Last news in Fakti

9 Май, 2014 11:54, обновена 2 Май, 2019 12:29 58 768 70

Автомобилът на командващия парада

  • зил-
  • газ сп-45-
  • gmc-
  • 41041 амг
Автомобилът на командващия парада - 1

И днес, на 9 май, по традиция точно в 10 часа (московско време) започна парадът на Червения площад. Сега ще спрем вниманието ви върху двата открити парадни автомобила ЗиЛ-41041 АМГ.

Всъщност тези огромни кабриолети са три на брой - един за приемащия парада и втори за командващия. Третата машина стои в пълна готовност на вратата на Спаската кула и се явява резервен автомобил в случай, че някой от двата ЗиЛ-а се развали.

Автомобилът на командващия парада

Какво обаче се крие под помпозната външност на ЗиЛ-41041 АМГ? Въпросният параден кабриолет е построен върху шаси от американски пикап GMC Sierra и всъщност дори не е ЗиЛ. Вътрешнозаводският индекс на автомобила е ГАЗ СП-45. Автомобилите са произведени от компанията Атлант-Дельта, която е част от групата ГАЗ, но каросериите са от ЗиЛ, а възлите и агрегатите са стари.

Повечето от тях не са и руско производство. Основният агрегат е американски. Моторът е V-образен осемцилиндров с работен обем шест литра. Мощността на този агрегат е 304 конски сили, а въртящият момент се предава през шестстепенна автоматична скоростна кутия Hydra-Matic.

Автомобилът на командващия парада

Автомобилите не впечатляват с динамика, нито с мерки за безопасност, но това, както се вижда, не е нужно. Колите дори не са снабдени с предпазни колани. За да могат генералите да стоят прави, предната пасажерска седалка е отстранена, но пък е предвидена специална дръжка за лявата ръка на командващия парада. С дясната се отдава чест.

Общата маса на ЗиЛ-41041 АМГ е 3 100 килограма, окачването е ресорно, а сгъваемият таван се прибира автоматично с помощта на специална серво система. Автомобилите се управляват само от военни, които са с чин не по-нисък от капитан.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Попов

    165 50 Отговор
    Голяма нация !

    Коментиран от #52

  • 2 Никой

    67 139 Отговор
    Зил АМГ Хахаха Тези дори цяло собствено име не могат да измислят...

    Коментиран от #6, #21

  • 3 Васили Барон

    115 21 Отговор
    Изглеждат старомодни, но са супер яки и са снабдени със сгъваеми тавани

    Коментиран от #45

  • 4 Borislav Krumov

    114 50 Отговор
    Това е автомобил със специално предназначение и руско е само името му.Руснак танк да ти направи,самолет да ти направи - невероятно ,но автомобил и през 24век няма да успее!

    Коментиран от #9

  • 5 Наката Пейчев

    65 82 Отговор
    .."Третата машина стои в пълна готовност".. Хаха - значи очакват една от две коли да се развали-:)

    Коментиран от #8

  • 6 theodor cole

    47 61 Отговор

    До коментар #2 от "Никой":

    Zavod Imeni Lenina, Gorkievskii Avto Zavod, Specifikaciqa 45
    Imat si Istoriya i Tradiciya. Hubavi ili loshi te si darzat na tyah. Zatova sa velika strana. A Balgariya nyama nishto takova.

    Коментиран от #7, #46

  • 7 Mercedes-Benz

    161 29 Отговор

    До коментар #6 от "theodor cole":

    Завод имени Лихачёва разбирачо, не е Ленин. АЗЛК е в чест на Ленин. Иначе да хубаво е когато си държиш и уважаваш своето, а най-хубаво е когато го правиш като пишеш с азбуката си. Хората, които го правят имат основание да се гордеят, понеже сме дали писмо и четмо на половината свят, включая и руснаци! ;) Иначе България няма автомобилно производство, заради другарите, не е народа виновен (или поне част от него е виновна тия дето не свалиха от власт червените кхмери от власт и продължават до ден днешен да гласуват за тях!). Рено и Фиат искаха да произвеждат, но бяга прогонени. След 89-та и с Ровър така стана.


    За справка е имало огромен потенциал до 1944 да развием такова производство, включително и самолетно, ноооооо........ като дойдоха на власт каскетаджии, въргаляли се в шумата, изнасилвали и крали от мандрите на хората, нещата се обърнаха. Все пак индивиди със завършено 4-то отделение (и това е много) какво разбират от икономика, политика, външнотърговска дейност. Те разбират от това каквото каже големия брат, в тогавашния случай Матушка Руссь, а сега САЩ. BUTTS UP, HEADS DOWN тва е положението...

    Коментиран от #13, #30, #62

  • 8 Troll

    67 34 Отговор

    До коментар #5 от "Наката Пейчев":

    Разбира се че очакват да се развали, нали техниката е на тъпите Хамер`канци.

    Коментиран от #47

  • 9 Лупи

    115 38 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Krumov":

    Сега ще ти кажа руснаците защо няма да направят кола на нивото на техните самолети и танкове. Танк или самолет когато някой направи и са най-добрите в света няма да ги продаде на кой да е, а само на най-близкия си съюзник, а кола хубава като се направи всеки ще я продаде на който си иска, дори на Кимчо му продават S600 Пулман въпреки, че е кръвожаден диктатор. Извода е, че парите и времето инвестирани в разработката на коли в икономика от централизиран тип са безмислени след, като можеш да си ги купиш от Гемрания или Япония за няколко хилядарки. Виж самолет от 5-то поколения, междуконтинентална балистична ракета, хеликоптер последно поколение или космическа ракета не може всеки да ти направи и за да си супер сила трябва сам да си ги правиш. Това руснаците са го разбрали още от 50-та година и хич и не им дреме, че не могат да правят луксозни и надеждни автомобили за масите.

    Коментиран от #25

  • 10 Андре

    25 11 Отговор
    Е трябвало да пъхнат два НИВОВИ двигателя...
  • 11 Скорпион29

    83 10 Отговор
    Тези автомобили сигурно са на по 100 км. И ще изкарат още 500 години. Не са правени за салона в Женева и отлично се вписват за конкретното събитие а именно военния парад.
  • 12 Андре

    57 2 Отговор
    Иначе майтапа на страна...наистина ще издържат 500 години. Американските атмосферки V8 са неуморими.
  • 13 бай Иван

    21 19 Отговор

    До коментар #7 от "Mercedes-Benz":

    Не че руснаците ги прогониха, просто доколкото помня ние сме решили да изнасяме за съседни държави или нещо подобно, което е било в нарушение на договора и дотам.
    А иначе по-големи врагове на автомобилостроенето от комунистите надали има.
    Фиат им предлагат Twin-Cam двигателите, те отказват.
    За капак на всичко когато Москвич вече са имали готов модел на чисто нова платформа някакви "умници" са решили че новото поколение съветски автомобили е трябвало да бъдат с предно- и оттам са се родили изчадията които в днешно време са ни познати под името Самара и Алеко.
    Принципно съм фен на всичко с ъглов дизайн- Skyline R30-34(без 33, не ми харесва), Countach, Pantera, Mangusta, Charger, E30,E34,E28, Rover SD1, та дори и съветските, главно защото на хартия изглеждат добре- задно, под тон, място за по-голям двигател и Double wishbone окачване, което е несравнимо с макферсона, използван главно заради цената и несъвместимостта с напречното разположение на двигателя поради това че е по-обемисто по хоризонтала.(що ли в скъпите коли и F1 не ползват макферсон?)

    Коментиран от #18

  • 14 Корковата тапа

    32 41 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Повечето от тях не са и руско производство. Основният агрегат е американски. Моторът е V-образен осемцилиндров с работен обем шест литра. Мощността на този агрегат е 304 конски сили, а въртящият момент се предава през шестстепенна автоматична скоростна кутия Hydra-Matic.

    Е бива ли такова нещо? Руски парад с Американски автомобили? :D :D :D
    Иначе са голямата работа. Абе мурзилки...
  • 15 Driver

    34 47 Отговор
    Както не веднъж съм писал в коментарите си ,това е единствения начин една руска машина да работи-да бъде произведена с Немски или Американски мотори,агрегати и компоненти!За първи път в Руската история ползват само една резервна кола,преди като са били руско производство съм гледал по три-четири кабриолета се развалят само на репетициите,по пет коли сменяха на парад,сега за първи път ще го извършат само с два автомобила.Това е Путинска лицемерна Русия(ЗА ЖАЛОСТ) ,за обикновените хора има ембарго и е забранено да купуват вносни коли ,а за диктатора S600 Pullman,за парада за пред хората от вън Зил ,а всъщност е Шевролет.
  • 16 Корковата тапа

    20 16 Отговор
    И за какво му е на този гюм двигател с 304 коня, хептен никой не може да отговори...
  • 17 Андре

    34 1 Отговор
    За да се не уморат от 3100 кг. братко 😉
  • 18 Ловеца на поршета

    18 10 Отговор

    До коментар #13 от "бай Иван":

    Бай Иване две баварски петици и една тройка ли ми се привидя че споменаваш? 😃 Пък уж онзи ден от немското нищо не ставало а от оризарниците нямало по-добри! Я да почваш да пиеш гинкобилоба че забравяш какво си творил преди два дена. 😂😂😂

    Коментиран от #20

  • 19 Мигел

    35 49 Отговор
    Ха-Ха Руския парад се води от Американска кола "под прикритие"!Трябваше миналата година на парада на Руския "Супер Танк" да му сложат Американски двигател и щеше да изкара целия парад,нямаше да се разпадне по средата на тържеството!

    Коментиран от #37

  • 20 бай Иван

    14 8 Отговор

    До коментар #18 от "Ловеца на поршета":

    Класики, не някакви Е39 и Е36 като на бай м...л.
    А и не ги имам за кой знае какво, просто ми харесват на външен вид.
    Баш за нищо да не стават не помня, ама не са пък и чак толкова добри за колкото ги имате, видиш ли най-най-най-.
    Какво да не й харесвам на кола под тон със задно?

    Коментиран от #22, #56

  • 21 12345678

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Никой":

    Господин никой като измисли повече от тях тогава ще говориш
  • 22 Ловеца на поршета

    8 9 Отговор

    До коментар #20 от "бай Иван":

    Абе те че са класики, класики са , че са със задно, със задно са ама и трите модела са над тон ама хайде няма нищо то ми стана ясно накъде отива работата.😂😂😂

    Коментиран от #23

  • 23 бай Иван

    11 10 Отговор

    До коментар #22 от "Ловеца на поршета":

    Е, то 10кг за Е21 и 70 за Е30 много ли са. Като махнеш задните седалки и корите вече са под тон. Не са лоши коли, но много мразя собствениците на Е36 и Е39 да ми се правят на интересни.
    Все тая.
    Като великите немци изкарат 3000 коня от 3.8 двигател се обади.
  • 24 Корковата тапа

    3 8 Отговор
    Я маймунки.😂😂😂
  • 25 OMG WTF

    22 23 Отговор

    До коментар #9 от "Лупи":

    Ами много хубаво, НО х'американците могат да "правят" всички тези неща (самальоти, танкове, ракети и т.н.) + и топ автомобили. И икономиката им е 10 пъти по-голяма от руската. И заплатите им са 10 пъти по-големи от руските. И ко?

    Коментиран от #48

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Shmeker

    10 6 Отговор
    Тия коли са имали проблеми с охлаждането. Те работят на място и гигангския V8 е почнал да прегрява по време на парада, на времето като са ги създали.
    Не мога да разбера за кво им е V8-мак на тия, дори и 1.6 мотор ще им стигне за парада
  • 28 Радо

    22 5 Отговор
    А, американците що бият негрите, а? :)
  • 29 Румен Нешев

    15 2 Отговор
    Щом на тоя сбирщайн са сложили емблемата на ЗИЛ, да му бяха сложили и двигател от камион ЗИЛ - пак 8 цилиндъра V-образен, пак 6 литра, е вярно само 150 коня, но пък автомобилите са много по-леки от камиона и няма да е проблем.
  • 30 ААА 8

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "Mercedes-Benz":

    Сега малко се вземи във ръце, с огромният потенциал да имаме собствено производство на автомобили до 1944г. България от Междусъюзничестата Война до наши дни се движи от трън та на глог от глог та на смок. Рено прекрати отношенията си с България, тогава когато нашите хитреци направиха дъмпинг на международните пазари, срещу твърда валута. Никой не оспорва ,че автомобилите са ахилесова пета на руснаците, знаем къде са насочени техните усилия. И като от 28г не сме при руснаците,къде са нашите български автомобили, или свалянето на найлоните от нови автомобили , и завод за автомобилни ел. инсталации наричаш автомобилна индустрия. Известно ли ти е ,че в този завод в БГ. се дава премия на работника върху заплатата ,ако докара друг работник да започне работа- ако можеш да схванеш до къде сме се докарали в момента , и работната ръка , а за кадри изобщо да не говорим.

    Коментиран от #31

  • 31 Mercedes-Benz

    6 6 Отговор

    До коментар #30 от "ААА 8":

    Първо виж датата на първия ми коментар.

    Второ питай другарите си къде е българския автомобил!

    Коментиран от #32, #33

  • 32 бай Иван

    12 6 Отговор

    До коментар #31 от "Mercedes-Benz":

    Много интересно, Чавдар се е развивала доста стабилно по времето на комунизма, а в същото време той бил виновен че сега нямаме автомобилни производители?
    Я кажи, ти как стигна до твоя извод?

    Коментиран от #34, #41

  • 33 бай Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Mercedes-Benz":

    виж след комунизма:
    https://money.bg/archive/kakvo-se-sluchi-s-proizvodstvoto-na-rover-vav-varna.html
  • 34 Mercedes-Benz

    15 6 Отговор

    До коментар #32 от "бай Иван":

    Чавдар се произвежда по ЛИЦЕНЗ на Сетра, не е български автобус! А за ровър и Варна питай другарите дето направиха "прехода"!

    Коментиран от #35, #59

  • 35 Спиро

    9 5 Отговор

    До коментар #34 от "Mercedes-Benz":

    Защо въобще му обясняваш на този?
    Ще повярва на това, което му казваш, само ако му разрешат по партийна линия....
  • 36 123;)

    8 2 Отговор
    Тази кола е произведена в заводите Toyota преди 1994година!
  • 37 123;)

    5 13 Отговор

    До коментар #19 от "Мигел":

    Всички руски танкове са със мотори General Motors
  • 38 GTE

    4 0 Отговор
    Всичко е от преди раздора 2014 година
  • 39 Алексей

    13 3 Отговор
    Както се видя и новия путимобил е сбирщайн от западни технологии.
    Как за толкова време не можаха да произведат един надежден бензинов и дизелов масов автомобилен двигател !
  • 40 ВЪЗРАСТЕН

    13 18 Отговор
    АМАН ОТ РУСКА ПОМИЯ ! НЕОБЯТНА Е РУСКАТА ЗЕМЯ , А ОТ НЕЯ ПО НЕОБЯТНА И НЕПОНЯТНА Е РУСКАТА ПРОСТОТИЯ !
  • 41 ВЪЗРАСТЕН

    17 9 Отговор

    До коментар #32 от "бай Иван":

    А БЕ БАЧО ИВАНЕ ЧАВДАРА Е РАЗРЕШЕН САМО,ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ НАМАТ ТАКОВА ПРОИЗВОДСТВО, А ЗАБРАНИХА НА НАС ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ АВТОМОБИЛИ ЗА ДА КУПУВАМЕ ТЯХНИТЕ ТАРАЛЯСНИЦИ !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пенко

    10 6 Отговор
    На "Възрастният Гост, да Му Го начукат манафите".
    Как можахте да изпишете 100-тина метра "бла-бла" какви били колите.
    Гледайте Парада! Че, ако не са тия и китайците вече нямаше от какво да се вари сапун, поне в Европа. е, сега какво стана, Израел натисна и Тръмп се отказа от ядреното споразумение за Иран. И сега какво Израел ще нападнат Иран ли ! И всичи ще стоят и гледат . . . !?!
  • 44 Коко

    10 18 Отговор
    Командващият великата руска армия дори няма руски автомобил. " Велика " нация.
  • 45 Айде бе

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Васили Барон":

    Брее-е-е Те имали и сгъваеми тавани! Браво ! И тва било супер яко !
    За пъв път чувам за сгъваем таван . Може би имат и електрически прозорци. Това вече е извънредно яко.
  • 46 КолеКоле

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "theodor cole":

    Пиши на кирилица, бе неразумни юроде . На тази кирилица , която държавата България "която няма нищо" е дала на тези мужици
  • 47 Хамър

    8 11 Отговор

    До коментар #8 от "Troll":

    Не техниката бе татунчо ! Сглобката е руска , по-скоро Сдялана в России. Съседа ни Бай Иван от 3-тия етаж , когато си купи Москвича през началото на 70- се запозна лично с представителя на АЗЛК , станаха толкова близки , че онзи за 1 година 3 пъти му смениха Москвича , щото все се явяваха дефекти. Тогава се появи инструкцията да купуваш руска техника изработена само в Сряда и Четвъртък , щото ония пиянки все нещо ще оплескат.
  • 48 А ДЪЛГОВЕТЕ НА ГОВЕДАРИТЕ СА МИЛИОН

    7 11 Отговор

    До коментар #25 от "OMG WTF":

    ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ.ЖИВОТ НА КРЕДИТ....

    Коментиран от #50

  • 49 442

    9 16 Отговор
    Е сега се видя ,колко са изпаднали рушняците. След толкова хвалби и пропаганда , да не могат да осигурят 2 нови и представителни автомобила , а да вадят тези машини от 60-те , като сиромахомилски ги модернизирали с 2 американски двигателя. Така: глад - борш ,чай и компот , комунальная квартира , по 1 кухня на 5 семейства и една баня , по едно войнишко одеало , едно ковьорче над леглото и самогон и да живей !
  • 50 Степан Разин

    8 13 Отговор

    До коментар #48 от "А ДЪЛГОВЕТЕ НА ГОВЕДАРИТЕ СА МИЛИОН":

    Ако искаш живееш на кредит , ако не искаш недей бе колхознико !
    Никой не ти слага вилата на врата. Ама друго си е така , да си чешеш непоръбената тиква , да не поемаш отговорност и да чакаш Таварищ Путин , като пътеводна звезда да те напътства. Нищо не става от Вас текезесарите !

    Коментиран от #55

  • 51 АЗЛК

    7 10 Отговор
    Ах Защо Ли те Купих
  • 52 Поп Николай

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Николай Попов":

    Голяма Нация - Бедно положение. Високо хвърчи - ниско пада .
    Гола вода= Айрян без мляко !
  • 53 Педагог

    8 13 Отговор
    Тези още не са излезли от инфантилния си период . Все някакви играчки вадят и се радват като малки циганчета нагазили в калта.
    Пари няма , действайте !
  • 54 Чичо

    26 6 Отговор
    Смешни и жалко коментари от лузъри, дебилно подскачащи от кеф по време на срамния наш Гергьовденски "парад" , по време на който НАТОвска България се опита да прекара по центъра на София десетина гаубици и съветски джугани, произведени през 60-те години на миналия век! Не ви ли направи впечатление, че само участващите в московския парад са 13 000!!! Ами това е повече от целия личен състав на т.н. ни армия! С огромна мъка и жал го пиша това и дано някой наистина прозре, че е жалко да продължаваме да плюем по всичко, забравяйки собствената си чалгаджийска несъстоятелност! Ама не - ние ще обсъждаме модела на трите парадни автомобила на Руската армия, които се изкарват от гаража веднъж в годината!!! Наистина ставаме смешни и жалки!!! Бог да прости България!
  • 55 АЗ ОТГОВОРНОСТТИ ПОЕМАМ АМА НЕ

    6 3 Отговор

    До коментар #50 от "Степан Разин":

    ХРАНТУТЯ ГОТОВАНЦИ И БАНКЕРИ....А ВИЙ ЩОМ СТЕ ТОЛКОЗ УМЕН БАЧКАЙТЕ И ЗА ТЯХ И ЗА КЕФА ИМ ......
  • 56 бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "бай Иван":

    Хехехе.
    Нещо взе да ми копираш старите коментари и да ги пействаш с моя ник...
    Хитрец...
    Само дето аз тоя ник го заебах преди година-две

    Коментиран от #57

  • 57 Random

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "бай Иван":

    Не бе, факти пак са копнали тая стара статия и не са изтрили коментарите от миналия път.
  • 58 stupid dog

    4 1 Отговор
    като танка няма втори!
  • 59 Мош Фаш За Гре

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Mercedes-Benz":

    Чавдарите бяха 2вида с Шкода и Ман двигатели с каросерия копирана от старите Сетри!Манът беше със задно разположен двигател,въздушни възглавници,добра возия и относителен комфорт за времето си!!Лошото беше,че бяха сглобявани от ботевградските баби и като пристигнеше нов в Дапа,един месец се притягаше всеки болт преди да го пуснат да работи!Също обезателно се слагаха допълнителни подпори на тавана,щото вибрираше,пукаше се и протичаше!С една дума нашенска техника и добре,че не продължиха с автомобилостроенето!!На съчленените и еденични Швепсове няма да се спирам,беше неудачен опит да създават поминък на бабите!!
  • 60 antimediator

    12 10 Отговор
    Не разбрах на какво се радват ушанките ?!
    Че са сглобили кола с американски и европейски части ?!
    Нищо ново под Слънцето.Така измислиха руските фотоапарати, шевни машини и часовници.Толкова си могат...
    Ръкопляскайте руски подлоги !!!
  • 61 gost

    5 5 Отговор
    ВЕЛИКА НАЦИЯ!!!!
  • 62 Доктор Охболи

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Mercedes-Benz":

    Понеже и ти си един разбирач, да ти кажа, че АЗЛК означава автозавод имени ленинского комсомола. После не ти четох опуса.
  • 63 Иван Господинов

    11 3 Отговор
    Голяма работа е да покажеш на всеки човек от народа си че е част от нация и че държавата която стои зад него е силна и няма да мръдне и пред най-големият агресор. Така се живее със самочувствие и гордо вдигната глава.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бисер

    0 3 Отговор
    Четете внимателно коментар номер 9.Моля
  • 66 бай Хасан

    5 7 Отговор
    Всички които говорят,виждали ли са руски танк?Аз всеки ден виждам.Като колите им са,трошляци.

    Коментиран от #68

  • 67 Жена

    6 2 Отговор
    Истински мъже,не европейски джендъри(меки китки),завладяващи ги африканци и араби!
  • 68 Пенчо

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "бай Хасан":

    От коя година са, рунги?
  • 69 БЕЗ КОМЕНТАР

    1 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Третата машина стои в пълна готовност на вратата на Спаската кула и се явява резервен автомобил в случай, че някой от двата ЗиЛ-а се развали"
  • 70 комбат

    4 0 Отговор
    Излишно сто коментара за автомобили произведени в пет бройки за специални цели ,да не би някой да иска да си купи или кара подобна кола ,че толкова се обсъжда какъв е мотора ,кутията и тем подобни ,тези коли излизат на площада един път годишно и каквито и ще да са вършат работата за която са създадени...