7 Септември, 2015 12:36 4 289 0

Червен флаг

  • първа инвестиционна банка-
  • червен флаг-
  • борса-
  • акции-
  • цени
Червен флаг - 1
Снимка: АП/БТА

Поредна неприятна седмица за пазарите на акции. Американският индекс S&P 500 загуби 3.40 процента, а европейският Euro Stoxx 50 загуби 3.24 процента. Нервността на пазарите се дължи основно на драстично влошените очаквания за глобалната икономика в комбинация с предстоящото решение на Федералния резерв на САЩ (Фед), с което вероятно ще бъдат вдигнати лихвените проценти в американската икономика. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Работна обстановка

Месечният доклад за пазара на труда в САЩ показа смесена картина. От една страна, създадените нови работни места през август са били 173 хиляди, което е под очакваните 223 хиляди. От друга страна, обаче, безработицата е спаднала до 5.1 процента, вместо прогнозираното ниво от 5.2 процента.

В известна степен подобрението в безработицата, въпреки по-малкото създадени работни места през август, се дължи на факта, че данните за предходния месец юли са били преоценени с 44 хиляди нови работни места. Следователно, по-слабото представяне през август е компенсирано с по-добро представяне през юли. В контекста на решението на Фед за лихвените нива в САЩ, което ще бъде обявено на месечната им среща на 17 септември, данните от доклада за пазара на труда подкрепят очакванията на пазара за покачване на лихвите. Все пак до тогава остават около десет работни дни, в които ще бъдат публикувани още доклади с макро икономически данни, всеки от които ще има потенциал да влияе върху пазарите на акции.

Action Plan

Преди три седмици пазарите на акции нарушиха положителната си тенденция и в момента са в корективна фаза. Въпросът за един милион долара е дали тази корективна фаза ще бъде краткосрочна и дали след нея пазарите ще възобновят положителната си тенденция, или това е началото на по-дълъг период, в който тенденцията на пазарите ще се обърне в негативна посока.
Вероятността корективната фаза да продължи по-дългичко е не малка по две причини. Първата е очевидната истина, че пазарите на акции традиционно не се представят добре, когато Фед започне да покачва лихвените нива в американската икономика. Втората е, че пазарът на акции е в положителна тенденция от март 2009,
което прави период от 6 години и 5 месеца. За сравнение предходният период на възход (между октомври 2002 и октомври 2007) продължи точно 5 години.
Следователно, подгответе се за още турболенция. След десет дни ще имаме много повече яснота, след като Фед обяви решението си и представи своите виждания за развитието на американската и на глобалната икономика. В случай че икономическите прогнози на Фед са позитивни, то тогава може би ще наблюдаваме известно успокоение на пазарите. Успех!

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА