27 Април, 2015 11:15 3 092 0

Рикошет

  • рикошет-
  • първа инвестиционна банка-
  • владислав хаджидинев

Международните пазари на акции миналата седмица показаха, че продължават да се търгуват в положителна тенденция

Международните пазари на акции миналата седмица показаха, че продължават да се търгуват в положителна тенденция. Американският индекс S&P 500, постигна резултат от 1.75 процента и отбеляза нов исторически рекорд от 2120 точки. Европейският Euro Stoxx 50 поскъпна с 1.09 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Бързата работа

Основен фактор за оптимистично настроение на пазарите на акции бе серията от данни публикувана миналата седмица, относно състоянието на американската икономика. Макро икономическите показатели подсказват, че през първото тримесечие на 2015 година растежът на икономиката в САЩ вероятно ще е по-слаб от очакваното.

Следователно, пазарите все повече прогнозират, че Федералния Резерв на САЩ (Фед) допълнително ще забави датата на първото покачване на лихвените проценти в американската икономика. В началото на годината се спекулираше, че Фед ще направи първото покачване между Юни и Септември тази година. В последствие очакванията се изместиха към периода Септември – Декември. В момента сякаш очакванията все повече се насочват към 2016 година.

Във всички случаи положението за пазарите на акции е много добро. Ниските лихви в икономиката влияят чудесно на пазарите на акции. Така, че колкото по-дълго това състояние се задържи толкова по-добре за инвестициите в акции.

Без план Б

Стратегията на гръцкото правителство да изнерви, обърка и изплаши европейските си партньори в опит да спечели достъп до поредната порция спасителни заеми, някак си проработи поне миналата седмица.

Гърция имаше срок до петък, (когато се провеждаше среща на финансовите министри на Европейският Съюз (ЕС)), да представи план с реформи, като условие за получаване на новата финансова подкрепа. Без тази подкрепа се очаква Гърция да изпадне в несъстоятелност до края на Май. Е, Гърция действа агресивно и не представи никакъв план.

Логично, някои финансови министри са направили опит да повдигнат темата за „план Б”. (Ако приемем, че „план А” е сценарий, в който ЕС и Гърция намерят общ език и разумно решение на гръцкия проблем, то вероятно „план Б” би бил точно обратно – не намиране на решение и евентуално изпадане в несъстоятелност на Гърция и напускането й на еврозоната.)

Засега идеята за „план Б” среща гигантска съпротива. На първо място, разбира се, от страна на гръцкото правителство, но и от основните лидери на ЕС. Интересното е докога това положение ще издържи.

За всички е ясно, че Гърция не може да се справи сама с финансовите си проблеми, но агресивното и поведение спрямо ЕС не би трябвало да бъде толерирано прекалено дълго. Иначе, това би могло да провокира и други членове на ЕС, някои от които с много по сериозно значение за ЕС, да опитват подобни стратегии за справяне с проблемите си.

Action Plan

Пазарите на акции продължават да са под силното влияние на макро данните идващи от САЩ и най-вече от перспективата за повишението на лихвените нива в американската икономика. На този етап данните дават спокойствие на инвеститорите, защото през първото тримесечие икономиката вероятно е забавила темпа си на растеж под прогнозираният такъв, а повишението на лихвите за пореден път се измества за по-нататък. Следователно, продължаваме напред без много да му мислим. Успех!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА