Last news in Fakti

30 Май, 2013 14:04 9 717 3

Провал за най-евтината кола

  • tata-
  • nano

Първото тримесечие на 2013 година се оказа пагубно за индийската компания Tata Motors, която понесе рекордни загуби. Изненадващо най-трагично се оказва положението със свръхевтината кола Tata Nano, чиито продажби са спаднали драстично. Като цяло продажбите на индийския концерн, който владее и марките Jaguar и Land Rover, са се свили с цели 57% спрямо аналогичния период от 2008 година, въпреки че компанията увеличи гаранцията на Nano четири години.

Аналитиците от агенцията Bloomberg отдават рекордния спад именно на вътрешния пазар и респективно на малолитражката Nano. Последната, както е известно, е най-евтината серийна кола в света. От компанията се опитаха с няколко отчаяни хода да спасят модела Nano, като дори предлагаха на индийското население да изкупят обратно популярните в Индия компактни седани Tata Manza, като в замяна им дават екземпляр от Nano, а останалата сума се дава с нисколихвен кредит.

Дори и този отчаян ход обаче не помогна да бъдат привлечени повече клиенти. Експертите са на мнение, че този модел е обречен и компанията може да се спаси само с разработката на изцяло нов нискобюджетен автомобил. Преди две години изпълнителният директор на Tata Карл-Питър Форстър си постави амбициозна цел, като заяви: "Постепенно ще разширяваме пазарите си, а крайната ни цел е този автомобил да стъпи и в Европа". Както изглежда тази цел ще си остане неосъществена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Нищо чудно, при това корито на колелца, което продават...
  • 2 Shmeker

    0 0 Отговор
    Поне да беше нещо като Матиз. То тва е няква отрват
  • 3 ivaylo mihaylov

    0 0 Отговор
    Преди 30 години може да и да се продава добре, но сега има толкова много коли,че и индиец да си ,пак си имаш избор. Купували са ги в началото и като са видели,че за нищо не става, сега не го купуват, нормално е това. Много реклама и писане, а реално не си струва и малкото пари.