Last news in Fakti

21 Август, 2015 19:32 3 616 21

Какво да правим с Топлофикация – София?

  • тец-
  • парно-
  • топлофикация

Топлофикация-София АД е най-големият кредитор на КТБ с над 90 млн. лева след Фонда за гарантиране на влоговете. Страхотен пример за столичани да си плащат редовно сметките за парно. При положение, че това е вторият най-голям проблем за компанията

Мнението на Владислав Панев е публикувано в блога му

„Топлофикация София“ АД е на път да се превърне от столичен в национален проблем. Претърпените удари на няколко фронта – лошата събираемост на вземанията, лошото управление, заради което загубите по трасето се увеличават въпреки ремонтите на топлопреносната система и почти загубените 90 млн. лв. в КТБ, като че ли правят потъването на компанията неизбежно. А това крие опасност от покриване на щетите чрез една или друга форма на заличаване на вземанията на основния доставчик на дружеството „Булгаргаз“ и на БЕХ.

НЕИЗБЕЖНО ЛИ Е ТОВА?

Според мен, да. Подозирам обаче, че сред управляващите и на държавата, и на столицата, има достатъчно финансови магьосници, които да намерят начин това да се случи. Аз се сещам за няколко. Помним как кметът Бойко Борисов прехвърли преди години „Топлофикация“ от общината към държавата. След което премиерът Борисов върна обратно компанията в общински ръце.

Като нищо БЕХ и „Булгаргаз“ могат да решат да „инвестират“ вземанията си в акции от дружеството, като по този начин изчистят баланса му.

Дългосрочно разсрочване и отписване на вземанията също са възможен сценарий.

ЗАЩО „ТОПЛОФИКАЦИЯ“ ПЛАНИРА НОВИ ЗАГУБИ?

Като че ли дружеството е хванато във финансов капан. Колкото и да говорим, че е монополист, то на практика отдавна не е такъв.

Поддържаният през последните години дисбаланс в цените на електро- и топлоенергията, както и значителните иновации в сферата на източниците на енергия, тласкат все повече потребители да ползват алтернативен начин за отопление. Инверторните климатици вече излизат по-евтини от парното. Дори данните на самата „Топлофикация“ показват, че въпреки присъединяването всяка година на нови сгради към топлоснабдителната мрежа, производството и продажбата на топлоенергия във физически обеми спадат.

Не виждам начин тенденцията да се обърне, освен ако не задължим столичани да ползват услугата й (крайно вреден и ретрограден подход) вместо да се възползват от новите, по-икономични технологии. В периода 2011-2014 г. произведената топлоенергия намалява с 15%, като тенденцията е постоянна, което означава, че по-скоро не се влияе от това колко тежка е зимата. В същото време загубите по трасето от изтичане на пара се увеличават, макар и с малко, до 18.25% от произведения обем.

Отчетен период  Отпусната топлинна енергия, мвтч. Транспортни разходи, %
2009 г.  4 955 171   17.52
2010 г.  4 952 608   18.03
2011 г.  5 120 532 17.18
2012 г. 4 846 314 17.54
2013 г. 4 500 899 17.46
2014 г. 4 379 000 18.25

Изводът ми от предоставените от „Топлофикация“ данни е, че ясно се вижда тенденцията за намаление на обема на продажбите. Според дружеството увеличението на загубите по трасето е пряко свързано със спада на производството и в това наистина има логика. Тоест, независимо от извършващата се подмяна на тръби, загубите като процент от продажбите ще растат. Компанията регистрира малък ръст на събираемостта на вземанията си, но от отчета за 2014 г. се вижда ясно, че сумата им набъбва до критични нива (натрупани 476 млн. лв. по балансова стойност към декември 2014 г. при годишни продажби на топлоенергия от 289 млн. лв.). Освен това обещаната от правителството мащабна програма за саниране на панелни блокове би трябвало на теория да понижи значително разхода за парно на софиянци. Това означава и нови намаления в търсенето и продажбата на топлинна енергия.

ЛОШО ЛИ Е АКО „ТОПЛОФИКАЦИЯ“ ФАЛИРА?

Не непременно. Разбира се, вариантът с агонията на този гигант, който може с години да продължи да получава допинг от общината и държавата съществува, и той е лош. Защото не само, че ще се мъчим да оздравяваме пациент в клинична смърт, но и за постигането на тази цел всячески ще спираме влизането на нови технологии, което пък ще води до блокирането на страшно много бизнес инициативи. За съжаление, това е по-вероятният сценарий. Не влагаш особено голямо творчество в него, а и досегашните схеми за печелене на гърба на софиянци, а и на всички данъкоплатци, си стоят.

ЗЕЛЕНА АЛТЕРНАТИВА

Има обаче и друго възможно развитие. Знаем клишето, че китайски думите криза и възможност се изписват по един и същи начин. Определено тази поговорка се отнася и за столичната „Топлофикация“. Както и за топлоподаващите системи в редица западни градове, където през последните 20 години са извършени революционни трансформации. В случая нямаме много какво да губим. Когато едно дружество е отвъд ръба на фалита, е време нещо във функционирането му да се промени.

Хаотичната несъстоятелност винаги е алтернатива, но тогава рискуваме да нарежем на скрап градена с десетилетия инфраструктура, макар и поостаряла. А и да оставим цяла София да се отоплява с електричество, което не е най-ефективният начин.

Добрата алтернатива е да отворим широко вратите на общественото топлоснабдяване за частната инициатива. И то такава, идваща от етажната собственост на отделни блокове, но и от всякакви по размер  предприемачи.

Как става това? Като реално се отворят тръбите на „Топлофикация“ за пренос на пара от всеки, който пожелае, срещу съответната цена. По света има достатъчно примери на блокове, които инвестират в слънчеви панели за топла вода на покривите си. Нищо не пречи и при нас да им се разреши да наемат или дори да купят наличните вече тръби, за да използват изграденото през годините. Тази технология се доказва като икономически ефективна за много къщи в страната, най-вероятно ще е такава и за панелните блокове. Така или иначе, хората които живеят там, ще инвестират в такъв проект за своя сметка. Вероятно няма как слънчевите панели по покривите да покрият изцяло нуждата от отопление, но могат да бъдат част от решаването на проблема.

А заедно с истинско саниране, а не с предложеното от Лафка политиците в България половинчато и извършвано от приятелски фирми на съмнителни цени, това би могло да бъде цялостното решение.

Да не говорим, че превръщането на панелни блокове в сгради с нулев или минимален разход на енергия означава рязко намаляване на зависимостта на страната от доставки на горива от Русия, и потенциални инвестиции в строителни дейности и иновационни решения за милиарди левове. Нещо, от което икономиката ни има нужда в момента.

КОНКУРЕНЦИЯ

Съвсем реално е топлопреносната мрежа на „Топлофикация“ да се отвори и за производители на топлоенергия от други източници, стига да са конкурентоспособни. Защо не и обособяването на отделните ТЕЦ-ове под шапката на дружеството като отделни компании, така че да се конкурират помежду си (ако е технологично възможно). Отварянето на системата за реално състезание между повече доставчици ще я направи по-ефективна в дългосрочен план. Или най-малкото би следвало да се направи анализ какво е възможно и евтино да се извърши чисто технически. Би следвало да се помисли и за влизането на чуждестранен мениджър в управлението на „Топлофикация“. Навремето Световната банка предлагаше финансиране за това, но управниците ни не се съгласиха.

Друг вариант е и аутсорсингът при събирането на сметки. Може да се започне от кварталите с най-ниска събираемост.

Подмяната на тръбите с европейски пари се извършва и в момента, важното е процесът да продължи без сътресения като това от миналата година с 90-те милиона лева, останали за тази цел в КТБ.

Така че възможностите са много и със сигурност пропускам някои. Остава да изберем дали да се опитваме да съживяваме мъртвец със старите похвати или да приложим нещо ново за нас, но изпробвано и работещо в успешните държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    1 0 Отговор
    най-добре да се взриви топлофикация
  • 2 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    Нужен е граждански натиск.... Да питаме кандидатите за кмет, за съветниции .... какво ще правят с парното..... Иначе и в лятото ще тече по тръбите гореща вода .....
  • 3 Рондо

    1 0 Отговор
    Причината да продължава да съществува `Топлофикация`в този си вид е една - ГАЗ; а целите са две: политическа(ау,какво ще правим без съветския газ) и икономически-непоносимите за много домакинства цени през газа отиват пак в съветския съюз.
  • 4 Татяна Стоева

    1 0 Отговор
    Крайно време е. страхувам се, обаче, че има хора, на които не им е изгодно по една или друга причина.
  • 5 Киро

    0 1 Отговор
    Приватизация за 1 лев и обществен договор, в който ясно пише как се формират цените на топлоенергията.

    Достатъчно ясен ли бях?
  • 6 Рондо

    1 0 Отговор
    Г-жо Стоева(4), в България предприятията частни станаха; България икономическия ,политическия и военен курс обърна на 180 градуса;обществено-политическите отношения се промениха; общественият строй се промени .....НО ТОПЛФИКАЦИЯ НЕ СЕ ПИПА!Всичко друго,но не и Топлофикация.Няма комунизъм,няма капитализъм-каквото и да се случи Топлофикация е недосегаема.За да не се пипа някой има интереса и СИЛАТА да не променя нищо.Иначе тази тромава,губеща и мразена структура отдавна да е отмряла.Който държи Топлофикация командва държавата-друго обяснение няма.
  • 7 армаган мустафов

    0 0 Отговор
    няма какво да се прави - няма нужда от протести- там 20% са платени, а другите са т@пац№ в $тадото. Може да поискате жалба с входящ номер от общината, понеже само така може да хванете тарикатите за т.....т€, обаче там ще ви поискат и бележка за платени данъци, църковно свидетелство за раждане (да не би да сте вампири), платена застраховка и данък на колата, пръстови отпечатъци и кръв от девственица....
  • 8 Чао Топломистификация

    1 0 Отговор
    Вълшебните думички са две: КЛИМАТИЦИ и САМИРАНЕ. Ако всеки ги изпълни що годе както си треба, а не както майсторо му каже, икономията ще достигне над 90 процента. Иначе, другите възможности, включително и тези за развитие на Централното топлоподаване, се блокират законово. Например, на Кауфланд е отказано да си изгражда термопомпени системи на обектите, защото никой нямал право да дупчи под София.
  • 9 барбалан

    0 1 Отговор
    Решението е ИНДИВИДУАЛНИ договори с топлофикациите - който иска да е спонсор на топлофикация и пладнешки да го крадат, нека да подписва и нека да му е гот, а който не иска топлофикация - да не подписва и да си търси алтернативни начини за отопление и подгряване на вода...
    А иначе каквото и да мислят, за тази соц.структура фалита е неизбежен - колкото по-скоро, толкова по-добре за ВСИЧКИ, иначе загубите само си растат... Да си режат гадните тръби и котли на скраб и да си плащат задълженията, а не да ни ги калкулират на нас...
  • 10 Киро

    0 1 Отговор

    Чао Топломистификация

    Вълшебните думички са две: КЛИМАТИЦИ и САМИРАНЕ.

    ========

    Първо се научи как се пише саНиране и после говори глупости!

    А топлата вода от климатика ли ще дойде, бе?!

    Я виж в западна европа дали с климатици се топлят зимата!

    Аман от глупости и байганювщини!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 S Doichinov

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Кире,случайно да знаеш,че има климатици които топлят вода?Термопомпи Кирееее
  • 12 S Doichinov

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Аз съм без парно(няма в блока)и нали не си мислиш,че се къпя със студена вода?Има бойлери на ток като са скъпи термопомите.

    Коментиран от #14

  • 13 Лари

    1 0 Отговор
    Общо взето Топлофикация е едно ненужно зло!При тази сиромашия в която живеем да си дава човек цялата заплата за парно си е безумие.Звучи ми несериозно вънка минус 20 градуса а аз да намалявам вентилите или да спирам радиаторите ,че тя сметката и така и так все висока.Отдавна съм си сложил климатици на всякъде и
    толкова.Сметката за ток в най студените месеци ми се увеличава със 100лв което е мнооого под сметките за парно.

    Коментиран от #15

  • 14 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "S Doichinov":

    Абе, помпо, хората се развиват, той помпи тръгнал да слага!

    Ми слагай бе, кой ти пречи! И бойлер си сложи, я колко е модерно да си имаш бойлер вкъщи!

    Я иди малко на запад бе, да видиш, всички са с бойлер и помпи - ХАХАХАХА!

    Коментиран от #17

  • 15 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лари":

    Абе общо взето тъп коментар.

    Ненужно зло било - ми отивай си на село и си пали циганската любов на въглища тогава!

    Цялата си заплата бил давал - ми като работиш за стотинки кой ти е виновен?

    Сметката за климатик може да ти е много по-ниска от тази за парно, само ако не пускаш климатика!
    Един тристаен апартамент зимата е 300 лева пряко сили с топлата вода, аз съм на газ и не е много по-различно - 250 лева в студа.
    Имам и климатици, при това най-висок клас, но ги ползвам само лятото.

    А комфорта от радиаторите е несравним с духането на климатика.

    Както обикновено хората с малко Ай Кю се концентрират върху следствието, а не върху първопричината - а именно -лошото управление на Топлофикациите.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Лари

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Ти драги ми не ми обяснявай коя сметка каква е защото аз съм живял с парно през годините когато сметката му беше 18лв на месец!Понеже твоето Ай Кю е много голямо не си успял да вникнеш в това което съм написал а именно ,че с мошеническото управление докарах топлофикация до това положение а ти ако си опрял тук да се фукаш колко пари печелиш и кой си жалко за теб!И щом си на газ явно живееш в някое село!
  • 17 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    Доста сте ограничен знаете ли?
  • 18 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Ти в топлофикацията ли работиш, големи глупости си писал. За пръв път тази зима се стоплихме и изчезна конденза и влагата, откакто ползваме климатик. Продадох си апартамента, за да се оттърва от тези изнудвачи от топлофикация. Плащахме егати сумите за парно, а не можахме да се стоплим, да не говориме, че по половин час течеше хладка вода, а плащахме за топла. Ползвай си със здраве парното с високото си АйКю, аз простата ще си ползвам климатик и бойлер.
  • 19 Киро

    0 0 Отговор
    Я колко са се припознали за индивиди с ниско Ай Кю..ХАХА!

    Слагайте бойлерите и климатиците, следващата ви стъпка е да изкопаете и външни кенефи!

    Хората на запад живеят на парно и топла вода, нашите бай ганювци - лошо било!

    А за оня, дето твърди, че газ се ползва само по селата - позволи ми да ти се изсмея, първо е хубаво да провериш, после да плещиш глупости!

    Или на другата глупост - че климатика премахва конденза!
    Някой не е стъпвал в училище и часовете по физика!

    Коментиран от #20

  • 20 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Киро":

    Как въобще си помисли, че съм влизала в часовете по физика с това мойто ниско айкю?! Въобще не мисля да споря с теб. Както ти казах - ползвай си парното със здраве!
  • 21 МИТ

    0 0 Отговор
    Киро е мутирал тимаджийски трол.