14 Септември, 2015 16:02 5 096 0

Моментът на истината

  • моментът-
  • истината

Разнопосочна седмица за пазарите на акции. Американският пазарен индекс S&P 500 приключи седмицата с печалба от 2.07 процента, докато европейският Euro Stoxx 50 загуби 1.03 процента.Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.Цената на доларите Безспорно събитието на седмицата ще е решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) в четвъртък, с което се очаква да се направи първото покачване на американските лихвени нива от 2006 година
насам.

Принципно, покачването на лихвените нива в икономиката има негативен ефект върху пазарите на акции. Това е така, защото по-високите лихви правят цената на кредита по-скъп, което води до свиване в кредитирането и оттам забавяне на икономическия растеж.

Но от няколко месеца насам пазарите са настроили очакванията си Фед да вдигне лихвите през септември. Следователно, ако в четвъртък това стане факт, съществува немалка възможност пазарите на акции да не реагират твърде негативно.

В случай че Фед предпочете да отложи покачването, това би било изненада за пазарите. Реакцията при такъв сценарии вероятно ще бъде еуфорична в краткосрочен план и пазарите на акции ще поемат в любимата посока: североизток.

Action Plan

Дръжте се здраво. Пазарите вероятно ще продължат да бъдат волатилни и преди и след обявяването решението на Фед. Каквото и да се случи факт, е че Фед е на прага да започне нов цикъл на монетарната си политика за първи път от девет години насам, което означава, че инвестиционните стратегии, които работеха
успешно досега, ще трябва да бъдат преразгледани. Особено стратегии тип buy & hold.

И преди сме го казвали – дърветата не растат до небето. Пазарите на акции след дълги период на възход - така наречените бичи пазари - винаги преминават и през негативни периоди - известни като мечи пазари. Текущият бичи пазар започна преди шест години и е един от най-силните и най-продължителните от последните няколко десетилетия. Следователно, колкото повече време минава, толкова повече се увеличава вероятността тенденцията да се обърне и да започне фаза на мечи пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА