5 Април, 2016 10:17 3 931 4

Собственикът на "Булгартабак" се знае

  • собственикът-
  • булгартабак-
  • знае-
  • божидар лукарски

Не се знае кой е собственикът на собственика, заяви Лукарски

Собственикът на "Булгартабак" се знае - 1
Снимка: БНТ

Всъщност собственикът на "Булгартабак" се знае. Това заяви по БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Не се знае кой е собственикът на собственика. "И това е нещо, което не касае приватизационния договор и поради една или друга причина не е заложено там, а и не е практика в приватизационните процедури, но е нещо, което вълнува синдикатите, хората, работниците, които потенциално ще останат на улицата. И това е един въпрос, който може да разгледа Комисията по финансов надзор. Синдикатите вече са сезирали комисията по отношение на това кой може да бъде истинският собственик, коя е офшорката и кой стои зад нея", допълни Божидар Лукраски.

"След като приключи проверката на Агенцията за приватизация, ми беше докладвано, че поне до 31 март фабриката на "Булгартабак" в София преустановява своята дейност и всъщност не извършва производствен процес. Преди да започне голямата проверка на 1 април, която все още тече, беше констатирано, че има отдели, които все още извършват своята дейност. Всъщност от петък фабриката не работи. Не е приятно, когато много хора остават без работа и когато се губят потенциални пазари. За продаване на "Булгартабак" и дума не може да стане. Топката е в Агенцията за приватизация, която е ресорна Министерството на икономиката и всякакви изказвания на бивши министри, че не са знаели какво се е случвало по времето, когато се е подписвал договора, са релевантни. Надявам се ситуацията да не ескалира, факт е, че в договора е заложена клауза, която позволява на купувача приватизационният договор да се прекрати за 12 месеца производствена дейност", каза още министърът на икономиката.

Собствеността на офшорните компании може да бъде разкрита - дори и скритите бенефициенти са вписани в някакъв списък. По този начин бившият икономически министър Трайчо Трайков коментира по "Нова телевизия" скандала с "Панамските документи", като направи директна връзка със собствеността на "Булгартабак" - данните са, че номиналният собственик на офшорната компания, която стои зад тютюневия холдниг, е дубайски гражданин.

Ако държавата има желание, тя може да открие и реалния собственик, категоричен е бившият икономически министър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Има едно такова понятие, като действителен собственик, и би следвало Лукарски да го знае. Не било предмет на приватизационния договор - е нали трябва да попълниш декларация за действителен собственик (в т.ч. кой е собственик на собственика и ако трябва и неговият собственик). Без такава декларация сметка не можеш да си откриеш, камо ли да купиш структуроопределящо предприятие.
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    ГЛУПАВ НАРОД!........племе,и.....т.н.
  • 3 БАБА ГЕНА

    2 0 Отговор
    АКО ДЪРЖАВАТА ИМА ЖЕЛАНИЕ ,ЩЕ ОТКРИЕ РЕАЛНИЯ СОБСТВЕНИК.Е КАТО МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА ПРЕДСТАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА.ИЛИ СИ ЛУКОВА ГЛАВА.ТА НЕ ЗНАЕШ КОЙ Е СОБСТВЕНИКА.
  • 4 ъхъ

    1 0 Отговор
    Ако държавата има желание, тя може да открие и реалния Пеевски.
    Опаа, такова, собственик де.