30 Март, 2016 19:41 16 635 7

Още една лоукост компания на летище София

  • летище-
  • софия-
  • ryanair-
  • полети
Още една лоукост компания на летище София - 1
Снимка: М. Богданова ©

След като само преди дни нискотарифната авиокомпания WizzAir позиционира шестия си самолет в базата си на летище „София”, днес другата голяма авиокомпания от същия клас – Ryanair, съобщи че открива база на столичния аеропорт през октомври. В нея ще позиционира 3 самолета (на обща стойност 300 млн. USD). Това ще спомогне за разкриването на 1100 работни места в рамките на една година. През тази година компанията планира да превози от и до България (летищата София и Пловдив) 700 000 пътници, а през 2017-а техният брой ще е 1.55 милиона души. „Това ще увеличи трафика на летище „София” с 40%, а делът на полетите, които ще се извършват от Ryanair на него ще е 25%”, каза на пресконференция днес Дейвид О‘Брайън, главен търговски директор на авиокомпанията.

Основно до 21 дестинации ще започне да лети авиокомпанията през ноември. Още от април обаче започват полетите до Пиза и Станстед (Лондон). С влизане на зимното разписание за 2016/17 ще бъдат пуснати още 19 линии, като най-много (всеки ден) ще има до Атина, Берлин, Кьолн, Милано и Рим. До 2 април (събота) компанията пуска в продажба билети на промоционална цена от 19.99 EUR по дестинациите си, които започва да обслужва от ноември.

Полетите до Пиза и Станстед ще се извършват от Терминал 1, уточни за Факти.бг изпълнителният директор на летище „София” Христо Щерионов. В началото на месеца той съобщи, че с Ryanair допълнително се договарят таксите, които ще бъдат валидни за Терминал 1, в случай че авиокомпанията оперират на него. Проблемът е, че терминалът е с ограничен капацитет относно сутрешните полети. Т.нар. „първа вълна” от полети (между 06.00 и 08.00 часа) е запълнена и поради това се обмисля вариант част от полетите да се обслужват от Терминал 2.

От Ryanair не могат точно да определят дали повечето пътуващия, които ще се реализират между София и останалите европейски градове, ще са бизнес или туристически. Скорошна анкета сред пътниците на авиокомпанията показва, че 27% от тях пътуват с цел „бизнес”. „Очакваме добър микс. Пример може да бъде Берлин, където има голяма българска диаспора”, уточниха от ирландския превозвач.

Концесията на летищата „София” и „Пловдив”

Помолен да коментира днешната новина за старта на концесията на летище „Пловдив” и бъдещето отдаване на концесия на столичния аеропорт, О‘Брайън заяви: „Не разполагам с подробности относно плана за концесия, но правителството има възможност да преосмисли предходно извършвани процедури в други държави. Ще трябва да прояви внимание. Недобри концесии имаше в Тбилиси, Тирана, Атина и Белград и добре да бъдат избегнати техните грешки, защото най-големият актив е развитието на авиопътническата база. Но какъвто и да е резултата мога само да се надявам, че ще продължим да срещаме същото разбиране както досега по отношение на ценовата политика”.

Той даде пример с летището в Атина, което обслужва 5 млн. пътници годишно, а като параметри е голямо колкото това в Дъблин, през което годишно минават 25 млн. пътници. Разходите на година на атинското летище пък са близки до тези на едно от най-натоварените летища в Европа – Шарл дьо Гол.

Още една лоукост компания на летище София


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    0 0 Отговор
    Полети от Варна не се ли предвиждат?
    Всичко от София-стига вече,
    ГЕРБ май са обявили война на Варна -
    ????? що ли ??????????? познай до 3 пъти.
    Магистрали до Варна-няма
    Полети до Европа от Варна няма/на 95 процента/
    Фабриките на Варна затворени/100 процента/
    ????? що ли ??????????? познай до 3 пъти.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 ГОСТ

    0 1 Отговор
    Водят се преговори с концесионера на летищата във Варна и Бургас, но засега им искали много висока цена за обсулжване от FRAPORT и не им излизат сметките. :-)
  • 3 БГА

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    'Кво ревеш !? Нали ви е много евтин бензина пътувай с колата или говорете там с магарешки да ви купи 1-2 самолета и да ви вози без пари.
    Все някакви конспирации са ви в главата на варненци и все целия свят е срещу вас, а истината обикновено е много по прозаична, просто не сте центъра на света!
  • 4 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Смотаните ТИМ само спират всички да работят със Варна!!!!!!! Зад FRAPORT са си те и пречат на всяка друга авиокомпания!!!!!!! Няма ли да ги натикат в затвора накрая ?????

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Турист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    Опитвам се да позная. Сигурно ДПС са се спазарили за Варна отдавна им е мерак. Но първо трябва да я фалират. Тук трябва да се отбележи, че когато става дума за далавера всички партии участват с охота. Варна е най прекрасният пример. Друго обяснение няма. Най красивия и перспективен град в България да върви 10-15 г. само надолу.
  • 7 Контрабас

    0 1 Отговор
    Щото там е "отбора" и ви бият постоянно!