23 Януари, 2015 17:43 3 170 0

Мигът на Драги

  • мигът-
  • драги-
  • пиб-
  • владислав хаджидинев
Мигът на Драги - 1
На снимката Марио Драги - БТА

Чакането свърши! Вчера следобед президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) г-н Марио Драги най-после обяви началото на програмата количествено улеснение, която цели да стимулира икономическия растеж в еврозоната и да се противопостави на риска от дефлация. Програмата ще бъде с общ размер от 1.1 трилиона евро, което бе в горната граница на очакванията и ще обхване периода между март 2015 и септември 2016 година. Това коментира Владислав Хаджидинев, главен специалист частно банкиране в ПИБ.

Реакцията на финансовите пазари бе еуфорична. Пазарите на акции в Европа, Америка и Азия поскъпнаха в синхрон. Германският индекс на акции DAX дори достигна исторически рекордна стойност от 10,600 точки! Доходността на европейски държавните ценни книжа се понижи - например, 10 годишните германски облигации се търгуваха на доходност близка до 0.42%, а двугодишните на негативна доходност от -0.18 %. Доходността на 10 годишните италиански облигации вече се търгува на 1.44%, а тази на испанските на 1.28%, което е направо нищо в контекста на проблемите характерни за тези икономики. Валутната двойка
EURUSD поевтиня с над 3% (до 1.1250), което може би е черешката на тортата предвид предположението, че слабото евро е супер за европейската икономика, защото повишава износа на стоки и услуги.

С други думи, Драги сервира на финансовите пазари най-доброто, което можеше, така че не може въобще да става въпрос за разочарование. Предварителните очаквания бяха, че ЕЦБ ще обяви програма в размер на 550 милиарда евро, като начална фаза, преди да я разгърне до размера от 1.1 трилиона евро. Но ето, че
Драги действа с размах и решителност.

Подробностите

Програмата е разпределена равномерно – всеки месец ЕЦБ ще купува облигации от свободния пазар на стойност 60 милиарда евро. В това число влизат държавни облигации, на държавите членки на еврозоната, с изключение на Гърция и Кипър, както и облигации обезпечени с активи (така наречените asset-backed securities или АBS) издадени от европейски емитенти. Естествено към тези облигации добавяме и такива издавани от над-национални европейски институции и агенции.

Ефекта

На практика с инвестиционния си бюджет от 1.1 трилион евро, ЕЦБ се превръща в един от най-сериозните и най-големи инвеститори на европейския дългов пазар. Следователно, ЕЦБ драстично ще повиши търсенето на пазара, а това ще доведе до повишаване в цените на облигациите, които ще купува, и до понижаване на
доходността (разбирайте лихвите) на тези облигации.

Именно това е заветната цел на Драги. Да понижи лихвените проценти инжектирайки масивно количество ликвидност (т.е. 1.1 трилиона евро) в икономиката, което ще понижи финансовите разходи на държавите членки на еврозоната, ще засили кредитирането и ще даде импулс на бизнеса. В резултат на тази повишена икономическа активност ще се създаде възможност за повишаване на ценовото ниво, а именно инфлация. Според анализи на ЕЦБ програмата количествено улеснение ще добави около 0.4% инфлация през 2015 година и още 0.3% през 2016. Желанието на централните банкери е инфлацията в еврозоната да бъде близка до 2% на годишна база. Дано се получи.

Очакванията

В Америка програмата количествено улеснение проработи. Там тя бе започната през 2008 година – в пика на финансовата криза – и бе приключена в края на миналата година, след като Федералния резерв (Фед) прецени, че подобрението в нивото на безработица и постигнатият икономически растеж са достатъчно устойчиви и нямат нужда от допълнителни стимули. И не на последно място - през периода на програмата, пазарите на акции в Америка поскъпнаха с над 180% и достигнаха исторически рекордни стойности!
В този контекст решението на ЕЦБ да започне аналогична програма сега, изглежда малко закъсняло. Но действително досега съществуваха прекалено големи пречки, които не позволяваха това да се случи. Отделни членки на еврозоната, най-вече Германия, спъваха намеренията на Драги да прибегне към тази
неконвенционална монетарна мярка. Така, че по-добре късно от колкото никога!

Европейската програма количествено улеснение вече е факт и връщане назад няма. В макро икономически план програмата се очаква да съживи европейската икономика, да засили инфлацията и да подкрепи финансовите пазари. Пазарите на акции би трябвало да поскъпват, което е добре за инвеститорите. Еврото вероятно ще продължи да губи стойност, може би паритета с долара да се окаже действителност до края на годината. Както казахме това е допълнителен подсладител на програмата, защото слабото евро помага за повишаване на европейския износ.
С две думи – купонът започва! Както винаги казвам, инвестирайте дългосрочно и рационално, защото винаги съществуват рискове, много от които са напълно непредвидими.

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА