Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 14:32 8 261 19

Дебютира първата кола в света с три лидара

  • wm motor-
  • maven-
  • m7-
  • лидар-
  • автономна кола

WM Motor пусна серийно въплъщение на концептуалния Maven, който получи необичайна инсталация на покрива

Дебютира първата кола в света с три лидара - 1

Китайският стартъп WM Motor най-накрая представи своя водещ електрически седан, M7. Машината практически не се различава от концептуалната Maven, но има необичайна система на покрива.

На първо място, трябва да се каже за външния вид на иновацията. Екстериорът, както вече споменахме, не се е променил по отношение на концепцията Maven, която беше демонстрирана миналата година.

Тясната оптика все още изглежда свежа. Но най-интересното е скрито на покрива. Тук са монтирани лидар и три камери „в кръг“. Още два лидара пък са вградени в предните калници.

Дебютира първата кола в света с три лидара

Това оформление е продиктувано от наличието на усъвършенствана система за автономно шофиране на седана. Както обещават от компанията, той е в състояние самостоятелно да открива други превозни средства на разстояние от 120 до 200 метра.

Компанията все още не е разкрила техническите характеристики. Съобщава се обаче, че пробегът с едно зареждане ще бъде около 700 километра, само че според остарялата методология NEDC.

Дебютира първата кола в света с три лидара

Моделът ще влезе в производство през 2022 г. Основните конкуренти ще бъдат флагманите на други две китайски марки - седаните NIO ET7, XPeng P7 и вероятно бюджетните конфигурации на Tesla Model 3.

Припомняме, че марката вече има един базов седан E5. В сравнение с M7, този автомобил има относително непретенциозен екстериор и много разпространен електрически силов тракт, състоящ се от един двигател с мощност 163 к.с.

Дебютира първата кола в света с три лидара


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    57 7 Отговор
    WTF? Какво е това "лидар"? Обяснете на простите селяни, моля!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    51 1 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Радарът използва радиовълни да намира обект докато лидара използва светлина ( в този случай лазерен лъч) който прецизно обхожда обектите на близко растояние и дава сведения на бордовия компютър

    Коментиран от #7, #14, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кози

    32 1 Отговор
    Четох статията да науча какво е лидар, но уви..

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Прости журналя

    2 14 Отговор

    До коментар #4 от "Кози":

    лидар е лидер ама написано грешно
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дааа

    7 10 Отговор
    Hertz са направили поръчка за 100 хиляди Тесла, за подмяна на парка! Нещо убийците им не ги търсят!

    Коментиран от #10

  • 9 ДатчикЕдин

    11 4 Отговор
    Скоро ще почнат катастастрофи защото има кал по камерите и датчиците и разбира се водача ще е виновен, че не ги чисти преди да се качи в колата си... уж да ти помагат тези джаджи, накрая ти ще трябва да се грижиш и да им плащаш поддръжката.

    Коментиран от #11

  • 10 Дааа

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дааа":

    И да цъкате минуси, не помага! Това е новината, Hertz Global са поръчали 100 хиляди Тесла, за подмяна на автопарка! Новината ще излезе скоро и тук!
  • 11 Пълни глупости

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "ДатчикЕдин":

    Ако са ти мръсни камерите, автопилота просто няма да се включи. Елементарно, а?
  • 12 Shamata

    10 0 Отговор
    Каква е лидар?

    Лидар
    от Уикипедия, свободната енциклопедия
    Направо към навигацията
    Направо към търсенето

    Лидар (на английски: LIDAR, /ˈlaɪdɑːr/, също LiDAR, LADAR) е технология за дистанционно измерване на разстояния (вж. далекомер) чрез осветяване на целта с лазерна светлина и измерване времето, за което отразената светлина се връща до сензора (датчика). Разликите във времената за връщане на лазерния лъч, заедно с различни дължини на вълната след това могат да се използват за създаване на цифрови триизмерни изображения на целта. Съществуват наземни, бортови и мобилни устройства.

    Това се постига чрез сензори – активни оптични системи, използващи за целта лазери и камери, и явленията на отражение на светлината и нейната дисперсия в прозрачна и полупрозрачна среда.
    Произведено чрез лидар изображение на националния паметник Ефиджи Маундз в САЩ

    Обектите се осветляват с лазер и отразената светлина се анализира.

    Приема се, че терминът е акроним на английски език от Light Identification Detection And Ranging (военна употреба), като други интерпретации са, че е производен на Light (светлина) + Radar, както и Light Detection And Ranging 1.

    LiDAR се прилага с успех в различни области – геодезия, минно дело, фотограметрия и дистанционни методи, геоинформатика, география, геология, геоморфология, сеизмология, физика на атмосферата, археология. За целта са разработени съвременни лазерни инструменти, наричани лидари, чрез които се събират простра

    Коментиран от #13

  • 13 Коментара

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Shamata":

    Тази технология не е нова, ползва се доста на широко отдавна. Археолозите и геодезистите доста често я ползват например при проучване на неизследвани терени в джунгли и планини. Поради спецификата на ЛиДАР технологията много лесно и бързо се премахва растителноста от триизмерното изображение което дава точна и ясна картина за терена под "зеления килим". Хардуера се монтира много бързо и лесно на средно голям дрон. Друго предимство е изключителната точност и детайлност на изображенията.
  • 14 Голям Слон

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    А лазерният лъч не е ли своего рода радиация? :-) Мисля, че сериозно уврежда ретината тоя лидар. Един глидер по тавана и да се свършва..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 chaina

    5 2 Отговор
    Грозна е на гявол
  • 17 Гостенина

    8 0 Отговор
    Тези WM да не са на Магарешки бензиностанциите
  • 18 Шишо Бакшишо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Значи очите ни са вид лидари.

    Коментиран от #19

  • 19 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Шишо Бакшишо":

    Не. Очите не излъчват , те само приемат отразената светлина. За тва , в тъмното не мойш да виждаш. Напъни го малко тоя мозък...