Last news in Fakti

17 Март, 2016 12:28 1 439 2

9 от ЕС са срещу „Северен поток – 2“

  • северен поток-
  • ес-
  • ек-
  • газпром-
  • северен поток – 2

Писмото е подписано от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Към тях се е присъединила и Хърватия

9 от ЕС са срещу „Северен поток – 2“ - 1
Снимка: АП/БТА

Девет страни от ЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което се обявяват срещу изграждането на „Северен поток - 2“.

В документа се посочва, че той може да застраши енергийната сигурност на Европа и да повлияе на развитието на местния газов пазар. Русия има спасителен план, като предложи намаляване на мощността на енергийното трасе, но ЕС може и да не приеме този компромис. Това ще означава край на „Северен поток-2“.

Писмото срещу проекта носи дата 7 март и е изпратено до председателя на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер, разкрива Ройтерс. Агенцията се позовава на пожелали анонимност източници.

Писмото е подписано от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Към тях се е присъединила и Хърватия.

В средата на месец февруари еврокомисарят Марош Шевчович, който отговаря за Енергийния съюз, вече изрази редица опасения, свързани с планираното разширение на газопровода „Северен поток“ между Русия и Германия.

Според източници от Брюксел, зависимостта на Германия от руския газ може да скочи от 40 на сто до 50%. Също така, не е ясно дали новото трасе няма да прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България.

В момента има 3 основни маршрута на руския газ до европейските потребители – старият газопровод "Северен поток", "Ямал" и Украинските газови коридори.

Еврокомисията очаква от всички енергийни проекти да отговарят на правилата за обществени поръчки, опазване околната среда и конкуренцията - по т.нар. Трети енергиен пакет. Те се превърнаха в повод за Русия да се откаже от проекта „Южен поток“ през българска територия.

Проектът ще удвои преноса на руски газ през Балтийско море към Европа. В консорциума за „Северен поток -2“ участват европейските енергийни компании E.ON, BASF/Wintershall, OMV, и Royal Dutch Shell, които ще имат по 10% дял, както и ENGIE с 9% от акциите. Участието на "Газпром" ще е в размер на 51%. Първоначалният меморандум за новия газопровод беше подписан от "Газпромом", E.ON, Shell и OMV през юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    2 1 Отговор
    Мдаа! България не е между 9-те страни подписали меморандума!:) То че няма смисъл от подобен меморандум няма смисъл, защото щом Германия е решила ще го направи, та ако ще не 9, а 99 страни членки да се подпишат! Ама барем от "Кумова срама" можеше да го подпишем и ние! Ама, не дай си боже Меркел да се разсърди на Боби!:) И сега ясно ли ви е що не стана Южен поток?!:)
  • 2 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    я пак се оказах прав :)))!северен поток само след като путин влезе в затвора :))!!!само се чудя българия що не е подписала ,като и нас ни бърка !
    всъщност не се чудя ,знам че руското енергиино лоби държи българските политици в малкия си джоб и затова сме последната европейска страна без реални алтернативни доставки на газ освен руския и затова и го плащаме толкова скъпо!