26 Октомври, 2015 13:08 5 118 1

Еуфория

  • първа инвестиционна банка-
  • еуфория

За пазарите на акции седмицата беше супер. Американският индекс S&P 500 постигна резултат от 2.07 процента. Европейският Euro Stoxx 50 просто уби рибата, като поскъпна с 4.93 процента, което е един от най-силните резултати от тази година, се казва в седмичния коментар Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Още от същото, моля

Основна вина за оптимистичното настроение на пазарите има президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) - Марио Драги. Миналия четвъртък на месечната си среща, на която се вземат решенията за монетарната политика в еврозоната, Драги обяви ясно намерение да инициира втора вълна от икономически стимули, станали известни с кодовото име: количествени улеснения.

За нас, простосмъртните, количествени улеснения е подход, при който ЕЦБ повишава ликвидността в еврозоната, като увеличава количеството валута (евро), налично в европейската икономика. На жаргон това се нарича „печатане на пари”, а целта на упражнението е: 1) да понижи лихвените нива в икономиката, (което би трябвало да улесни кредитирането и оттам бизнес активността) и, 2) да създаде „здравословно” ниво (от близо 2 процента) на инфлация.

Миналата година ЕЦБ започна първата вълна от количествени улеснения, която бе в размер от 1.1 трилион евро. За съжаление, икономическият растеж в еврозоната през последните 12 месеца не беше задоволителен, а инфлация почти не съществува. Това е причината Драги и компания да удължат програмата допълнително.

Разбира се, за пазарите на акции това е любим момент. Пазарите имат нещо като наркотична зависимост спрямо монетарни програми от типа количествени улеснения. В конкретният случай радостта на пазарите е особено голяма, защото в САЩ монетарната политика се очаква да поема в обратна посока – към по-високи лихви и свиване на ликвидността в американската икономика.

Следователно намерението на ЕЦБ в известна степен ще балансира негативния ефект от предстоящото решение на Федералния резерв на САЩ (Фед) да повиши лихвените проценти в американската икономика.

Action Plan

Решението на ЕЦБ помогна на пазарите на акции да възвърнат оптимизма си. Дали обаче ще успеят напълно да се върнат в дългосрочната си положителна тенденция зависи също и от сигналите, които Фед ще изпрати до края на годината. В случай че Фед направи „приятна изненада”, като не вдигне лихвените нива през месец декември и отложи това събитие за по-късен момент, е възможно пазарите да преминат над най-високите си стойности от 2015г. Но, докато Фед не обявяват ясно намеренията си, пазарите вероятно ще продължат да се търгуват между границите: 2100 – 1950 точки за S&P 500 и 3700 – 3100 точки за Euro Stoxx 50.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    0 0 Отговор
    Големи ГЛУПОСТИ ти казвам... :(