11 Юни, 2013 12:20 3 793 1

TVR възкръсва

  • tvr-
  • tuscan

Култовият британският производител на спортни автомобили TVR се връща на пазара, съобщи лично шефът на възродената марка Лес Едгар. Той е откупил правата върху нея от руския олигарх Николай Смоленский. Новият собственик твърди, че има мащабни планове за бъдещето на компанията и няма да допусне грешките, направени в миналото. Сумата по сделката не се споменава.

"Готвихме се дълго за вземането на това решение, то не е мимолетна прищявка. Имаме пари за развитие и уникален екип, който разбира процесите в бизнеса и изпитва страст към автомобилите", обяснява Лес Едгар, но отказва да се обвърже с конкретни срокове за завръщането на марката и колата, която ще го отбележи.

TVR е основана през 1947 г. в Блакпуул, Северозападна Англия. Започва производство на спортни автомобили през 1956-а. Сменя множество собственици и през 90-те години на миналия век остава един от последните независими британски производители.

През 2007-а 24-годишният руски новобогаташ Николай Смоленский купува компанията за 15 млн. паунда. По време на неговото управление се произвеждат старите модели Sagaris, Cerbera и Tuscan. Миналото лято Смоленский обяви, че TVR вече няма да се занимава с автомобили и се преориентира към портативни вятърни турбини.

Возилата на британската марка имат твърдо ядро поклонници, макар да са смятани за прекалено екстремни и непрактични. Общото между всички модели са пространствената рама, класическият редови шестак и пълната липса на електронни спомагателни системи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    1 0 Отговор
    Много кефещи коли са. За маниаци!