Last news in Fakti

28 Октомври, 2015 11:12 966 0

България пак 38-ма в Doing Business

  • doing business-
  • българия-
  • световна банка-
  • класация-
  • бизнес

Класацията за стартиране на бизнес на Световната банка – отразява икономическата политика на страните

България запазва 38-мата си позиция в класацията за благоприятна бизнес среда на Световната банка. Тя сравнява по еднакви критерии 189 страни по света и ще служи като отправна точка затова колко е лесно да се започне бизнес в отделните държави през 2016 година.

Показателите обхващат броя на процедурите, необходимото време и пари за постигането на различни цели като – регистрация на фирма, придобиване на разрешително за строеж, прокарване на електричество, достъп до кредитиране, разходи за плащане на данъци, защита на договорните споразумения, ефективност на процедурите по фалит и защитата на миноританите акционери.

Последният критерий е особено интересен, защото според Световната Банка

България е на 14-то място в света по защита на миноритарните собственици

и то за втора поредна година. Пазарът обаче дава много примери, в които действията на мажоритарния собственик са причинявали загуби на миноритарните акционери. Пресни примери са Корпоративна търговска банка и някои от големите й длъжници, които успяха да рефинансират задълженията си към КТБ със заеми от други банки. Това коментира в блога си политическия и финансов анализатор Стефан Андонов.

Точно подобни разминавания между реалност и формално подреждане правят класацията по-предпочитана за цитиране от политиците и изследователите, но когато една компания започне да разглежда алтернативите за стартиране на бизнес подреждането далеч не е единственият ориентир, който се взима предвид.

Какво не ни казва класацията?

Тя обаче не обяснява защо е възможно държави с по-задни позиции да бъдат по-богати от такива, които са класирани напред. Например България е на 38-мо място и брутният национален доход на глава от населението е 7400 долара, а Мексико, която е поставена едно място след България той е 9980 долара на глава от населението. Още по-голям е контраста с Хърватска, която е на 40-та позиция, но националният доход е близо двойно по-голям от този в България – 13000 долара.

Конвенционалното обяснение е, че държавите с остарели средства за производство, в които липсва достатъчно капитал за технологично обновление, не могат да постигнат висока производителност на труда и мнозинството от заплатите са ниски.

По-малко внимание се обръща на факта, че

липсва политика по насърчаване на инвестициите

и често печалбите се изтеглят от собствениците на предприятията под формата на дивиденти, а впоследствие се влагат в луксозно потребление. Това разбира се е неотменно право на всеки предприемач, но показва провала на политиката по водене на ниски данъци, защото едновременно оставя публичния сектор недофинансиран и не успява да стимулира натрупването на капитал.

Преди България на 37-мо място е класирана Румъния, а на 36-та позиция е Чехия.

За пореден път Сингапур оглави класацията за най-добро място за правене на бизнес в света.

Челната тройка се допълва от Нова Зеландия, която запазва позицията си от миналата година, и Дания, която измества Хонконг от третото място. Сред десетте най-добри са още Южна Корея, Обединеното кралство, САЩ, Швеция, Норвегия и Финландия.

Страните, които са напреднали най-много, са Коста Рика, Уганда, Кения, Кипър, Мавритания, Узбекистан, Казахстан, Ямайка, Сенегал и Бенин, отбелязват от Световната банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА