30 Януари, 2015 18:18 5 048 1

Студена икономическа война

  • студена-
  • икономическа война-
  • пиб-
  • владислав хаджидинев

Валутните изненади продължават! Днес Руската централна банка (РЦБ) напълно неочаквано понижи основната си лихва от 17% на 15%, заради растящите рискове от забавяне на икономическата активност. Рублата моментално загуби над 3 процента от стойността си спрямо щатския долар. Според икономически прогнози Руската икономика би могла да се свие с около 4% през 2015 година, в следствие на влошените
търговски взаимоотношения с Европейския съюз и САЩ, и не на последно заради драстичното понижение в цената на петрола. Това коментира Владислав Хаджидинев, главен специалист частно банкиране в ПИБ.

Но, което е по-лошо, инфлацията в Русия е опасно висока – над 11 процента през декември 2014, спрямо същия период от предходната година. Очакванията на анализатори са, че инфлацията би могла да надмине 15 процента преди средата на 2015 година.

Комбинацията между негативен ръст на брутен вътрешен продукт и висока инфлация е лоша новина за Русия. И докато високите лихвени проценти защитават икономиката от инфлационните рискове, същите пречат на икономическия растеж. Следователно, с днешното си решение РЦБ, рискува увеличение на инфлационното напрежение, в опит да ограничат свиването в Руската икономика.

В контекста на тази ситуация, през текущата седмица Европейският съюз сигнализира намерения да разгледа планове за допълнителни икономически санкции спрямо Русия. Засега икономическите трудности в Русия не се отразяват драматично на международните пазари на акции. Но очевидно напрежението систематично нараства. И предвид геополитическото влияние на Русия, в глобален мащаб, ако този процес продължи да се задълбочава, в краткосрочен план вероятно ще започне да има все по-голямо влияние върху финансовите пазари.

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 байМихни

    0 1 Отговор
    стига сте плакали за ш...ните болшевики