Last news in Fakti

18 Март, 2015 16:48 3 215 3

Лукарски: Над 9000 предприятия се очаква да получат финансиране

  • божидар лукарски-
  • предприятия-
  • очаква-
  • получат-
  • финансиране

Министърът очаква 1 млрд. лв. частни инвестиции по ОП Конкуренто-способност

Лукарски: Над 9000 предприятия се очаква да получат финансиране - 1
Снимка: МИ

Над 9000 предприятия се очаква да получат финансиране по новата Оперативна програма по „Иновации и Конкурентоспособност”. Това каза по време на пресконференция министърът на икономиката Божидар Лукарски при представянето на одобрената Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност” 2014-2020 г.

Основната цел на Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност” е постигане на динамична и конкурентоспособна икономика чрез развитие на иновациите, предприемачеството, капацитета за растеж на малките и средни предприятия (МСП), енергийната и ресурсната ефективност на предприятията.

„Програмата „Иновации и Конкурентоспособност” е сериозен успех. Тя беше заявена като приоритет от правителството при неговото конституиране и в частност от Министерство на икономиката. Работихме сериозно и отразихме всички забележки. Това е една от първите програми, които са одобрени и стартират“, посочи Лукарски.

“Разчитаме чрез програмата да се мобилизират допълнително над 1 млрд. евро частни инвестиции, да се увеличи делът на иновативните предприятия, да нарасне производителността на Малките и средни предприятия и да се намали енергийната интензивност на икономиката“, заяви той.

„ОП „Иновации и Конкурентоспособност” е основен програмен документ на национално ниво, който очертава помощта на българския бизнес от европейските структурни инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г", подчерта министърът. Общият бюджет на програмата е 1 390 135 930 евро,  като от тях 85% са финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% -  национално съфинасиране.

„Ресурсът на оперативната програма е разпределен в 5 приоритетни оси. Основният фокус на програмата е съсредоточен върху иновациите и малките и средни предприятия. В рамките на приоритетна ос 1

„Технологично развитие и иновации“ се подпомагат иновациите, като финансирането по нея е в размер на 250 млн. евро. Приоритетна ос 2 Предприемачество и капацитет за растеж на МСП е с ресурс от 593 млн. евро, а бюджетът на приоритетна ос 3 „Енергийна и ресурсна ефективност“ е 264 млн. евро.", посочи министър Лукарски.

„По Приоритетна ос 4 е предвидено Премахване на пречките в областта на сигурността на доставките на газ и Подкрепа за изграждането на територията на България на междусистемна газова връзка  България – Сърбия“. Приоритетна ос  5 е за Техническа помощ  за подкрепа за ефективно и ефикасно изпълнение на дейностите по ОПИК.

Вече е в ход подготовката за обявяване на първата процедура по ОПИК 2, която ще е за подобряване производствения капацитет  на Малките и средни предприятия. Очаква се тя да стартира в края на март. Разработени са и са одобрени от Комитета по наблюдение критериите и методологията за подбор на проекти по процедурата. В момента се подготвят насоките за кандидатстване и пакета документи към тях. Очаква се още по първата процедура документите да могат да се подават изцяло по електронен път, съобщи Ивелина Пенева, изпълняваща длъжността зам.директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК).   Министър Лукарски обяви, че в Министерство на икономиката ще обяви конкурс за нов ръководител на дирекцията, отговаряща за ОПИК.

Следим много внимателно ситуацията в "София Тех парк" и всички строително-монтажни дейности и проекти се движат абсолютно по график, каза министърът. Според него няма причина за опасения, че страната ни може да претърпи финансови корекции за забавяне. По предишната програма „Конкурентоспособност“ има 3% наддоговориране, така че няма да има загуба на средства, каза Людмила Тозева, началник отдел „Програмиране“ към ГД ЕФК. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Пък ние очакваме от миналата година един умрял кон да рита.
    По документи сигурно в БГ се трудят целия Китай,че и половин Индия.
    Голямо гепене ще падне.
  • 2 F911

    1 0 Отговор
    Дъра бъра да става. Малките фирми пак ще гледат как средните стават големи.Още преди да си се изправил вече са те препънали.Такова е положението в БГ.
  • 3 mito

    0 0 Отговор
    тия що говорят глупости ! миналия програмен период беше пълен провал - кражби - скандали - кражби .... как да се очаква нещо положително като се знае как се действа - нека да направят отчет за предишния период , анализ на резултатите , да синтезират кои са бенефициентите и имали сред тях някои не приближен на управляващите (имам предвид всички в парламента) и ако има такъв кой го е пуснал да мине през ситото ... очакванията са всички взели до сега да вземат пак , като симпатизантите на СДС ще си вдигнат резултата чувствително , а БСП и ДПС фирмите ще имат лек спад в усвояването (по очевадни причини)