Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 12:00 3 770 7

IBM научи колите на Maserati да "виждат" зад ъгъла

  • maserati-
  • ibm-
  • автомобили-
  • технологии

Проектът CLASS ще позволи на превозните средства да "виждат" ситуацията зад ъгъла

IBM научи колите на Maserati да "виждат" зад ъгъла - 1

Улиците на италианския град Модена се превърнаха в тестова площадка за разработване на нова технология за избягване на сблъсък, която позволява на автомобилите да "виждат" през сградите и други превозни средства, за да избегнат инциденти. Проектът CLASS се организира от екипа на IBM Research в сътрудничество с Университета на Модена и Реджо Емилия (UNIMORE), Суперкомпютърния център в Барселона (BSC), Atos, италианската марка Maserati и община Модена.

Като част от проекта, IBM разработи експериментален прототип на система, която комбинира периферни изчисления с облачни инфраструктури, свързвайки общинския устройствен план и превозни средства като източници на информация за кръстосано валидиране в реално време. Специалистите инсталират сензори по улиците и ги свързват с центъра за данни на града чрез оптична мрежа. Този център започна да функционира като облак.

Седанът Maserati Quattroporte и кросоувърът Levante са оборудвани с различни сензори, включително HD камери, лидари и GPS, свързани към инфраструктурата на града чрез специален сегмент на LTE мрежата. Автомобилите са оборудвани и с графични ускорители Nvidia Jetson и лаптопи Advanced Driver Assistance System.

По време на тестове като част от проекта CLASS, Maserati Quattroporte и Levante се движат по улиците на Модена, изпращайки данни от сензорите си до центъра на града. Предупрежденията за потенциална опасност се показват на екраните на лаптопите. Известията активно предупреждават водачите за потенциални сблъсъци и препятствия, давайки им достатъчно време да реагират. Ключът към ефективната работа на системата е интегрирането в реално време на данни от камери и сензори, инсталирани на преминаващи превозни средства, с автомобила и облака.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5ку

    17 2 Отговор
    фантастиката се превръща в реалност. в отрицателния смисъл. започвам лекичко да мечтая за живота такъв, какъвто е бил примерно през 1700-та.
  • 2 i-рян

    10 1 Отговор
    Добре, че сме далече от това... Тук нямаме "умни" светофари даже нищо, че вече има 5G тук там

    Коментиран от #6

  • 3 чичо Пешо

    8 1 Отговор
    Биг Брадър + Матрикс-ата заедно - и в колите, и в телата ни. :-(
  • 4 Komapak

    6 6 Отговор
    Само не разбрах защо всички супертехнологии се предлагат на най-куците марки!!!
  • 5 Дъ Мозък

    6 0 Отговор
    Кто сте толкова умни и със свръх компютри и колата сама ходи са хляб, що една супичка от прилеп затвори целият свят.
  • 6 Торбалан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "i-рян":

    Е как, ако караш с 50,червената вълна ти е гарантирана.
  • 7 Торбалан

    0 0 Отговор
    Е как, ако караш с 50,червената вълна ти е гарантирана.