Last news in Fakti

20 Юли, 2015 14:01 3 930 1

Върховна седмица за пазарите на акции

  • пиб-
  • първа инвестиционна банка-
  • върховна-
  • седмица-
  • пазари-
  • акции

Американският индекс S&P 500 поскъпна с 2.41 процента, а европейският Euro Stoxx 50 с цели 4.01 процента

Върховна седмица за пазарите на акции. Американският индекс S&P 500 поскъпна с 2.41 процента, а европейският Euro Stoxx 50 с цели 4.01 процента. Този скок в ценните на акциите може да се тълкува и като края на една неприятна фаза за пазарите на акции, която започна в средата на април. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка (ПИБ).

И да и не

След като в последният момент правителството на Ципрас все пак се съгласи с условията на кредиторите си, с цел да получи нова порция спасителни заеми, рискът Гърция да изпадне в несъстоятелност и да напусне еврозоната, рязко спадна.

Разбира се, ситуацията въобще не е решена окончателно. Предстоят нови изтощителни преговори, в които ще има да се доуточнят важни детайли като възможността част от гръцкият външен дълг да бъде опростен, а също и отсрочен. Но поне на този етап голямата катастрофа е избегната и това ще даде глътка въздух и на двете страни – Гърция и нейните кредитори – да преосмислят случилото се и да планират бъдещето.

Днес банките в южната ни съседка отварят за първи път от три седмици. Вероятно тази седмица ще стане ясно какви точно са щетите за гръцкия банков сектор и дали ще има нужда от капитализиране.
Колкото до Ципрас, въпреки силната подкрепа, която получи от гръцкия народ на референдума преди две седмици, е много вероятно правителството му да не издържи още дълго. Но трябва да се признае, че Ципрас в няколко ключови момента изигра изненадващи ходове, което не изключва възможността да намери начин за още политическа подкрепа и да се задържи на власт.

Action Plan

Пазарът се завръща в дългосрочната си положителна тенденция. Режим, любим за повечето инвеститори. Въпреки, че гръцката криза ще продължи да бъде основен фактор за пазарите, вече няма да бъде „единственият” фактор, както бе последният месец и половина. Следователно, пазарите ще се нормализират и ще насочат вниманието си към голямата картина – икономиките на САЩ и Европа, покачването на лихвените нива в САЩ и подобни истории.

Пазарните индекси вероятно ще продължат да се търгуват в положителен тон и тази седмица. За S&P 500 очакваме опит да надскочи исторически рекордната си стойност от 2134 точки. А Euro Stoxx 50 има потенциал да тества най-високите си стойности от началото на годината (от 3836 точки).

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    0 0 Отговор
    Този "главен специалист", когато подхване да се изказва по някоя тема е хубаво да се подготви преди това, особено ако го прави публично.