Last news in Fakti

20 Септември, 2011 14:32 1 104 1

Осем стъпки напред за България към икономическата свобода

  • фрейзър-
  • българия-
  • икономическа свобода
Осем стъпки напред за България към икономическата свобода - 1
Архив

България се нарежда на 28-мо място в списъка от 141 държави, класирани от канадския институт „Фрейзър“, според тяхната икономическа свобода.

Това е осем места напред след като за 2010 г. България е заемала 36-място.

Това е най-високото класиране за България, откакто е включена в индекса. През последните 10 години икономическата свобода се разпространява сравнително бързо в страната ни, твърди Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който сътрудничи на „Фрейзър“ при изготвянето на индекса.

През 2000 г. сме били класирани в този списък на 109 място в света, а през 2005 г. на 59-то. Рейтингът ни в годишния доклад от 2011 г., който представя картината на 2009 г., е вече 28-ми с бал 7.34 от 10 възможни.

България получава много висока оценка в категорията „стабилни пари“ заради валутния борд /9.44 от 10/. Но „резултатите по индикаторите безпристрастност на съдилищата и независимост на съда са трагично ниски“, посочва ИПИ.

Имаме по-малко държавни разходи, по-малко държавни компании, по-ниски данъци и стабилни пари – показват данните по ключовите индикатори. В категорията „регулиране на кредита, труда и бизнеса” също има подобрение, но остават проблеми при регулациите на труда (минимална заплата и осигурителни прагове, колективно договаряне и т.н.) и на бизнеса (административна тежест, тромава бюрокрация, подкупи и т.н.).

Освен обективните изменения в индикаторите, следени от „Фрейзър“, България се придвижва напред в класацията за икономическа свобода също и заради действията, които много правителства през 2009 г. предприеха в отговор на пазарния срив. Според Петър Ганев, те не са съвместими с икономическата свобода, пречат на възстановяването и правят заплахата от нов срив реална.

Начело по икономическа свобода е Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. Четвърта е класирана Швейцария, а Великобритания е осма, САЩ 10-ти, а на дъното са Венесуела и Зимбабве.

По-голяма част от страните в ЕС губят от своята икономическа свобода през последната година, като на последно място е провалилата се Гърция. България е на 13-то място в ЕС, като след нас по икономическа свобода са именно проблемните страни като Португалия, Италия, Гърция, Испания, Румъния, Латвия и т.н.

Резултатите за Европа ясно показват, че страните с по-висока икономическа свобода в кризисната 2009 г. се справят по-добре и на практика в момента се опитват да спасят от фалит по-несвободните, твърди ИПИ.

След България от членките на Европейския съюз в рейтинга на икономическата свобода на института „Фрейзър“ стоят и страни като Холандия, Швеция, Франция, Белгия, Чехия.

Изготвяният от института Фрейзър индекс за икономическа свобода включва няколко категории: размер на правителството, законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост, достъп до сигурни и стабилни пари, свобода на международната търговия, регулиране на кредита, труда и бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bugs_bunny

    1 0 Отговор
    най-накрая една добра новина