Last news in Fakti

13 Май, 2016 07:30 7 558 0

Колекционерската страст като инвестиция

  • инвестиции-
  • колекционерски-
  • предмети-
  • необичайни инвестиции-
  • пиб
Колекционерската страст като инвестиция - 1

Колекционерските предмети, наричани още „емоционални активи“, „инвестиции на страстта“ и „съкровища“, заемат сравнително малка част от портфейла на богатите инвеститори по света и са слабо популярна форма на инвестиция в България. Те обаче притежават специфична притегателна сила и много от големите инвеститори решават да вложат богатство си в предмети като класически автомобили, пощенски марки, произведения на изкуството, антикварни мебели, колекционерски картички и други. Това коментира пред Факти.бг Бранимира Милушева,старши специалист „Частно банкиране в ПИБ. Вчера Факти.бг пусна първата част на материала "Как да правим необичайни инвестиции", днес ви предлагаме още една гледна точка на специалиста.

Едно от най-съществените предимства на инвестирането в колекционерски предмети е диверсификацията, която те добавят към портфейл от традиционни инвестиции в акции и облигации. Цените на колекционерските предмети по-скоро се движат в зависимост от скоростта на нарастване или намаляване на благосъстоянието.

Ретро автомобили - Инвестирането в бутикови и ретро автомобили е не само хоби и удоволствие. Според експертите в бранша хората предпочитат да посетят гаража и да нагледат собствеността си, вместо да се ровят в ценни книжа.

Пощенски марки и картички - Инвестициите в различни паметни вещи се оказват ценен актив. Трябва да се има предвид, че цената на спомените расте с течение на времето.

Картини - Предметите на изкуството са наричани преносима версия на златото, която запазва стойността по същия начин. Възможностите за печалба са огромни, но и рискът също. Опасност за инвеститорите са и множеството фалшификати, които се предлагат на този пазар. Преди да вложат парите си, клиентите трябва да са сигурни за произхода на творбите, както и да проверят всички налични сертификати.

Монети - Колекциите с редки монети са сред най-атрактивните. Експертите съветват придобиване на пълна колекция от един тип редки монети, вместо закупуване на отделни бройки. Цената зависи от състоянието, историческата важност и броя на монетите от този тип. Предупреждава се и за възможни фалшификации, затова е необходимо да се купуват само сертифицирани монети.

Вино - Придобиването на неколкостотин бутилки с качествено вино може да се окаже най-доброто вложение в условията на криза. С времето цената на напитката расте, а с това и печалбите от продажбата й. Според експертите качествените вина държат своята висока цена дори когато пазарът е в низходящ тренд.

Ръчни часовници - Когато става въпрос за часовници, струващи по 10 000 долара, те могат да се купят и с цел инвестиция. Това обикновено са уникати, които се произвеждат в ограничени серии и цената им се увеличава с времето.

Накити - Хората, които са се насочили към подобен вид сигурна инвестиция предпочитат бижутата от злато или така нареченото инвестиционно злато. Този тип злато е под строг контрол, с чистота 24 карата, като теглото и каратите му са гарантирани съгласно приетите международни стандарти. Това е златото, с което се търгува на международните борси. Инвестиционното злато се предлага със специален сертификат, който удостоверява къде е изработено. В страни като Индия бижутата са официална форма на инвестиция.

Оръжия - Способността на огнестрелните оръжия и мунициите да запазват стойността си ги прави привлекателна инвестиционна възможност. Според ammo.net, цената на патроните Remington калибър 223 е скочила с 224% в периода 1999 - 2011 г., което е доста над нивото на инфлацията.

Диаманти - Диамантите са универсалната инвестиция, защото стабилизират различни инвестиционни портфейли срещу рискове и инфлация и са добра алтернатива на акциите и облигациите. Продават се без загуба в почти всяка точка на света във всяка валута. С времето цената им нараства, а търсенето винаги надвишава предлагането. Според експерти в търговията цената на брилянтите принципно се покачва в условия на криза.

Един от най-сериозните рискове при инвестиции в колекционерски предмети като цяло е ниската им ликвидност, тъй като те в същността си не са стандартизирани продукти и не се търгуват на регулиран пазар. Това означава, че може да ни е нужно дълго време, за да успеем да продадем притежаван от нас ценен предмет на желаната от нас цена, т.е. възможността да превърнем инвестицията си в свежи пари е ограничена.

Друг съществен риск е рискът от измама и множеството фалшификати.

В случай че разполагате с колекционерски предмети у дома, е добре да ги предпазвате и съхранявате на сигурно място, където има по-нисък риск от грабеж. Една от опциите е да притежавате собствен сейф, където да ги поставите, или да използвате банкова касета в трезор.

*Представената публикация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или склоняване към вземане на инвестиционно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА