Last news in Fakti

17 Април, 2016 05:15 6 854 0

Новият флагман на руската енергетика?

  • роснефт-
  • газпром-
  • нефт-
  • газ
Новият флагман на руската енергетика? - 1

Нов флагман ли има руската енергетика? Това е основният въпрос от тази седмица след като в понеделник стана ясно, че руската петролна компания „Роснефт” е изпреварила „Газпром” по пазарна капитализация.

На борсата в Лондон

„Роснефт” поскъпна повече от „Газпром”.

Капитализацията на „Роснефт” достигна $51,083 млрд., а тази на „Газпром”  - $50,8 млрд.  Акциите на руската петролна компания продължиха да поскъпват, достигайки до до $51,5 млрд., отбелязва Блумбърг.

И Московската фондова борса потвърди тенденцията, че „Газпром” е детрониран.  Капитализацията на „Роснефт” скочи до 3,465 трлн.  руб., срещу  3,447 трлн. руб. на „Газпром”.

"Предвид многократно нарасналите специални разходи и капиталови загуби сегашните цени са най-ниските от 1973 година", коментира шефът на Роснефт Игор Сечин.

Цената на шистовия петрол на американския пазар се е сринала тройно,

а добивът се е свил с 15 процента, отбеляза той.

Американският пазар на шистов петрол е показал достатъчно гъвкава технологична реакция на ценовите шокове.

Сечин оцени годишния спад в дневния добив на петрол в света на 3 млн. барела дневно.

Очаква се все пак

износът на Иран да се увеличи с 85 процента до 2,4 млн. барела

дневно към 2020 година спрямо 1,27 млн. барела дневно през 2014 година.

Ръководителят на Роснефт заяви също, че за ефективната приватизация на компанията трябва да се изчака петролът да поскъпне отново до 100 долара за барел.

През изминалата година „Газпром” се заплете в буксуващи проекти като „Турски поток” и проверки от Европейската комисия за монопол.

Това ставаше на фона на подкрепа от държавата под формата на данъчни и митнически облекчения и подкрепа в износа на синьо гориво в чужбина.

Сегашното ниво на данъчно облагане на Роснефт е 61 % от приходите, Газпром е 30 %.

В същото време „Роснефт” използва кризата, за да реформира своето структура. В момента компанията е лидер по добив и запаси от нефт, посочват борсови анализатори.

Те отбелязват, че акциите на „Роснефт” са подценени и имат възможност за растеж.

Примерът с „Роснефт” за пореден път показва, че компания, която е поставена в условията да работи в пазарни условия, има шансове да се превърне в лидер на пазара. За последните 12 месеца акциите на „Газпром” поевтиняха с 1,5%, а тези на „Роснефт” с 26%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА