10 Февруари, 2015 20:11 3 108 5

Емил Хърсев: От 10 г. имам сметка в HSBC, не съм го крил

  • hsbc-
  • банка-
  • депозити-
  • емил хърсев-
  • швейцария-
  • долари-
  • суис лийкс

Над 380 милиона долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година

Финансистът Емил Хърсев от 10 години има сметка в банка HSBC, само че в лондонския клон. В сутрешния блок на БНТ той заяви, че ни най-малко не е стреснат от изнесените данни, че в същата банка 74 българи са държали пари в сметки с възможност за укриване на доходите. „Става въпрос за една от най-стабилните банки в света”, посочи той.

Според него, изтичането на информацията, след което се разрази скандал, не е случайно, а идва от конкуренцията на банката. „Не е първата банка, ударена по този начин”, заяви Хърсев. „Нищо незаконно няма и нищо крадено няма, ако човек държи сметка в тази банка”, допълни той.

По отношение на информацията, че лице с българско гражданство държи в специалната „услуга” на банката 264 млн. долара Хърсев коментира: „Става въпрос за дружество и най-вероятно не за нетни натрупвания, а за прехвърляне. Никой не държи толкова пари на едно място. Биха били разхвърляни”.

Финансистът изтъкна, че по принцип в движението на пари няма нищо незаконно. „Нашата държава следи ли какво става? Има ли някаква идея. Не че е забранено, но трябва да имаш идея”, каза той.
„За вноса и износа на гъши дроб също няма забрана. Но въпреки това ние имаме статистика за вноса и износа на гъши дроб. А нямаме данни за вноса и износа на пари”, обясни Хърсев.

Кольо Парамов пък смята, че в подобни „специални” сметки в банките се държат парите от външнотърговските дружества от преди 1989 година, които така и не са върнати в държавата. Той настоява „държавата да встъпи в своето право и да организира този процес” и да ползва наличните бази данни.

„За да се разкрие информационната база трябва да се използват абсолютно всички методи и възможности и да се стигне до края”, заяви той.

Над 380 милиона долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година.

Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани в началото на седмицата под името „Суис лийкс“.
В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни - с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство.

Новият скандал „Суис лийкс“ е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света - HSBC, с централен офис в Лондон. Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Крадец от класа на Костов съветник и ковчежник днес всички политици се изповядат при него и понеже живее в Банкя е най близко до Бойко у тях не съм виждал само психара Сидеров което не означава че не е същият.
  • 2 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ТОЙ НЕКА СЕ ХВАЛИ
    АМА КАТО МУ ХВЪРЛЯТ ЕДНО ОДЕЯЛО НА ГЛАВАТА ЩЕ ВИДИ HSBC

    Коментиран от #3

  • 3 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    В казармата на това му викахме „Мечка„ хвърля се одеялото на главата на провинилият се и бои,има страхотен възпитателен ефект,връща в правият път.
  • 4 Анонимен от мъглъта

    0 0 Отговор
    Какъв финасист и специалист е този охлюв! Същият като Каролев и др. подобни "мозъци", съветници, банкери, финасисти, икономисти! Да, но само за тях си! На тяхно място не бих се показъл и по най-долната кабеларка! Какво свършихте и до къде ни докарахте след 25 години съвети и "работа"! Нагли продажници и долни селски тарикати! Дърво и затвор-доживотен! И всичко да върнат на държавата!

    Коментиран от #5

  • 5 Рондо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен от мъглъта":

    Мъгливият е прав на 100 %. За кога и за какво ги чакаме!!!!