Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 17:26 14 555 17

Кои дефекти не са важни при покупката на употребяван автомобил

  • автомобилът на старо-
  • дефекти
Кои дефекти не са важни при покупката на употребяван автомобил - 1
Снимка: Shutterstock

Към купуването на употребяван автомобил трябва да се подхожда сериозно и отговорно, но също така не трябва да изостряте вниманието си върху някои дребни дефекти, които можете да поправите сами или за малко пари. Съветите, които споделяме с вас, най-вероятно са добре познати на по-опитните водачи, но пък ще са полезни за онези млади шофьори, на които за първи път им предстои покупка на употребяван автомобил.

Експертите съветват да не се плашите от наличието на черно масло в двигателя, както и от стари филтри, което може косвено да показва, че продавачът не се опитва да подготви колата за продажба, а черното масло говори, че то си върши работата и "отмива" нагарите от повърхността на цилиндрите и буталата. По време на диагностиката е необходимо да се съсредоточите върху силовия агрегат, скоростната кутия и окачването.

Дефектното предно стъкло (с шупла) също не е основна причина за отказ от покупка, освен ако пукнатината не се намира пред очите на водача, тъй малки пукнатини от камъчета се оправят срещу скромна сума. Не се притеснявайте и от замъгляване на фаровете, тъй като процедурата по полиране не изисква много пари, а можете да си я направите и сами.

Ако колата е претърпяла лек удар, е необходимо да разберете дали колизията е била наистина лека. Трябва да се провери геометрията на автомобила и да се прегледат т.нар. "хармоники на роговете". Ако те са изправни, то поправката на детайла е възможна и няма смисъл да се притеснявате заради нея. Не е желателно обаче да се купуват превозни средства с корозивни зони.

Повечето от дефектите в интериора на автомобила също не са страшни. Става дума за износена тапицерия, повреден волан и лост на скоростите. У нас има доста добри автомобилни тапицери, които ще оправят тези недостатъци. Ако обаче проблемите са по арматурното табло или по пластмасовите детайли в салона, то ремонтът е по-скъп и по-сложен. Ако се сещате за още дефекти, които не са важни при покупката на употребяван автомобил, то не се колебайте да ги споделите в коментарите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jap

    118 3 Отговор
    У нас дефектни коли няма защото повечето са уникати карани от немски пенсионери или италиански лекари.
  • 2 Секи

    30 5 Отговор
    Търси за без пари, не е важно че е кочина или совалка, важно е да е без пари и като я купи не може и да стигне до тях, най често се палят по пътя
  • 3 Алкохолика

    57 7 Отговор
    Когато една кола е безпроблемна, тя не се продава, щом започне да куца, веднага я продават! Като мине през още 2-3 собственика, и минава българската граница! Тогава изживява нова младост, скопява се половината електроника, започва да лети с 220 и с малко тревица или Бело в комбинация, прегръща някое дърво, после отива за скраб, а шифиора в дървен куфар!

    Коментиран от #8

  • 4 За претенциозните без пари

    57 2 Отговор
    Не са важни км
    Не е важна корозията
    Не е важна цената
    Не са важни забележките
    Важно е като се качиш да ти в приятно и да стигнеш от точка А до точка Б безпроблемно
    Като не искате кола за 15 бона втора употреба със забележки купете си я за 65 в магазина :)))
  • 5 Мислещ

    23 2 Отговор
    Не точно. Ако е удряна, има вероятност да е оставала без антифриз и да е прегрявана, от там гарнитура, че и блок. Разбира се, ако е по-нова и е правена в официалния сервиз, в историята ще си е нанесено точно какво е правено.
  • 6 Иво

    61 3 Отговор
    От години гледам сеира на един който ми се подиграваше,че карам все Хонда а той купи X5 Е53 и от тогава не съм го виждал да се усмихва.Скоро чух,че скоростната кутия сдала багажа и се чудел какво да прави но евтиното самохвалство му излезна скъпо.

    Коментиран от #9

  • 7 БОРУНА ЛОМ

    46 6 Отговор
    КОЛА И ЖЕНА НА КЪСМЕТ, МЪЖ И КУЧЕ, КАКТО ГИ НАУЧИШ!
  • 8 Qqq

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Алкохолика":

    СкраП, скраП е думата
  • 9 един

    38 5 Отговор

    До коментар #6 от "Иво":

    ЕЕЙЙЙЙЙ, ВЕРНО БЕ, ето каква била причината шофьори на БМВ никога да не се усмихват, сега го осъзнах.... То от ходене по сервизи , четене по форуми за проблеми и ремонти- нямаш време даже да го караш, камо ли да се усмихваш/...

    Коментиран от #10

  • 10 1234

    5 13 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Палячоооо

    Коментиран от #14

  • 11 ДОВОЛЕН И УСМИХНАТ

    7 3 Отговор
    БУЛГАР ШОФЙОР МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА👌

    Коментиран от #12

  • 12 БУЛГАР ШОФ ЙО РИ СА

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДОВОЛЕН И УСМИХНАТ":

    КАТО ЯТО ПТИЦИ С ПТИЧИ ГРИП😫
  • 13 Радко, брате

    1 0 Отговор
    Малко ми е жал за теб...
  • 14 ОпОп

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    Защо няма BMW катафалки ?
    Умрелите не могат да бутат ... ;)

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Цървул

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "ОпОп":

    Тея приказки със семките пред панелките,карайте си курниците и се филмитайте

    Коментиран от #16

  • 16 ОпОп

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Цървул":

    Името, което си си написал, добре ти стои. Аз, какво карам си е моя работа,но е на 5 месеца кола. Но виждайки, как скачаш за BMW ми е ясно ти, с какво се придвижваш - градски транспорт. Приятел ден ти пожелавам и да си вземеш чадър, че заваля.
  • 17 Един

    1 0 Отговор
    Истината е проста : не важни дефектите които можеш да поправиш с поносими разходи!