20 Ноември, 2014 18:07 835 0

Над 1,3 млн. лв. обезщетения за "син език" вече са изплатени на фермерите

  • мзх-
  • "син език"-
  • обезщетения-
  • фермерите-
  • животновъдите-
  • изплатени-
  • ваксинация-
  • десислава танева

Планът за ваксинация на животните, която трябва да започне през март 2015 г., ще бъде спазен, уверяват от МЗХ


До момента държавата е изплатила над 1,3 млн. лв. обезщетения на животновъдите заради болестта „син език“. Това стана ясно на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе в Министерството на земеделието и храните. Преведената сума е за 7711 овце, 130 кози, 71 говеда и 28 муфлона.

„Ще направим всичко възможно в най-кратки срокове Българската агенция по безопасност на храните да изплати и останалите компенсации, но все още има фермери, които подават заявления и те трябва да бъдат обработени“, отбеляза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Поръчването на ваксините за „син език“ ще бъде по ускорена процедура веднага след приемането на актуализацията на бюджета, разбра се на срещата. По този начин ще се спази планът за ваксинация на животните, която трябва да започне в края на март 2015 г. от Южна България.

До края на годината фермерите ще получат 70% от бюджета по националните доплащания за животни – 140 лв. за говеда, 245 лв. за биволи и 28 лв. за овце и кози. Останалите 30% ще бъдат изплатени през януари.
Като инструмент за подкрепа на сектора МЗХ предвижда държавата и общините да отдават пасища, мери и ливади приоритетно на животновъди съгласно уеднаквени процедури.

Консултативният съвет постигна консенсус по принципа за разпределяне на средствата от преходните национални доплащания за 2015 г., новите държавни помощи и облекчаването на режимите за регистрация на обектите за директни продажби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА