Last news in Fakti

6 Декември, 2015 22:44 5 476 7

Диагнозата Летница за горивата и екологията

  • летница-
  • дизел-
  • горива-
  • рафинерия

Апропо, дали зелените знаят колко са ведомствените бензиностанции в София и колко от тях отговарят на изискванията за бензиностанция при опазването на околната среда?....

Диагнозата Летница за горивата и екологията - 1

Нелегалната рафинерия край Летница е произвеждала дизелово гориво, което е отивало незнайно къде. На този етап незнайно откъде са пристигали и субстанциите, от който е произвеждано дизеловото гориво.  Остатъчните субстанции от преработката са се изливали в септични ями, тровейки природата за десетилетия напред.

Това са част от изводите от неделната акция на ДАНС и прокуратурата...

Митниците трябва да отговорят дали са допуснали внос на субстанции, които да се преработят в Летница. Екологичните организации трябва да отговорят защо не са забелязали нарушаването на екологичните норми в Летница.

В момента близо 1200 бензиностанции работят на светло. Те са свързани с митниците, НАП, проверявани са от държавни и екологични организации. Те работят и спазват най-строгите изисквания към бизнеса от ЕС. При тях опазването на околната среда и рециклирането е изведено на преден план.

В същото време имаме близо 6300 ведомствени бензиностанции. Голяма част от тях работят в сивия сектор.  Няма ясна информация за постъпилото гориво и за това как то се използва. Дали за стопански нужди или за препродажба на черно.

Няма гаранция дали се спазват и екологичните норми.  В нормална бензиностанция има строга документация кога, къде и как се съхранява горивото. Системата за съхранение и продажба на гориво минава поне веднъж годишно на проверка не само от фирмата, а  и от държавните органи.

Във ведомствените бензиностанции много често става дума за заровена преди десетилетия цистерна, която отдавна трябвало да е бракувана заради корозията, но продължава да се пълни с гориво – бензин или дизел.

При последните протести на фермерите бяха изнесени данни, че те са наследили от бившите АПК-та или ТКЗС-та  бази за съхранение на горивото, изградени от 60-70 години на миналия ХХ в. По документация те е трябвало да са били реновирани и закрити. Никой обаче не каза, че е вложил пари в тяхното обновяване или закриване.  Това е обяснимо...

И двете дейности ще струват много пари.

 Защо ще се дават, ако държавата не те притиска да го правиш? Да сте чули някоя зелена формация да се е загрижила за околната среда във ведомствените бензиностанции? Не....

Замърсяването с петролни продукти на околната среда е много по-опасно от изсичането на едно дърво.... Само припомням, че 63000 ведомствени бензиностанции не се контролират как опазват околната среда...А колко са базите като тази в Летница след като министерството на финансите признава, че сивия сектор в пазара на горива е 30%...

Експертът от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев посочи, че голяма част от този сив сектор е видим. Горива се продават от цистерни или от бракувани камиони за превоз на мляко. Преди година предупредихме институциите, че от цистерна се продава гориво в центъра на Самоков. Последваха проверки и цистерната продължава да продава гориво без документи за произход и при никакви мерки за безопасност. Не се издават дори и касови бележки.

Последният хит е доставката на дизел и бензин по интернет в туби. Това е опасно, предупреди Светослав Бенчев.

Най-малко 800 млн. лв. на година губи България от контрабандата на горива.

Това каза пред Факти.бг изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той се позова на официалните данни, според които легалният бизнес отчита годишно около 2,4 млн. т. горива.

От асоциацията признават, че пазарът на горива е изкривен заради  сивият и черен сектор и нежеланието на властите да се справят с него.

Справянето на държавата с казуса Летница ще покаже волята за промяна. На ход е гражданското общество и зелените да покажат, че те няма да търпят екологична бомба да цъка на метри  от домовете им ...

Апропо, дали зелените знаят колко са ведомствените бензиностанции в София и колко от тях отговарят на изискванията за бензиностанция в сферата на екологията?....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шалом

    1 1 Отговор
    ДОБРЕ ДОШЛИ В Б Ъ Л Г А Р И Я " Държавата" на неограничените възможности
    PS: Извинете.................НЕ ДЪРЖАВАТА а подразделението на КГБ.
  • 2 ддд

    1 1 Отговор
    еее богата държава сме
    800 милиона се губят
    и какво се прави?
    нищо че по лесно
    явно 800 милиона са малка сума
    та държавния служител да се подигне
    и да направи нещо
    я колко по лесно е
    ами то не е в моите правомощия
    няма жалба та да отида да проверя
    а и да ида ръцете ми са вързани
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    Приятно съм изненадан от новината за тази дестилерия.
    Мога ли и аз да си произвеждам горива за собствена консумация ? А което ми е излишно ще го дарявам на детските градини и болниците.
    Какво ми трябва като суровини и химикали? Имам голяма маза.
  • 4 mediator37

    0 1 Отговор
    Приятно съм изненадан от новината за тази дестилерия.
    Мога ли и аз да си произвеждам горива за собствена консумация ? А което ми е излишно ще го дарявам на детските градини и болниците.
    Какво ми трябва като суровини и химикали? Имам голяма маза.
  • 5 mediator37

    1 0 Отговор
    Извинявам се. Ще откача вече с тази тъпа мишка.

    Коментиран от #6

  • 6 Мики Маус

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "mediator37":

    Вината не е в мишката.................. ако ме разбираш
  • 7 Gari

    1 0 Отговор
    От 2015г всички стари измамници в летница вече са респектирани, очакваме нови