Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 15:49 27 935 23

5 автоматични трансмисии, в надеждността на които не трябва да се съмнявате

  • автоматични трансмисии-
  • надеждност
5 автоматични трансмисии, в надеждността на които не трябва да се съмнявате - 1

Не са толкова много автоматичните скоростни кутии, които да изкарат повече от 200 хиляди километра. В същото време всеки шофьор, който избира нова кола за себе си, е силно заинтересован тя да може да измине максимално много километри без основен ремонт. За да е възможно това, е много важно да изберете автомобил с наистина здрава агрегати, един от които е скоростната кутия. И понеже т.нар. "автоматици" стават все по-популярни и у нас, ето 5 автоматични трансмисии, в надеждността на които, според германците от ADAC, не трябва да се съмнявате.

1. Volkswagen 09М

5 автоматични трансмисии, в надеждността на които не трябва да се съмнявате


Агрегатът 09M е разработен за германския концерн от Aisin и може да работи, включително с 3.5-литрови агрегати. Декларираният ресурс е 200 хиляди километра. Въпреки това, при достатъчно внимателно каране и навременна поддръжка, трансмисията може да изкара и 500 хиляди км. На кои автомобили се среща: на автомобили със задвижване на всички колела на концерна VAG, например на Volkswagen Tiguan от 2009-а за американския пазар.


2. Jatco JF613E

5 автоматични трансмисии, в надеждността на които не трябва да се съмнявате


Различните марки обозначават тази 6-степенна трансмисия с различни индекси. Намира се на пазара под имената AJO, RE6F01A, F6AJA / W6AJA. Въпреки почтената си възраст (тази автоматична трансмисия е разработена през 2006 г.), с подходящи грижи, тя служи вярно най-малко 300 хиляди километра. На кои автомобили се среща: Nissan Murano, Nissan X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Koleos, Nissan Pathfinder.

3. Aisin TB-50LS

5 автоматични трансмисии, в надеждността на които не трябва да се съмнявате


Това е друга добре позната 5-степенна скоростна кутия, която се намира на пазара под различни обозначения, включително A750F или 5AWF. Трансмисията също е доста стара - разработена е през 2003 г. Ако смените маслото в автоматичната трансмисия навреме, то тя може да издържи 500 хиляди километра. На какви автомобили се среща: най-често на автомобили с двигатели V6, като Mitsubishi Pajero, Suzuki Grand Vitara, както и на автомобили Toyota: Fortuner, Land Cruiser, Hilux

4. Aisin TF-80SC / 81SC

5 автоматични трансмисии, в надеждността на които не трябва да се съмнявате


Доста популярна скоростна кутия сред автомобилните производители. При подходящи грижи този модел може да се нуждае от ремонт най-рано след 250 хиляди километра. Във всеки случай, ако старателно избягвате задръстванията през лятото и с навременната подмяна на маслото в агрегата, този "автомат" ще издържи и над 350 000 км. На какви автомобили се среща: превозни средства на Opel като Insignia, Zafira, Astra, Volvo XC60 и XC90, Mazda CX-7, както и модели Land Rover Freelander и Evoque.

5. A6MF1 / A6LF1

5 автоматични трансмисии, в надеждността на които не трябва да се съмнявате


Семейство от 6-степенни автоматични трансмисии, родено чрез усилията на инженерите през 2009 г. Като правило тези трансмисии се инсталират на автомобили с 2-литрови силови агрегати. Развитието на линията е 8-степенната скоростна кутия A8LR1 / A8TR1, пусната през 2011 г. и включваща всичко най-добро от своите предшественици. Ресурсът на тези трансмисии може да бъде 300 хиляди км или много повече при подходящи грижи. На какви автомобили се среща: Hyundai и Kia, на моделите Creta, Sportage, Tucson, ix35, Soul.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hellish

    95 35 Отговор
    Баш айсини ли наредихте бе, най-счупените кутии. Дайте на Мерцедес кутиите, ZF кутиите, неща доказано здрави

    Коментиран от #7

  • 2 Пфф

    41 27 Отговор
    Hahaha Aisin вика счупени . Това че си оцелил някои Аисин без сменено масло от завода и карано така 15 го не значи че са счупени. Една от най здравите кутии

    Коментиран от #5

  • 3 Чероки

    3 32 Отговор
    на крайслер-джип скоростната кутия е вечна !!
  • 4 Badjoto

    33 12 Отговор
    Повечето коли идват внос на 200+ хил км, че и повече и не е чудно че чупят кутиите.
    Автоматик се взима само от доказани марки: Мерцедес, БМВ, американски, ZF... пак се чупят но поне са по-здрави, на другите им нямам доверие.
    Автоматика иска мощен мотор от друга страна.

    Коментиран от #6

  • 5 Hellish

    30 21 Отговор

    До коментар #2 от "Пфф":

    Не говори глупости, Айсин са доказано счупени кутии. При тях специфичното е, че са компактни и стават за тези недоразумения автомобилите с предно предаване. Но поради тази си специфика са с по-малки и слаби части и събират по-малко масло.
    Най здравите автомати са американските Alison, Мерцидесовите 722.6 - 5G tronic който държи спокойно на мад 1200 нютонметра в най-коравата си модификация и немските ZF особенно 6 степенният им автомат. Това са вечни кутии, при правилно и грамотно обслужване ще надживеят по 2-3 двигателя
  • 6 Gost

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "Badjoto":

    Аз досега на 4 Митцубиши паджеро на над 350хил км. проблеми със скоростните кутии (автоматици) не съм имал. Не мога да кажа същото за ZF и сервизът им в Сф. ... сменят нещо докато се оправи и ти вземат 7К -10К лв
  • 7 DrivingPleasure

    37 6 Отговор

    До коментар #1 от "Hellish":

    Mercedes след 5G-tronik нямат надеждна кутия! 7G-троника особено първите години е мазало :) Aisin са си много добри условието е да не си мурдар и да се грижиш за техниката

    Коментиран от #11

  • 8 jap

    34 6 Отговор
    В статията е допусната грешка.VAG не използат AISIN а TIGUAN е с DSG която често се поврежда преди да е станало време за смяната на маслото и.

    Коментиран от #12

  • 9 Еййй автора

    28 1 Отговор
    Aisin e японска фирма бре неграмотник!!!
  • 10 Azzzz

    20 16 Отговор
    За мен, автомат само на нова кола от магазина... И то не всички! Примерно новите CVT са много зле, еле па ако са Jatco. Затова, за да нямате ядове, ръчна скоростна кутия - по-голям контрол над автомобила, много по-евтина за поддръжка и далеч по-надеждна от автомата.
  • 11 Hellish

    9 10 Отговор

    До коментар #7 от "DrivingPleasure":

    Аз затова коментирам 5G троника приятелю. Иначе и 7G троника не е лош освен ако не е от първите години на пройзводството му.
    Иначе за Айсините има толкова плашешти истории из чуждите форуми, че не бих посмял да си купя кола с такова нещо

    Коментиран от #17, #21

  • 12 Марио

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "jap":

    Не. Не и допусната.
    Volkswagen transmission code 09G, 09M, 09K
    2003-2010 Volkswagen Transporter T5
    2007 Volkswagen Jetta, US market
    2009 Volkswagen Tiguan, US market
  • 13 Ракия

    18 4 Отговор
    Аз съм с / 4EAT / 4ри степенен японски автомат от старите вече 400.000км няма проблеми

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Azzzz

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ракия":

    Да, старите 4-степенни автомати са неубиваеми! За съжаление, колите с такива станаха на годинки... Нашите управници искат да ги забраняват в центровете на градовете...
  • 15 Onzi

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ракия":

    А какво караш с този автомат колега? :)

    Коментиран от #16

  • 16 Haho

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Onzi":

    Най-вероятно Субару! Аз също съм с 4eat на Форестър ... 300 000км е в момента,но си иска обслужване с точното масло. Малко е муден и допотопен..но е по-здрав от ръчните им кутии.
  • 17 Язе

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Hellish":

    500хил.км без нищо пипано по нея.
  • 18 Дани

    4 2 Отговор
    Ако е автоматик, ще е Хонда!
  • 19 Васе

    3 2 Отговор
    Aisin карам 6 степенния описан в статията кутията е доста добра , Мерцедес ок , но 7 степенния не е като 5 степенния ремонта е 4K всеки си избира, само едно ще кажа aisin правят автоматите за тойота , а те държат най-много

    Коментиран от #20

  • 20 хахха

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васе":

    и как караш не повече от 60 км/ч с плавно подаване на газ. хахах тая кутия е пълен боклук.
  • 21 Опасения

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Hellish":

    Аз пък от край време знам от личен опит, че zf са трошливи. Ама яко трошливи.. И, zf6, a за 8 да не говорим..
  • 22 Bulava

    1 1 Отговор
    Докат произвеждат коли с ръчка има ли нужда да си усложняваме живота с тези автоматици .
  • 23 Lancasta per Sempre

    0 0 Отговор
    Винаги ръчна ...автомата е за джендъри!