Last news in Fakti

19 Май, 2015 18:11 1 349 4

Стоян Мавродиев: Срещите ми с Цветан Василев са преувеличени

  • стоян мавродиев-
  • цветан василев-
  • срещи-
  • преувеличени

В рамките на своите правомощия КФН е спряла търговията с акции на КТБ АД

Комисията по финансов надзор няма законови правомощия да упражнява надзор върху дейността на КТБ като банка по отношение на основната й дейност по набиране на депозити и отпускане на кредити, както и да осъществява банков надзор спрямо банките в страната. Това заявява председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Правомощията на КФН са единствено по отношение на надзор на небанковия финансов сектор – в т.ч. пенсионно- осигурителни дружества, пенсионни фондове, застрахователи и застрахователни посредници, управляващите дружества, публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, инвестиционните посредници, като за банките, имащи право да предоставят инвестиционни услуги (банки – инвестиционни посредници), правомощията са силно ограничени. КФН регулира също и капиталовите пазари, като следи публичните дружества регулярно да разкриват законово определената информация за  инвеститорите, както и да спазват приложимото специално законодателство.

В рамките на своите правомощия КФН е спряла търговията с акции на КТБ АД в качеството й на публично дружество, защитила е правата и интересите на инвеститорите, не е допуснала да бъде активиран компенсаторния механизъм, предвиден със създаването на Фонда за компенсиране на инвеститорите, от който не бе изплатен нито лев обществени средства спрямо ощетени инвеститори.

Дружествата, поднадзорни на Комисията за финансов надзор, които медийно са определяни като притежавани и/или контролирани от г-н Цветан Василев, са били санкционирани повече от 40 пъти с глоби за стотици хиляди лева за последните 5 години – в това число застрахователна компания и инвестиционен посредник.

Опитите чрез манипулирани списъци да бъде внушено на обществото, че към Цветан Василев, КФН е имала специално отношение са продукт на пропагандата. Нова ТВ в поредица от репортажи излъчва страници с моето име, на някои от тях видно нанесено допълнително, след употреба на коректор и нито веднъж, като нито веднъж не постави въпроса за достоверността на въпросните тетрадки. Заявявам категорично, че броят на срещите ми с г-н Цветан Василев е преднамерено преувеличен, не провеждам срещи в събота и неделя, не ходя с охрана. Маниерът да се използва троха истина, за да се градят върху нея кули от инсинуации принадлежи към друго време, което вярвам е останало в миналото на страната ни, заявява Стоян Мавродиев.

Невъзможността да бъде разграничена банкова от небанкова финансова дейност, както и дейността на Банков надзор към БНБ от тази на КФН говори за невежество, а съзнателното манипулиране на общественото мнение – за злонамереност.

Натискът,  който изданията на „Икономедия” АД оказват систематично върху председателя и членовете на КФН, с оглед на това да бъдат принудени заради имиджови причини да не спазват закона е безпрецедентен и извън всякакви правила на зачитане на независимостта на държавния надзор, прогласена от европейското и националното законодателство, твърди Мавродиев.

Призовавам журналистите да не допускат да бъдат използвани като инструменти за постигане на бизнес цели на собствениците на медии.

Нетърпимостта към срастването на бизнес, политика и медии трябва да бъде еднаква към всеки без значение как се казва той. В противен случай цялата борба за свобода на словото, независимост и демокрация изглежда твърде безпринципна.

Допълнителна информация:

В рамките на няколко изслушвания на ръководството на КФН пред Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, проведени в началото на 2015г., бяха предоставени детайлни отговори на поставени въпроси относно надзорните правомощия на КФН спрямо КТБ АД. В приетия след изслушванията доклад на Комисията по бюджет и финанси, сред останалите констатации, по отношение надзора на КФН над КТБ АД, народните представители категорично посочват, че „КФН е предприела необходимите мерки по защита на активите и интересите на клиентите и инвеститорите в КТБ АД, в съответствие с действащата регулаторна рамка”, както и че цялостния осъществяван от КФН надзор върху КТБ АД е бил изцяло съобразен с действащото законодателство.  Докладът на Комисията по бюджет и финанси е публично достъпен и може да бъде прочетен в пълнота на интернет страницата на Народното събрание на адрес: http://parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2330/reports/ID/5207

В публикувания от Европейската комисия (ЕК) Национален доклад за България за 2015 г., включващ задълбочен преглед на предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси от 26.02.2015г., еднозначно е посочено, че упражняваният от КФН надзор е строг. Посочено е също, че КФН разполага с ограничени надзорни правомощия спрямо банките, с изключение на банките-попечители на пенсионните фондове (каквато КТБ АД не е била никога). Докладът на ЕК е публично достъпен и може да бъде прочетен в пълнота на сайта на ЕК на адрес: http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2015/cr2015_bulgaria_bg.pdf

КФН, като член на Европейския орган за ценните книжа и пазари (ESMA) и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), е обект на постоянни и задълбочени проверки (peer reviews) от страна на тези европейски специализирани и неполитически органи.  През последните четири години КФН е била обект на тринадесет такива проверки, извършени от страна на ESMA и EIOPA, като някои от тях продължават и в момента.  Приключилите проверки са завършили с доклади с технически препоръки, които са своевременно и адекватно взети под внимание и адресирани съответно. Докладите за приключените проверки от страна на ESMA и EIOPA потвърждават, че КФН спазва стриктно европейското законодателство и работи съгласно утвърдените професионални европейски стандарти.

Всичко изброено – положителният доклад на Европейската комисия, изключително силният и подкрепящ КФН доклад на Комисията по бюджет и финанси, както и постоянните проверки от страна на ESMA и EIOPA, показват по недвусмислен начин, че КФН стриктно спазва националното и европейско законодателство и следва най-високите европейски професионални стандарти. Надали има друга държавна институция в България, която да е била проверявана и оценявана от толкова различни местни и чужди професионални органи.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил цветанов

    0 0 Отговор
    Мавро всеки ден ходеше да докладваш на бащицата Цецо какви шитове въртиш най- вече срещу Прокопито и войната ти с Богоев. Щом аз го знам дето си седа на село и се пасем овците от Сапард, сметай лошите ти душмани какво знаят. Времето ти е преброено, чува се че ще си първия подкаран за корупция от бушоните на Герп. Още повече че Бащицата от Банкя отдавна те шкартира, а напоследък разправя че не си от Герп. Централния софийски те зове

    Коментиран от #2

  • 2 Здравко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "васил цветанов":

    +1
    Много точно мнение и констатация колега! Лошото е ,че пак от ГРОБ и от ДПС зависи всичко !
  • 3 Даниел Димитров

    0 0 Отговор
    Ейй те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.