25 Ноември, 2021 12:19 6 734 3

Кога не трябва да въртим волана, за да предотвратим катастрофа

  • катастрофа-
  • съвети

Няколко съвета от експерти

Кога не трябва да въртим волана, за да предотвратим катастрофа - 1

Преглеждането на записи на катастрофи показва, че малко шофьори използват спиране без маневриране. Повечето хора инстинктивно завъртат волана, когато натискат спирачката. Няма нищо лошо в опитите да избегнете удара, но е много трудно да направите правилна маневра по време на екстремно спиране.

При внезапно приближаване отстрани на друг автомобил повечето водачи автоматично се опитват да избегнат удара с маневра. Понякога обаче сблъсъкът не може да бъде избегнат. Както показва практиката, ако в описаната ситуация спрете рязко, без да променяте посоката на движение, тогава втората кола ще има време да се промъкне, а в случай на движещо се препятствие, маневрата не винаги е ефективна.

Какво трябва да правим, ако катастрофата е неизбежна? При такива случаи е важно, ако правите маневра, то тя да не е продиктувана от инстинктивни действия. Трябва да имате самообладание и да усещате колата си. Инстинктивното действие, особено на мокри или хлъзгави пътища, може да доведе до неконтролируемо поднасяне на автомобила.

За целта избягвайте да шофирате твърде самонадеяно. Това ще намали риска от поднасяне и загуба на контрол. Ако завъртите волана твърде рязко настрани и колата отказва да се завърти, опитайте, като "разклатите" волана, да върнете сцеплението и така да си върнете контрола над автомобила. Това обаче са съвети за напреднали.

Иначе е най-добре да приведете колата в покой веднага. И колкото по-силно натискате педала, толкова по-добре. Доверете се на електронните системи за безопасност (ABS) - в повечето ситуации електрониката ще свърши работата си по-добре от вас. Спирането не винаги помага да се избегне инцидент, но винаги намалява тежестта на удара.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    6 12 Отговор
    Съветвам, когато видите, че ще се ударите или нещо подобно, най-добре е да пуснете волана и с ръце да си закриете очите!
  • 2 Goto

    8 3 Отговор
    Защото това, което ще видиш не е за гледане!

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Goto":

    Ако се вижда тунел със светлина в края не отивайте натам, а вървете в обратна посока.