Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 19:40 1 694 1

EVN иска 7% скок на тока. ЧЕЗ и „Енерго про“ още смятат

  • evn-
  • чез-
  • енерго про-
  • ток-
  • цена

АЕЦ Козлодуй няма да иска промяна на цените на тока от юли

Според изчисления на EVN токът за бита в Югоизточна България трябва да поскъпне с 6,98% от 1 юли. Прогнозата е направена обаче при сега действащите цени на НЕК и производителите, каза един от директорите на EVN Калина Трифонова.

Разбира се, това е нашата експертна оценка, която показва какво трябва да бъде, за да имаме качествено снабдяване. Всеки клиент напоследък иска все по-високо качество. Претенциите са наистина да няма спиране, да няма прекъсвания, дори когато има аварии, дори когато има кризи, каквито напоследък зачестяват поради метеорологичните условия, припомни Калина Трифонова.

Според нея въпрос на регулатора е да прецени какво точно да включва в цените, как да балансира различните дружества и необходимостите от инвестиции и вече да започнем да излизаме от социалната функция на енергетиката, която тя изпълнява през последните години.

При скок от 6,98% сметката на едно средно домакинство би се увеличила с около 3,50 лева на месец. От компанията предвиждат също близо 25% от малкия бизнес, който работи с ток ниско напрежение, да излязат на свободния пазар.

Тази промяна на цените за дружествата на EVN България би осигурила необходимите минимум приходи за инвестиции, които компанията може да получи чрез цените, като единствен източник на финансиране на нейната лицензионна дейност. По този начин би се направила стъпка към възстановяване на темпа на модернизиране на мрежата и услугите за клиентите в Югоизточна България, който беше силно нарушен през последните три години след поредица ценови решения.

EVN България стартира инвестициите си през 2005 г. като до този момент компанията е вложила над 1,1 млрд. лв. в услуги и мрежова инфраструктура в Югоизточна България. Пример за успеха на компанията е намаляването на технологичния разход в мрежата средно и ниско напрежение от 19.5% при приватизацията през 2005 г. до впечатляващите 10.1% през 2014 г. Това доведе до реално спестяване на 520 GWh енергия, равно на 320 000 тона CO2 емисии, което е една от най-големите енергоспестяващи мерки реализирани в България. Това постижение е още по-значимо, сравнено със средното ниво на признат технологичен разход на електроразпределителните компании в Югоизточна Европа от 13.99%, което необяснимо контрастира с административно определеното в момента от ДКЕВР ниво от 8% за EVN България.

От ЧЕЗ и „Енерго про“ посочват, че ценовите им заявления ще са такива, че да покриват разходите им и да намалят загубите от продажбата на ток. От НЕК също не дават конкретна прогноза за промяната в цените на тока.

Най-големият производител на ток АЕЦ "Козлодуй" няма да иска промяна на цените от юли. Това каза за БНР изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов.

Ангелов посочи, че в момента НЕК им дължи около 140 милиона лева.

От електрическата компания обаче не дават конкретната си прогноза за промяната в цените на тока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Няма ли някога да поискат поевтиняване?
    Цените само вървят нагоре а не виждам нещо в икономическата обстановка да се променя.