да знаеш. Кадилак, а😁 Линкълн? Лами ти казвам ама расови!
  • 42 TRIF

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Komapak":

    Основно поради некачествено гориво в БГ разхода се качва. За да се предвижи автомобил от точка А до Б му трябва определено количество енергия.
    При кофти горива естествено се увеличава разхода на гориво.
    Лоши пътища и некачествени масла също допринасят за увеличения разход.
  • 43 TRIF

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Газовата уредба е Бъдещето":

    Точно обратното. Електричките нямат алтернатива заради 0% вредни емисии. Останалите возила са история.
  • 44 БОКОКРАД

    9 2 Отговор
    ПОМНЯ КОГАТО ТОКА БЕШЕ 2 СТОТИНКИ 1 КИЛОВАТ И НЯМАШЕ НОЩНА ТАРИФА - АМА НЯМАШЕ БАНАНИ ! ТАКА ЧЕ СЕГА ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ СВЕЩИ И БАНАНИ , НО ПАК НЕ СТАВА - СВЕЩИТЕ СА СКЪПИ !

    Коментиран от #49

  • 45 АКО МОЖЕТЕ

    9 1 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ ГО , ЕЛ КОЛИТЕ СА ПО - ВРЕДНИ ЗА ПРИРОДАТА

    Коментиран от #46

  • 46 TRIF

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "АКО МОЖЕТЕ":

    А би ли обяснил защо си обеден, че е така? Някаква офицялна, научна информация да прибавиш към това твърдение?
  • 47 ттт

    6 0 Отговор
    Моята астра си покрива показателите по паспорт. По надолнището.
  • 48 _he_

    6 1 Отговор
    И как ги установявате тия разлики? Производителя прави изчисления, проекти, накрая ги затвърждава със специализирани тестове. Колко да ви излъже за да не го хванат?
    Вие как го установявате? Всеки шофьор има различен стил на каране, следователно и различен разход. Дори и само аз да шофирам, пак има разлика. Едно е да карам по магистрала, друго е в планински проход. И все е извънградско ;)
    Да не говорим за случаите когато карам спокойно и когато съм закъснял и бързам. А и разликата дали караш извънградско в трафик или с почти никой по пътя. Градското ИЗОБЩО не го коментираме. Там ... едно е в голям град, друго в малко градче. Кой и как усреднява, че да оборвате производителя?

    Коментиран от #51

  • 49 dsсса

    10 0 Отговор

    До коментар #44 от "БОКОКРАД":

    Нямаше банани, ама имаше мушмули. Сега мушмули няма, а те са по-вкусни от бананите! Апропо и дюли няма. Едно време като сложех две дюли върху гардероба, цялата спалня миришеше. Сега слагаам цяла щайга, аромат никакъв.
  • 50 Коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Атомикус":

    Грешното е съхранението за вечни времена на отработеното гориво! Обаче на привържениците на пропагандните медии и реклами, ви блестят очите като видите лъскавата тесла, захранвана главно от изкопаеми горива, без да погледнете по-далеч от носовете си!
  • 51 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "_he_":

    Производителя е длъжен да те излъже за да се харчи стоката му. Имал съм 14 коли две от които чисто нови. Как пък една от тях не оправда заводските очаквания. Много съм се мъчил, но никога не бях дори близо до стойностите на производителя. За градско няма да го броим защото там трябва да е в моточасове а не в километри.
  • 52 Рено Меган 2014 г. Дизел 110 к. с.

    2 0 Отговор
    Разхода е според посоченото. Установил съм, че зависи от настъпването. Зависи как се шофира ако се кара спокойно и грамотно нямаш проблем, ако юркаш и се нервиш с газ - спирачки и разхода скача. Както и ако караш с обороти по високи от посочените за номинална мощност и тяга. Карайте грамотно и ще имате икономии.

    Коментиран от #54

  • 53 0808

    1 1 Отговор
    ..забравихте СЕАТ...

    Коментиран от #55

  • 54 Komapak

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Рено Меган 2014 г. Дизел 110 к. с.":

    До 150 коня общо взето производителите не лъжат. От там нагоре започва голямата измама.
  • 55 Komapak

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "0808":

    Ако бях млад бих си взел купра. Такава резачка и такъв кеф, че откровенно забравяш колко харчи.
  • 56 Гост

    12 0 Отговор
    Какво да Ви кажа... Всички лъжат но като,че в България най много. Карам Туаран 1,9тди 105к.с. Живея в чужбина и съм го купил нов в далечната 2008г. Навън ми харчи нормално малко над даденото от производителя но когато съм в България... Става страшно! Стигала ми е до 9-10 литра .. за дим да не говорим, все едно съм сменил мотора. И накрая на няколко места ми се случи при положение, че резервоара събира 62литра да се оказва, че съм заредил 65...После става весело. Веднъж виках журналисти и източвахме обратно горивото и познайте вътре в резервоара имаше 51литра! Това се казва обир! Така,че в България всички харчат повече от колкото им дават.
  • 57 Сандо

    4 2 Отговор
    Моя Мерджан 190Д на 10 хил/км пробег гори 7 литра дв. масло. Тва нормално ли е, при положение, че двигателя е на 1 400 000 км реални?

    Коментиран от #58

  • 58 Бандо

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Сандо":

    Не е нормално, значи излъгали са те че е на реални. За да има такъв разход на масло колата е над 2 000 000 км.
  • 59 еееее

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аааа":

    Харчат повече от двутактовите ама ги водят четиритактови.