6 Април, 2015 11:00 2 864 0

Махалото на очакванията

  • махалото-
  • очакванията-
  • владислав хаджидинев

Поредна седмица на европейско надмощие за международните пазари на акции

Поредна седмица на европейско надмощие за международните пазари на акции. Европейският индекс Euro Stoxx 50 поскъпна с 0.99 процента, докато американският му конкурент S&P 500 само с 0.29 процента. И макар, че в петък пазарите в щатите бяха затворени заради великденските празници там, това не попречи да се публикува месечния доклад за състоянието на американската работна сила, се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Surprise!

Докладът за американската заетост за месец Март направо взриви всички прогнози, като показа данни значително по-слаби и от най-песимистичните такива. През миналият месец в САЩ са били създадени 126 хиляди нови работни места, докато консенсусната прогноза бе за около 237 хиляди нови работни места. Безработицата остава непроменена на ниво от 5.5 процента.

Този доклад показва най-слабият растеж на работни места от декември 2013г. Но за пазарите на акции, значението на този доклад не е фокусирано директно върху състоянието на пазара на труда, а върху влиянието му върху решението на Федералния Ререрв на САЩ (Фед), кога да започнат с покачването на лихвените проценти.

Преди публикуването на доклада очакванията на пазарите се колебаеха между септември и декември (тази година), като евентуална дата за първо покачване на лихвите. С този доклад очакванията определено са изместени за по-късен момент – тоест декември най-рано, а защо не чак през 2016г. Септември все повече отпада като реалистичен вариант.

Разбира се, пазарите, както и Фед ще продължат да наблюдават внимателно динамиките в пазара на труда, защото именно този фактор ще бъде основен при вземането на сакралното решение. Следователно, с голяма вероятност може да се каже, че през идните месеци пазарите на акции ще преживеят по-голяма волатилност: по-големи колебания в стойностите си.

При сценарии, в който данните за пазара на труда продължат в духа от миналата седмица, тоест рязко влошаване в състоянието на работната сила и евентуално влошаване в безработицата, е възможно Фед допълнително да отложи повишението на лихвените нива в американската икономика за неопределено време. От друга страна, ако данните отново покажат устойчив растеж на работни места, каквато бе тенденцията през последните петнадесет месеца, в края на годината може би ще бъдем свидетели на първото повишение на американските лихви.

Action Plan

Пазарите никак не обичат неяснота. А огромната изненада, която бе сервирана миналият петък създава точно това. В краткосрочен план ефектите ще са два. От една страна пазарите на акции ще се радват, че Фед няма да дръпне кранчето твърде рано и евтините пари ще продължат да са факт, поне до края на годината. От друга страна, внезапни промени в икономиката и конкретно в пазара на труда ще изнерви много инвеститори, някои от които ще опитват да се защитят, като продават позиции или използват деривативни инструменти за хеджиране. Така че повишената волатилност едва ли ще бъде избегната. Затегнете коланите – навлизаме в поле от турболенция!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА