Last news in Fakti

16 Август, 2014 18:54 1 277 2

Искаме разрешение от Брюксел за ваксинация срещу "син език"

  • син език-
  • ваксинация

Това се налага, тъй като ваксината е строго забранена в ЕС

България е поискала разрешение от Брюксел за ваксиниране на всички преживни животни, които се отглеждат у нас срещу болестта „син език“, тъй като ваксината е строго забранена в Европейския съюз. Това  съобщи  в Орешак по време на третото национално изложение на коне заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който е и председател на сформирания кризисен щаб, предаде БНР.

До момента в седемнадесетте области в страната, засегнати от болестта са умрели около 680 животни. Засега не се предвижда тотална забрана за пашуване, а само за времето от 19 до 8 часа.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов каза, че ваксинацията ще струва около седем и половина милиона лева, които ще бъдат осигурени от държавата. Тази ваксинация обачe би дала ефект едва за следващата година. Ако в момента се извърши на мига, може да има ефект само за останалите животни в популация, които ще презимуват, за да се намали риска от подобна болест и разпространение на заразата.

До този момент  Mинистерството на земеделието и храните е осигурило 450 хиляди лева за обезщетение на засегнатите животновъди. Ако не стигнат, ще се добавят още, за да бъдат обезщетени всички собственици на животни.

Георги Костов обясни и неотложните мерки, които е предприел спешно сформираният кризисен щаб:

Създадохме контактни точки във всички общински земеделски служби. Има постоянно дежурни и дадени телефони в областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните.

Заместник-министър Костов каза още, че е дадено разрешение, умрелите от болестта син език животни във високопланинските части на страната да бъдат заравяни, тъй като е трудно транспортирането им до екарисажи.

До момента 18 области в страната са обхванати от болестта "син език". Заболяването е отнело живота на близо 700 овце, като има и единични случаи на зараза по говедата. Преносители на вируса са дребни мушици, а заразата идва от Гърция. Това каза пред БТА д-р Илиян Бойковски от Българската агенция за безопасност на храните. По думите му държавата е отпуснала 450 хиляди лева, което е малко над половината от поисканата сума за покриване на щетите.

Според него ваксинация би могло да се приложи, но заболяването има 24 серотипа и е трудно да се предвиди каква точно ваксина ще му трябва. Д-р Бойковски очаква първата готова ваксина да излезе през октомври, когато вече вектора, който пренася заболяването няма да е активен.  

Вчера Агенцията за безопасност на храните забрани движението на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна заради заболяването "син език".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Големи капани има заложени в този ЕС. Забрана на ваксината за да могат безнаказано да унищожават животни. Заслужават в Германия заразата да плъзне по всичките им животгни, тогава да видим какво ще правят.
  • 2 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Големи капани има заложени в този ЕС. Забрана на ваксината за да могат безнаказано да унищожават животни. Заслужават в Германия заразата да плъзне по всичките им животгни, тогава да видим какво ще правят.