22 Април, 2020 21:15 4 030 15

Невиждан срив: коронавирусът зарази и петрола

  • петрол-
  • цена-
  • коронавиус

И това не се бе случвало - производителите да плащат на търговците, за да се отърват от суровината, а не обратното

Невиждан срив: коронавирусът зарази и петрола - 1
Снимка: Shutterstock

Какво се случи на пазарите?

Заради кризата с Ковид-19 цените на петрола паднаха драстично през последните няколко седмици. Появиха се разногласия между страните от ОПЕК и другите производители. Същевременно в началото на седмицата някои договори за доставка на петрол изтекоха. Складовете са пълни и нови поръчки няма, за да се освободи капацитет. Затова в понеделник цената на американския суров петрол се срина под нулата.

Цените на петрола зависят основно от търсенето и предлагането. Затова в период на икономическо затишие, предизвикано от пандемията, търсенето, а съответно и цените са в състояние на свободно падане. Компаниите поръчват по-малко петрол, самолетите не летят, а потребители си стоят вкъщи и не карат автомобилите си.

Кои договори предизвикаха ценовия шок?

Т.нар. фючърси за месец май изтекоха на 21 април. Това означава, че тези, които разполагат с договори към тази дата, ще получат обвързаните с тях доставки. Полученото количество петрол постъпва в съответните съоръжения за съхранение, за чието ползване се плаща. Доставките за май вече са планирани, но резервоарите са пълни и цената за складирането се увеличава. Ето защо инвеститорите бягат от тези договори, вследствие на което цените паднаха под нула долара.

Защо е засегнат предимно американският сорт петрол West Texas Intermediate (WTI)?

Петролът в САЩ се дистрибутира от Оклахома. Най-голямото в света съоръжение за съхранение на нефт се намира там и доставките се извършват от него. Но там няма свободни складови пространства. Складирането в момента струва около десет долара за барел, а цената вероятно ще продължи да се покачва. Европейският суров петрол от сорта Брент разполага с повече алтернативи за складиране.

Какви са последиците за компаниите в бранша?

Ако цените се останат толкова ниски, това може да доведе до просрочване на заеми и до повишаване на безработицата. В САЩ цялата фракинг индустрия е на ръба на пропастта заради спадналите цени. Според експертите компаниите се нуждаят от цена поне 50 долара за барел, за да не работят на загуба.

Защо Тръмп купува петрол?

За да се постави в светлината на прожекторите. Американският президент обяви, че САЩ ще закупят 75 милиона барела като мярка за стабилизирането на цената и за увеличаване на националните резерви. Това количество обаче е равно на цялото търсене по света за един ден. Следователно акцията на Тръмп е само капчица в океана. По-ефективна е постигнатата договореност на страните от ОПЕК с други страни-производителки, като Русия, за намаялване на дневното производство с 10 милиона барела петрол. Но страни като Саудитска Арабия и Русия са изправени пред голямо предизвикателство, защото до голяма степен финансират националните си бюджети именно с приходите от петрол.

Как ще повлияе всичко това на цените на бензина и мазута?

Слабо. В Германия например данъците и митата определят над 50% от общата цена. Н началото на тази седмица и цените на суровивя петрол Брент паднаха драстично, но засега се задържат на 21 долара за барел. Затова цените на горивата по бензиностанциите, както и тези на мазута, може да паднат, но с малко и не веднага.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 9 Отговор
    И газта и храната и водата и кснализацийте, ама най много е заразил главите на хората, само шведите не се предават

    Коментиран от #6

  • 2 muzis

    42 2 Отговор
    При нас 1,98 Накой здраво лапа ,ма кой
  • 3 Обективен

    18 27 Отговор
    Щатите-бълха ги ухапала, Китай ще спести милиарди от евтиния петрол... Обаче Путя и арабите, ще изпукат от глад

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Пурко

    30 0 Отговор
    Милиони автомобили спряха, аз лично не съм ходил на бензиностанция от 40 дена. Няма търсене на петролни продукти и цената пада.
  • 5 Кутьо

    9 14 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Русия мизерства вече.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 345

    23 0 Отговор
    То че се е сринал петрола е добре ама нас кво ни грее това
  • 8 Сондьор

    21 8 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Защо ли не фалират руски петролно компании а американски.

    Петрола е само 8% от БВП на Русия и е съвсем малко повече от този на САЩ.

    Саудитците наистина ще го отнесат защото и Тръмп забрани вноса от тях но пък те са най големите притежатели на ДЦК от САЩ - ако закъсат те ще почнат да ги продават - ха познайте какво ще се случи тогава. Познайте и какво ще се случи с петро-долара.

    Така че не го мислете Путин - много добре си изигра картите.

    Коментиран от #9, #13, #15

  • 9 Пурко

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сондьор":

    Да купуваш ДЦК на USA е равно на самоубийство.
  • 10 БАХ

    12 4 Отговор
    Всички в България се радваме , че Америка постепенно затъва и загива !
  • 11 Опа

    16 0 Отговор
    Абе не знам кой какво е заразил ама гледам цената на дизела не мърда от 1,90лв (по нашия край). А когато цената на петрола се увеличава на другия ден цените по бензиностанцийте скачат. Е сега някой ще отрече ли очевадното!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 оня с коня

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Опа":

    Ами смени "Края" ,щото по Нашия пък КЪМ МОМЕНТА положението е :Цена Дизел - 1,49.Цена Бензин А-95 - 1,49.Цена Газ - 0,63.Бензин А-100- 1,89.Това са цени на Марешки и на ОЩЕ 1 Верига.Има и по-скъпи Горива по другите Бензиностанции,но говорим за най-ниските налични цени.

    Коментиран от #14

  • 13 Bigbb

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сондьор":

    Ех експерте , експерте и от политика разбираш и от вируси и от финанси пууу добре , че си ти експерте
  • 14 Опа

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Това не е решение. Измисли нещо по умно
  • 15 Antymediator

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Сондьор":

    Ясно е ,че лъжеш!
    Всички руски тролове сте лесно разпознаваеми!
    Над 50% от руския БВП се формира от петрол, газ и суровини.
    Колкото по-слаба е Русия, толкова по-добре е за България.Когато са слаби имат по-малък ресурс да дестабилизират България и ЕС