596 0

Лек седмичен спад на Китайската борса

Лек седмичен спад на Китайската борса
Венцислав Михайлов

Китайската борса в Шанхай (Shanghai Stock Exchange – SSE) завърши настоящата седмицата (18-22 юли) с лек спад на основния си индекс SSE Composite (SSEC) с 1,3%. За седмичното понижение на Shanghai Composite (включващ всички търгувани акции на SSE, но с различна тежест) най-много “допринесе“ днешният петъчен спад с 0,86% до стойност от 3013.

За последния месец това е единствената седмица за SSE, завършваща на “минус“, макар и с малко, отбелязват анализатори от инвестиционен посредник (ИП) „Капман“. Всъщност през първите три дни от седмицата основният индекс вървеше плавно надолу, като единствено вчера (21 юли) SSEC завърши „на зелено“ със стойност от 3039. 

В сравнение с месец по-рано Shanghai Composite бележи ръст от 3,7%, а на тримесечна база нарастването му е с близо 1,9%.

В началото на седмицата китайската статистическа служба публикува данните за индекса на цените на жилищата за юни на годишна база. Индексът показа повишение със 7,3% спрямо  същия месец на миналата година, при годишно повишение с 6,9% за май. Обикновено ускоряващ се темп на повишение на цените на жилищата в Китай се счита за индикация за позитивни (бичи) настроения при юана, се казва в коментар на ИП „Капман“. .  

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

Китай


Напиши коментар:


Публикувай