Last news in Fakti

13 Февруари, 2016 14:01 2 275 5

„Северен поток 2“ ще е готов по график

  • северен поток-
  • газпром-
  • газ-
  • газопровод

Също така, не е ясно дали новото трасе няма да прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България

„Северен поток 2“ ще е готов по график - 1

Планът за нов газопровод по дъното на Балтийско море до германската граница трудно се разглежда в Брюксел само като търговски проект.

Еврокомисарят Марош Шевчович, който отговаря за Енергийния съюз, вече изрази редица опасения, свързани с планираното разширение на газопровода „Северен поток“ между Русия и Германия.

Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен по график в края на 2019 г.

Това обеща пред медиите президентът на „Газпром“ Алексей Милер.

Той уточни, че енергийният монополист се готвим да купим тръбите, а през септември ще бъде проведен търг за изпълнител, за да може в началото на 2018 г. да започне полагането на трасето по морското дъно между Русия и Германия, каза Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

От Мюнхен руският премиер Дмитрий Медведев, който участва в Международната конференция по сигурността, призова да се спре изкуственото политизиране на „Северен поток-2“. „Интерфакс“ уточни, че Медведев отправил искането по време на своя среща с германски бизнесмени.

В края на миналата година няколко източноевропейски държави начело с Полша се обявиха срещу „Северен поток-2“. Варшава заяви, че увеличаването на капацитета на „Северен поток“ противоречи на политиката на ЕС да разнообрази доставките на синьо гориво.

Според източници от Брюксел, зависимостта на Германия от руския газ може да скочи от 40 на сто до 50%. Също така, не е ясно дали новото трасе няма да прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България.

В момента има 3 основни маршрута на руския газ до европейските потребители – старият газопровод "Северен поток", "Ямал" и Украинските газови коридори.

Еврокомисията очаква от всички енергийни проекти да отговарят на правилата за обществени поръчки, опазване околната среда и конкуренцията - по т.нар. Трети енергиен пакет. Те се превърнаха в повод за Русия да се откаже от проекта „Южен поток“ през българска територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 2 Отговор
    Сега дървените философи да си купят кларинет, дето говореха че Южен поток е излишен. Западняците ги будалкаха и те повтаряха мантрите за зависимостта от руския газ. Е, сега с два потока Германия двойно по-зависима ли ще е?
    Лошото е, че и ние, реалистите ще надуваме свирката с вас.
  • 2 goni

    1 0 Отговор
    Мдаа! Остава да се подпише пакт Рибентроп-Молотов! Ама, вервайте ми! Тоя път ще се спазва!:) Хората си извлякоха поуката! Вече няма да сгрешат! И както се пее в една стара песен:" Скоро ще наложат нов ред във света!" Е, тоя път някои от участниците може да са други!:)
  • 3 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    за путиновите фенове пак повтарям лошата новина.няма да има северен поток две докато путин е на власт,а сега и с тези ниски цени пък положението напъло се сговни.тва дето пишат от газпром, че вървяли по график е партенка,няма политическо решение за този проект и тва е ясно на всички,подобно на южен поток ,а и на турски такъв.стига ни за сега руски газ трябва ни спешно друг и европа тва го знае много добре,особено близките на русия държави!

    Коментиран от #4

  • 4 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Вероятно живееш в паралелна вселена,ти горкият не можеш едно изречение да напишеш без да направиш куп правописни грешки,а си тръгнал да даваш акъл на германците,и още половин Европа.И продължаваш да повтаряш едни и същи кухи мантри,лишени от всякакъв смисъл.Виж кои са основните акционери в Сев. Пот. 2.Газпром, EON,SHELL,BASF,OMV,ENGINE,WINTERSHALL.В спреният от Борисов,местановото ДПС ,и американците,както и със санкция от еврокомисията ЮП, Газпром имаше имаше насреща си фалиралият НЕК.Скоро източно-европейските плебейски народи ще могат да купуват демократичен германски газ,доставен от Русия на "справедлива цена".Германия е мотора на Европа,а американската политика е слаба германия и силна Полша,и за това Полша много ще я пати,както и Украйна.Американците дори не искат да върнат,държаното като залог германско злато.Германия отказа на САЩ да поведе европейските страни във война срещу Русия в Крим.А без Германия шансовете на американците във военен конфликт с Русия,са колкото на парченце шоколад настъпано от босо негърче в тоалетна.Ние и за това се дистанцирахме от Полша,в нейното желание да спре Сев.Пот.А и сега Полша много ще я пати,както и Украйна.От Украйна вече се чува,че май нямат вече пари да си засеят земите.

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ААА":

    е.ати глупостите си написал!!!!нищо вярно няма в тях и са с ниво на разсъждение деца в 4 ти клас !та както ти казах няма да има северен поток две и това не е само заради полша ,а заради група държави поне със 90млн.население в ес.те имат право на глас по-голямо от немското ,а и сред немските евродепутати ще има такива дето ще са против северен поток.нека упомена част от държавите дето нямат интерес от северен поток-полша,естония,латвия,литва,румъния,българия,гърция,като съседите на русия са непримирими ,румъния също!