Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 12:02 1 194 1

Компенсират земеделци с 6 млн лева заради пропаднали площи

  • земеделци-
  • компенсират-
  • пропаднали площи

Одобрените за подпомагане площи са над 200 000 дка

Средства в размер на 6 млн. лева ще получат земеделските стопани по Държавната схема за компенсиране на земеделски производители с напълно пропаднала реколта заради неблагоприятните климатични условия през 2014 г.

Решението бе взето на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие”, което се проведе в понеделник. Одобрените за подпомагане площи са над 200 000 дка, които са били заети със зърнени култури, спанак, кориандър, лешници, орехи и др. и са унищожени на 100% от осланяване, наводнения, бури и градушки, съобщиха от земеделското министерство.

Компенсацията за плодове и зеленчуци, тютюн и култури, различни от зърнени и фуражни или зимна маслодайна рапица, е в размер на 80% от производствените разходи. Подпомагането за тях ще бъде изплатено до края на 2015 г. Стопаните, при които на 100% са унищожени зърнени и фуражни култури, както и зимна маслодайна рапица, ще получат обезщетение в размер на 50% от производствените разходи. Плащането за тях ще бъде извършено на два транша – 60% от сумата ще бъде преведена до края на настоящата година, а останалите средства – през 2016 г.

Стопаните, чиито площи са напълно пропаднали, но не са били застраховани, ще получат 50% от полагащата се компенсация за съответния вид култура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    Това е смешно.Откъде накъде трябва на тези да им плащат ,че не са успели да си опазят реколтата.